Gazete Vatan Logo

Mert Çokluk için Dışişleri devreye girdi!

Alman makamlarının trenin altına atlayarak intihar ettiğini açıkladığı ODTÜ’den çift ana dal diplomalı bilgisayar mühendisi Mert Çokluk ile ilgili Türkiye’de de soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı. CHP’li Erkan Aydın’ın önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Olayın bir an evvel aydınlanması için bakanlığımız gerekli takibi yapmaktadır” dedi.

Mert Çokluk için Dışişleri devreye girdi!

ODTÜ’de dereceyle çift ana dal diploması aldıktan sonra yüksek lisans için Almanya’ya giden Mert Çokluk (24) 5 Ekim’de Nürnberg Tren İstasyonu’nda ölü bulundu. Alman polisi 6 gün sonra haber verdiği aileye Mert’in intihar ettiğini söyledi. Ailesinin, özel bir bilgisayar programı üzerinde çalıştığını belirtip ölümünü şüpheli bulduğu Mert için Dışişleri Bakanlığı devreye girdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Ölümle ilgili belgelerin tarafımıza iletilmesi ve olayın bir an evvel aydınlanması için Bakanlığımız gerekli takibi yapmaktadır. Vefatı ile üzerinde çalıştığı iddia edilen yazılım arasında bir bağ bulunup bulunmadığı konusu adli makamlarımızca değerlendirilecektir” dedi.

Hürriyet'ten Umut Aydın'ın haberine göre, CHP milletvekili Erkan Aydın, Mert’in ölümünü bir önergeyle Meclis gündemine taşıdı. Önergede Mert’in ölümünün araştırılıp araştırılmadığı soruldu. Erkan Aydın’ın sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu özetle şunları söyledi.

YÜK TRENİNİN ÖNÜNE ATLADI

“Mert Çokluk vatandaşımızın vefatı öğrenildiği andan itibaren ilgili Alman makamları nezdinde gerekli girişimler derhal başlatılmıştır. Nürnberg Başkonsolosluğumuz tarafından Nürnberg-Fürth Savcılığı Erlangen Şubesi Savcılığı’ndan temin edilen polis raporunda, merhumun 5 Ekim 2019 tarihinde, saat 07.10 sularında, Erlangen tren garında rayların bulunduğu alana girerek yaklaşan bir yük treninin önüne atladığı, çarpışmanın derhal ölüme sebebiyet verdiği, görgü tanığı iki makinistin ifadeleri ile merhumun veda mektubunun olayın bir intihar vakası olduğu tespitini teyit ettiği belirtilmiştir. İlgili makamlar, öğrencimizin naaşının bulunduğu yere yakın olan istasyondaki yangın konusunun bir lokomotifin çekili fren ile Erlangen İstasyonu’ndan hareket etmesi sonucunda oluşan yoğun dumandan ibaret olduğunu, bu olayın Çokluk’un vefat ettiği 5 Ekim’de değil, 25 Eylül 2019 tarihinde vuku bulduğunu ve hadise ile bağlantısının olmadığını aktarmıştır.”

Haberin Devamı

"YAZILIM" İDDİASI ARAŞTIRILIYOR

“Merhumun vefatı ile üzerinde çalıştığı iddia edilen yazılım arasında bir bağ bulunup bulunmadığı konusu adli makamlarımızca değerlendirilecektir. Merhum Mert Çokluk’un ölümüyle ilgili bilgi ve belgelerin tarafımıza iletilmesi ve olayın bir an evvel aydınlanması için Bakanlığımız, Nürnberg Başkonsolosluğumuz ve Berlin Büyükelçiliğimiz aracılığıyla gerekli takibi yapmaktadır.”

Haberin Devamı

"İŞKENCE İDDİASI DOĞRU MU?"

CHP’li Aydın bilgisayar ve telefonunun kayıp olduğunu belirttiği Mert Çokluk’a ayak tırnaklarının sökülerek işkence yapıldığını iddia etti. Vekil aydın Mert’in ölümüyle ilgili şu soruları sordu:

Çokluk’un ölümüyle ilgili gerek büyükelçilik gerek konsolosluk makamları tarafından bir araştırma yapıldı mı? Yapıldıysa hangi sonuçlara ulaşıldı?

Öğrencinin cesedinin bulunduğu yere yakın olan istasyondaki bir trende yangın çıktığı bildiriliyor. Bu yangının öğrencinin şüpheli ölümüyle ilgisi var mı?

Türk öğrencinin otopsisinde hangi bulgulara ulaşıldı?

Öğrencinin bilgisayarı ve cep telefonunu bulunması için bir çalışma başlatıldı mı?

Başarılı öğrenci Çokluk’un bir bilgisayar yazılımı üzerinde çalıştığı iddia ediliyor. Şüpheli ölüm ile bu yazılım çalışmasının arasında bir bağlantı var mı?”

Haberin Devamı