Büyükanne projesinin detayları

Torununa bakan büyükanne maaşı için geri sayım başladı. Anne babanın çalışması dolayısıyla bakıcıya teslim edilmek zorunda kalan çocukların daha sağlıklı yetişebilmesi için harekete geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, torununa bakan büyükanneye maaş vererek kan bağı bulunan bakıcı sağlamış olacak. Bir süredir hükümetin ve çalışma hayatının gündeminde olan ‘büyükanne projesinin’ detayları belli oldu. Proje, İstanbul ve Bursa illerinde, seçilecek 5 bin aileden pilot uygulama olarak başlayacak. Çalışan annelerin çocuklarına bakacak olan büyükanneler, 65 yaşından büyük olmayacak. Uygulama kapsamında da büyükannelere asgari ücretin yüzde 30’u olan 421 lira ödenecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Özellikle kadının istihdamda kalışına destek verebilmek, hem de doğum yapmış anneyi evladıyla olan hukukunu ve huzurunu güvenli ortamda sağlayabilmek için” bu projeyi hayata geçireceklerini önemle belirtmişti. Uygulamanın detaylarına gelecek olursak;

Kime maaş bağlanacak?

Haberin Devamı

Torun bakan ve belirlenecek yaş sınırının üzerinde olmayıp sağlık koşulları torun bakmaya elverişli olan büyükannelere maaş bağlanacak. Yaş sınırının 65 olarak belirlenecek. Sağlık koşullarının torun bakmaya elverişli olması konusunda ise büyükannelerin sağlık durumlarını ortaya koyan rapor, tetkik ve tahlillerin incelenmesi söz konusu olacak. Büyükannenin fiilen torun bakıyor olması, aynı ilde ikamet etmesi ve evde ayrıca bir bakıcı istihdam edilmemesi de şartlardan biri. Torun bakan büyükannenin emekli olması maaş bağlanmasına engel olmayacak. Ancak, büyükanne aktif sigortalı olarak çalışıyor ise bu durumda toruna bakamayacağı için maaş hakkından faydalanamayacak.

Başvurular ne zaman?

Projenin asıl amacı düşük gelirli ailelerin desteklenmesi olduğu için, annenin maaşı için bir üst sınır olacak. Sigortalı annenin maaşının asgari ücretin iki katını geçmemesi gerekecek. Dolayısıyla bugün için 3 bin 505 TL’nin üzerinde maaşı olan annelerin çocuklarına bakan büyükannelerin bu uygulama kapsamında maaş alması mümkün olmayacak. Uygulama ilk etapta pilot olarak seçilecek illerde hayata geçecek. Bir yıllık uygulama sonuçlarının analizi sonucu kadın istihdamına katkıda bulunduğu tespit edilirse bütün Türkiye’ye genişletilmesi hedefleniyor. İstanbul ve Bursa’nın bu pilot illerden olması kesinleşti. Kayseri, Denizli, Konya gibi illerden seçilecek diğer pilot iller ile uygulama başlatılacak.

Haberin Devamı

Şubat ayının sonuna kadar pilot illerde talepler alınacak. Mart ayında uygulama başlatılacak. Torununa bakan büyükanneye bağlanacak maaş miktarı asgari ücretin yüzde 30’u olarak belirlendi. 2017 yılı için 421 TL’ye denk gelmektedir.

DİĞER YENİ YAZILAR