Gazete Vatan Logo

Mersin'de memurlara polis müdahalesi

Mersin'de Kamu-Sen üyesi yaklaşık 1000 kişi Hastane Caddesi’nden AK Parti ilçe binasına yürümek isteyince polis müdahalesiyle karşılaştı. Polisin biber gazı ve cop kullanarak dağıtmak istediği eylemciler sopalarla karşılık verince arbede yaşandı. Olayda 3'ü polis 10 kişi yaralandı...

Memurlar, hükümetin yüzde 3.5+4 zam teklifine karşı iş bıraktı. Öğretmenler dersbaşı yapmadı, hastaneler acil servisler dışında hizmet vermiyor. İstanbul'da banliyo treni seferleri yapılmıyor.

Toplu sözleşme görüşmelerinde çıkan uyuşmazlığın ardından memur konfederasyonları bugün iş bıraktı.

Hükümetle toplu sözleşme masasında anlaşamayan ve gözlerini Hakem Kurulu’nun vereceği karara ceviren memurlar tepkilerini eylemlerle gösteriyor.

KESK ve Kamu-Sen bugün bütün iş kollarında iş bıraktı. Memur-Sen'de ise Eğitim-Bir-Sen iş bırakırken, üye sendikaları eyleme katılmakta serbest bıraktı.



Çeşitli sendikalara üye eğitim çalışanları, Sümer Mahallesi’nde bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplandı. Yaklaşık 200 kişi, ’Bahane değil zam istiyoruz’, ’Memura buçuk buçuk, vekile uçuk uçuk’, ’Büyümede Avrupa, zamda Afrika’ yazılı dövizler taşıdı.

Hükümetin zam teklifine karşı isyanlarını haykırmak için meydanlara çıktıklarını belirten Memur-Sen Bolu İl Başkanı Ahmet Koçak, "Biz bugün işimize sahip çıkmak için, aşımıza sahip çıkmak için, işimizi, emeğimizi değersiz görenlere ne kadar önemli olduğumuzu haykırmak için işe gitmedik. Hizmet üretmedik. Toplu Sözleşme Kanunu’nu çıkaran hükümet beş aydır kamu çalışanlarına zamlı maaş veremezken, şike, emekli vekillerin maaşları söz konusu olunca yerinde duramamakta, memur söz konusu olunca ise kılını kıpırdatmamaktadır" dedi.

Basın açıklamasının ardından sendika üyeleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün önünden Hükümet Meydanı’na kadar yürüdü. Polisin, araç geçişlerini engellememeleri uyarısı üzerine yürüyen grup ara sokaklardan meydana ulaştı. Bir gün iş bırakan eğitim çalışanları meydanda halaylar çekip, protestoda bulundu.

SAMSUN’DA MEMUR SENDİKALARINDAN EYLEM

SAMSUN’da hükümetin zam teklifini düşük bulan memur sendikalar, hükümeti protesto etti.

Türkiye Kamu-Sen Samsun Şubesi üyeleri, Atatürk Anıtı önünde İstiklal Marşı okuyup, saygı duruşunda bulundu. Samsun’da yüzlerce memur bugün iş bırakma eylemi yaptı. Türkiye Kamu- Sen Samsun Şubesi üyesi yaklaşık 300 kişi, ellerinde dövizlerle, ’Hükümet şaşırma sabrımızı taşırma’, ’Hükümet istifa’ sloganları attı. Daha sonra çalan davul zurna eşliğinde halay çeken gruba vatandaşlarda alkışlarla destek verdi. Kamu- Sen Samsun İl Temsilcisi Ahmet Keskin, yaptığı açıklamanın ardından kalabalık olaysız dağıldı.

ZAM PROTESTOSUNDA EDEN MEMURLAR TREN SEFERİNE İZİN VERMEDİ

TOPLU sözleşme görüşmelerinde, hükümetin teklif ettiği zam oranını kabul etmeyerek eylem kararı alan memurlar, Afyonkarahisar’da dün gece Sakarya- Afyon- Konya seferini yapan trenin önünü keserek eylem yaptı. Durdurmak istedikleri ilk trenin kalkışına engel olamayan sendika üyeleri arasında ’yandaş sendika’ tartışması çıktı. Memurlar, daha sonra saat 03.00’da başka bir trenin önünü keserek kalkışına izin vermedi.

Hükümetin teklif ettiği 3.5 + 4 zam teklifini kabul etmeyen Türkiye genelinde bugün eylem yapan memurlar, Afyonkarahisar’da tren seferlerine engel oldu. Afyonkarahisar Ali Çetinkaya Garı’da dün gece yarısı eylem yapan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye Kamu- Sen ve Memur- Sen üyeleri, Sakarya- Afyon- Konya seferini yapan treni durdurmak istedi. Saat 01.00’da garda trenin önünde toplanan sendika üyeleri, kalkışına izin vermedi. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemde ’Direne direne kazanacağız’, ’Birleşe birleşe kazanacağız’ sloganları atıldı. Tren, yaklaşık 15 dakika Gar’da durduktan sonra hareket etmeye başladı. Bunun üzerine makinistin hangi sendikaya üye olduğu tartışması başladı. Türkiye Kamu- Sen ve KESK üyeleri, eylemin Memur- Sen üyesi makinistler tarafından kırıldığını iddia ederek Memur-Sen’i protesto etti.

Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Erol Özsoy, "Bu grev kırıcılığıdır. Bunu eylemlerimizde dile getireceğiz" dedi. KESK İl Temsilcisi Ömer Akyıldız da bundan sonra Türkiye Kamu- Sen ile birlikte hak arama mücadelesini sürdüreceklerini söyledi. Memur- Sen aleyhinde sloganlar atılırken, basın açıklaması yapılan yere Memur- Sen İl Temsilcisi Abdullah Çelik geldi. Çelik, makinistlerin Türkiye Kamu- Sen’den Memur- Sen’e yeni geçtiğini, suçun Kamu- Sen’e ait olduğunu söyledi.

Ulaştırma Memur- Sen İl Temsilcisi Ahmet Söğüt ise makinistlerin Memur-Sen’e, şef ve kondüktörün Türkiye Kamu- Sen’e üye olduğunu açıkladı. İkiye bölünen grupların tartışması, polisin de araya girmesiyle sona erdi.

Kamu- Sen üyeleri, tartışmaların ardından Gar’ı terk etti. Memur- Sen’e bağlı Ulaştırma Memur- Sen, saat 03.00’da Afyon- Konya seferini yapan treni durdurdu. Trenin kalkışına izin vermeyeceklerini belirten eylemciler, yolcuları mağdur olmamaları için kiraladıkları araçlarla Konya’ya gönderdi.

Eylemcilerin hak arama mücadelesine destek verdiklerini belirten bazı yolcular, "Hak aramak güzel ama yolcuları da mağdur etmesinler" dedi.

TOKAT’TA MEMURLAR YAĞMUR ALTINDA EYLEM YAPTI

TOKAT’ta şiddetli yağmur altında iş bırakma eylemi yapan memurlar, "Hükümet zam vermedi, Allah yağmur verdi" diye slogan attı.

Tokat’ta memur sendikaları hükümetle toplu sözleşme masasında anlaşma sağlanamayınca iş bırakma eylemi yaptı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen eyleme ilk olarak Memur Sen üyeleri geldi. Sayıları bini bulunan Memur Sen üyeleri burada sloganlar atarak hükümeti protesto etti. Memur Sen’in ardından alana Türkiye Kamu Sen ile KESK üyeleri geldi. Memur Sen üyelerinin destek verdiği eylemde önce halaylar çekilerek hükümet aleyhine sloganlar atıldı. Bu sırada aniden bastıran yağmur dolayısıyla eyleme katılan memurların bazıları Valilik binasına ve ağaçların altına sığındı. Alanda yağmur altında bekleyen bazı memurlar ise eylemlerini sürdürerek slogan attı. Memurlar, "Hükümet zam vermedi, Allah yağmur verdi" sloganı attı, "Beraber yürüdük biz bu yollarda, beraber ıslandık yağan yağmurda" diye şarkı söyledi.

Yağışın etkisini artırması üzerine sendika üyeleri alandan ayrılmak zorunda kaldı.

EL ARABALI EYLEM

Çanakkale’de, kamu çalışanlarının iş bırakma eylemi kapsamında çeşitli sendikalara bağlı memurlar, protesto gösterisi yaptı.

Eyleme katılan Eğitim-İş ve Kamu-Sen sendikalarına üye grup, Merkez İlköğretim Okulu’nun önünde toplandı. İnönü Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na yürüyen memurlar, el arabalarına binip sloganlar attı, pankart açtı.

Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Bozdemir, meydanda yaptığı konuşmada, ülkede açlık sınırının bin 50 lira, yoksulluk sınırının ise 3 bin 200 lira olduğunu söyledi.

Kamu emekçilerinin, insan onuruna yakışır bir yaşam standardına kavuşması için yapılması gereken zam oranının 2012 yılı için en az yüzde 25 olması gerektiğini savunan Bozdemir, ”Ayrıca ek ödemeleri düzenleyen kanun hükmündeki
kararnameyle yaratılan ücret adaletsizliği giderilmeli, eşit işe eşit ücret ödenmelidir. Bu bağlamda, öğretmenlere ve akademisyenlere en az 300 lira ek ödeme yapılmalıdır” dedi.

Eylemin ardından memurlar dağıldı.

MEMURLAR İŞ BIRAKMA EYLEMİNDE GÖBEK ATIP HALAY ÇEKTİ

KARAMAN’da toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin 3.5+4 zam teklifini yetersiz bulunan sendika üyeleri, bir günlük iş bırakma eyleminde davul ve zurna eşliğinde göbek atıp halay çekti.

Karaman’da İl Defterdarlığı önünde toplanan KESK ve Kamu- Sen’e bağlı sendika üyeleri, yapılan zammın yetersiz olduğu belirtip durumu protesto etti. Davul ve zurna eşliğinde göbek atıp halay çeken sendika üyelerine çevredekiler de destek oldu.

Memur Sen İl Temsilcisi Yunus Özdemir, "2012- 2013 yılı Toplu Sözleşme görüşmeleri, kamu- işveren heyeti ile kamu sendikaları görevlileri arasında anlaşmazlıkla sonuçlanmıştır. Eğitim çalışanlarına ve diğer bütün kamu görevlilerine yönelik vurdumduymaz tavır sürmektedir. Toplu sözleşme masasında kamu görevlilerinin haklı taleplerini karşılayacak para yoktu. Tekliflerimize kapatılan kasayı, eylemlerimizle açacağız. Masada uzlaşarak almaya çalıştığımız haklarımızı almak için gücümüzle kararlılığımızla bugün alanlardayız" dedi.

Konuşmaların ardından ’Burası Türkiye, Atina değil’, ’Ek ödeme hakkımız, söke söke alırız’, ’Ek ödeme yoksa işte yok. Hükümet şaşırma sabrımızı taşırma’ sloganları atan sendika üyeleri, daha sonra sessizce dağıldı.

MEMURLAR KALEM VE TEBEŞİR FIRLATIP HALAY ÇEKTİ

ERZURUM’da memurlar hükümet ve memur konfederasyonları arasında anlaşma sağlanamadığı için bir günlük iş bırakma eylemi düzenledi.

Atatürk Anıtı’nın bulunduğu Havuzbaşı semtine gruplar halinde gelen yaklaşık 2 bin memur kalemlerini, öğretmenler de ellerindeki tebeşirleri fırlattı. Haklarını söke söke alacaklarını söyleyen memurların eylemini uzaktan izleyen vatandaşlardan 7 çocuk babası 87 yaşındaki Remzi Sanay, "Bugüne kadar hayatımda hiç greve katılmadım. Çiftçilik yapıyorum. Memurun aldıkları maaş yetmiyor mu? Devlet çok zam verirse çöker. Yunanistan’ı gördük. Aldıklarına gidip şükretsinler. Ülkemizin kıymetini bilsinler. Benim tarladan başka hiçbir gelirim yok. Arpa ekmeği ile büyüdüm. Ama hep şükrettim" dedi.

Havuzbaşı’ndan yürüyerek tarihi Yakutiye Medresesi önünde toplanan memurlar, eylemlerini ve basın açıklamalarını burada sürdürerek davul- zurna eşliğinde halay çekti. Eyleme katılan bazı öğrenciler, öğretmenlerine destek verdi. Yaklaşık 2 saat süren eylem, olaysız bir şekilde sona erdi.

ANTALYA'DA ARBEDE

ANTALYA’da, kamu emekçilerinin 1 günlük iş bırakma eyleminde, eylemcilerle polis arasında zaman zaman arbede oldu.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı sendika temsilcilerinin ülke çapında ilan ettiği 1 günlük iş bırakma eylemi, Antalya’da büyük katılımla gerçekleşti. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Defterdarlık ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü önünde toplanan ve sayısı 3 bini bulan grup, saat 11.00 sıralarında Defterdarlık önünde buluşarak yürüyüşe geçti. Grubun yürüyüşü sloganlar eşliğinde devam ederken, polisin Konyaaltı Caddesi’nde yolu kesmesi ile bir anda ortam gerginleşti. Yürüyüşlerine trafiği keserek Konyaaltı Caddesi üzerinden devam etmek isteyen grup ile tramvay yolunu kullanmalarını isteyen polis arasında arbede yaşandı. Kısa süren arbede sırasında bir eylemcinin, Çevik Kuvvet görevlilerinden birinin kalkanını almak istemesi ile ortam gerginleşti. KESK görevlilerinin araya girmesiyle yatışan olaylardan sonra polis yolu açarak grubun tramvay yolundan eylem alanına girmesine izin verdi.

ADANA’DA MEMURLAR YÜRÜDÜ, TRAFİK FELÇ OLDU

ADANA’da memurların bir günlük iş bırakma eylemine, Türkiye Kamu-Sen, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Birleşik Kamu -İş üyesi yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Polisin tüm uyarılarına rağmen yürüyen memurlar, kent trafiğini yaklaşık bir saat süreyle kilitledi.

Merkez Seyhan İlçesi’ndeki İnönü Caddesi’ndeki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü önünde toplanan kamu çalışanları, ’Hükümet istifa’, ’Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır’ sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Memurlar, taşıt trafinin yoğun olduğu Ali Münif Yeğen Ağa Caddesi’ni takiben 5 Ocak Meydan’nı ilerlerken, bir polis amiri megafonla yapılan yürüşün yasa dışı olduğunu söyleyip, eyleme son verilmesini istedi. Uyarılara rağmen yürüyüşü devam ettiren memurlar 5 Ocak Meydanı’ndan dönüş yapıp, Çakmak Caddesi’ni takip ederek İnönü Parkı’na geldi. Yürüyüş güzergahındaki araç trafiği yaklaşık bir saat süreyli kilitlendi.

Bir kilometre kadar kortej oluşturan eylemcilerin bağlı bulunduğu sendikaların temsilcileri İnönü Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Hükümeti eleştiren konfederasyon temsilcileri, istedikleri zam oranı verilene kadar farklı eylemlere devam edeceklerini bildirdi. Daha sonra parkın içine geçen eylemciler, oturma eylemi başlattı.

HÜKÜMETİN TEKLİFi: YÜZDE 3.5+4

Hükümet toplu sözleşme sürecinde memura 2012 için yüzde 3.5+4 zam teklifinde bulunmuştu. Zam oranını yetersiz bulan memurlar greve gitme kararı almıştı. Nihai zam oranını Hakem Kurulu belirleyecek.

Haberin Devamı