Çalışma hayatı iki bayram arasında değişecek

İşsizlikle mücadeledeki yoğun uğraşlar karşılığını, bu ay yayımlanan ve 11.7 seviyelerine düşen işsizlik rakamları ile yavaş yavaş alıyoruz. Hükümetin işverenlere sağlamış olduğu asgari ücret teşviki, hemen ardından gelen istihdam teşvikleri, sigorta primlerinin ertelenmesi ve devlet alacaklarına bir kez daha af çıkarılması işsizliğin yükselmesini durduran hatta eksi yönde ilerlemesini sağlayan etkili bir adım olmuştur. En son Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Sosyal Yardım Yararlanıcılarının İstihdam Edilmesine İlişkin Yönetmelik’ ile birlikte işverenlere yine önemli teşvik getirilmiştir. İşte, iş hayatındaki iki bayram arasına sığdırılacak değişiklikler:

Hükümet, sosyal yardım alan kişilerin istihdama kazandırılması için, düğmeye bastı. Sosyal yardım alan kişiler, artık istihdam edildiğinde işverenin primini devlet üstlenecek. Düzenleme, 10 milyon kişiyi yakından ilgilendirecek. Son 1 yıl içerisinde nakdi düzenli sosyal yardımlardan en az bir defa yararlanmış olan hanelerde ikamet edenler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından SGK’ya bildirilecek. Bu kişiler arasından sigortalı olmayanların İŞKUR’a kayıtlı olup olmadığı da incelenecek. Buna göre 18 yaşını doldurmuş ve 55 yaşından gün almamış olan çalışabilir kişiler, İŞKUR tarafından durumlarına uygun işlere yönlendirilecek, mesleki eğitime veya diğer aktif işgücü programlarına tabi tutulacak.

Haberin Devamı

Belirtilen durumda bulunan personeli istihdam eden işverenlere sigorta primi teşviki sağlanacak ve bu teşvik kapsamında personele ait sigorta priminin işveren payının tamamı Hazine’ce karşılancaktır.

Genç istihdamı paketi

Ülkemizde bulunan her 10 işsizden biri genç nüfus ortalamasında ve lisans, ön lisans düzeyinde bulunmaktadır. Okulundan mezun olduktan sonra bir gencin iş bulabilmesi yaklaşık olarak 2 yılı bulmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı konuyla ilgili olarak yaklaşık bir yıldır üzerinde durduğu eylem planını bayram sonrası açıklama kararı aldı.

Genç istihdamında önemli teşvik ve yatırımların getirileceği eylem planı hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müzezzinoğlu; ‘Birlikte büyük bir milletiz ve birlikte büyük hedeflerimiz var. Önümüzdeki süreçte de gençler hazırlansın. Çünkü, genç işsizlik oranı da yüzde 21’lerde. Orada da çok hızla 15’lere doğru bir hedefi gündemimize aldık. Eylem planını en geç 15-20 gün içerisinde açıklayacağız. İnşallah kadınıyla genciyle güçlü ve yeni genç istihdamı, kadın istihdamı ve engelli istihdamı eylem planını da 10-15 gün içinde, bayram sonrası açıklayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Kıdem tazminatı fonu

Hükümet yetkilileri 2017/2. Dönemi için oluşturdukları ekonomi eylem planlarını iki bayram arası açıklayacaklar. Tüm ekonomik ve ticari yaptırımların tamamlandığı meclis gündeminde yetkililer de açıklamaların ve uygulamaların bayram sonrasında çıkarılacağı görüşünde.

Son zamanlarda sıkça adından söz edilen ve işveren kesiminin pek sıcak bakmadığı Kıdem Tazminatı kanun tasarısında da sona gelinmiş durumda. Çalışma Bakanlığı işçi ve işveren yetkilileri ile de ayrıca görüş halinde ve ortak bir noktada buluşma çabasında. Görüşmeler süreklilik arz etse de her iki tarafında daha şimdiden pekde memnun kalmadığı bir tasarı yakın zamanda açıklanacak.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR