Gazete Vatan Logo

Merrill Lynch kurtuluşu Bank of America’da buldu

Lehman Brothers gibi zor günler geçiren Merrill Lynch çareyi Bank of America’nın bünyesine katılmakta buldu. Lehman Brothers’ı almaktan vazgeçen ABD’nin ikinci en büyük bankası Bank of America, Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek’in siyasete atılmadan önce çalıştığı Merrill Lynch’i 50 milyar dolara alma konusunda anlaştı. Satın almanın ardından Bank of America dünyanın en büyük aracı kurumuna sahip olacak. Bank Of America, Merrill Lynch’e hisse başına 29 dolar vererek 50 milyar dolara satın almayı kabul ederken, Merrill Lynch’in Ocak 2007’de 90 dolardan işlem gören hisseleri Mayıs ayında 50 dolardan işlem görmeye başlamıştı.

Hisseleri uçuşa geçti

Cuma günü 17.05 dolar seviyelerinden kapanan Merrill Lynch hisseleri satın alma haberinin ardından dün yüzde 40 değer kazandı. Bank of America hisseleri ise seansın ilk dakikalarında yüzde 11 değer kaybetti.

Birleşmenin gelecek yılın ilk çeyreğinde tamamlanmasının beklendiği, anlaşmanın her iki şirketin yöneticileri tarafından onaylandığı belirtildi. Anlaşmaya göre, Merrill Lynch’in üç yöneticisi, Bank of America’nın Yönetim Kurulu’na katılacak.

Bank Of America CEO’su Ken Lewis yaptığı açıklamada, Merrill Lynch’i satın almalarının hissedarları için büyük bir fırsat olduğunu belirterek, “Birlikte, bizim şirketlerimiz işlerimizdeki sinerji nedeniyle çok daha fazla değerli olacak” dedi.

Merrill Lynch CEO’su John Thain de, “Ken Lewis ve bizim üst yönetimimiz, iki şirketin birleşmesiyle dünyanın önde gelen mali kurumunu yaratmak için ileriye bakacak” şeklinde konuştu.

JP Morgan WaMu’nun peşinde

JP Morgan Chase’in zor durumdaki Washington Mutual’ın (WaMu) tamamı ya da bir bölümünü almak istediği ancak bu konudaki görüşmelerin henüz ileri bir aşamaya gelmediği belirtiliyor. JP Morgan’ın kesin bir teklif yapmadan önce WaMu hisselerinin düşüşünün durmasını ya da hükümet tarafından el konmasını beklediği öne sürülüyor. Bu arada ipotek kredilerindeki sorunlar nedeniyle hisseleri bu yıl yüzde 90 değer kaybeden WaMu’ya adı açıklanmayan bazı başka bankaların da talip olduğu kaydediliyor. WaMu, Perşembe günü yaptığı açıklamada geri ödenmeyen krediler için bu çeyrekte 4.5 milyar dolar karşılık ayıracağını ve 2.7 milyar dolar zarar yazacağını açıklamıştı.

AIG’nin 72 saati kaldı

LEHMAN Brothers’ın iflası sonrasında tüm gözler sıkıntılı günler geçiren dünyanın en büyük sigorta şirketi AIG’ye çevrildi. Finans piyasalarında “Acaba diğer büyük kurban AIG mi olacağı” konuşulmaya başlandı. Zira AIG kısa süre içinde kaynak bulamazsa ayakta kalmakta zorlanacak. AIG’nin sermayesini güçlendirmek için ABD Merkez Bankası FED’den acilen 40 milyar dolar borçlanma talebinde bulunduğu bildirildi. New York Times’a göre, AIG varlık satmak için J.C. Flowers ve KKR ile görüşüyor. Haberde, AIG’nin kaynak bulamaması halinde ayakta kalmak için yalnızca 48 ila 72 saatlik bir zamanı kalacağı ifade edildi. Lehman’ın iflasının diğer türev ürünlerde değer kaybına yol açacağı ve AIG’nin de 15 milyar dolara kadar kayba uğrayabileceği belirtiliyor. Wall Street Journal gazetesi de, AIG’nin yeniden yapılanma programı açıklamayı planladığını bildirdi. AIG, uçak leasing’i birimi ve bazı varlıklarını satarak sermaye artırımına gitmek istiyor. Sermaye artırımına giderek kredi notunun düşürülmesinin önüne geçmek isteyen AIG’in piyasa değeri 32.99 milyar dolar.

Haberin Devamı