Gazete Vatan Logo

Mermerciler'den Çin malı jeep!

Çin sayesinde krizde ayakta kalan mermerciler Çin malı jeep verecek

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu, 5 Kasım’da başlayacak ‘Naturel Stone’ fuarında sektörün en fazla ihracatı yaptığı Çin’e bir jest olarak katılımcılara çekilişle Çin malı Cherry jeep hediye edeceklerini açıkladı

KRİZ döneminde doğaltaş ve maden sektörünün Çin’e yapılan ihracat sayesinde ayakta kaldığını söyleyen İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Çin’in baş harfleri sloganımız oldu: ’Çin ihracatın number one’ı. Bu yıl Çin olmasaydı bizim sektör batardı, çok fazla ocak kapanırdı. Çin sayesinde fabrikalar ayakta kaldı” dedi.

Krizin sektörde istihdamı yüzde 30-35 azalttığını, vardiyaların üçte bire düştüğünü kaydeden Kahyaoğlu, yurtiçi ve yurtdışı fuarlarla yeni pazarlar yaratmanın peşinde olduklarını anlattı.

Kahyaoğlu, 5 Kasım’da İstanbul’da başlayacak, “6. Uluslararası Mermer, Doğaltaş Ürünleri ve Teknolojileri Naturel Stone” fuarında ise en fazla ihracat gerçekleştirilen Çin’e bir jest olarak 1 katılımcı ve 1 ziyaretçiye çekilişle Çin malı Cherry Tiggo 3 Lusso jeep hediye edeceklerini açıkladı. 2008 yılında Çin’e yapılan 1.4 milyar dolarlık ihracatın 1 milyar dolarının maden olduğuna dikkat çeken Kahyaoğlu, Çinli alıcıların Türkiye’deki ocaklardan bozuk taşları bile satın aldığını ve iyi fiyat ödediklerini vurguladı. Kahyaoğlu, “Çin’den korkmak yerine Çin’e neler satabiliriz bunun için çalışmalıyız. Türkiye, Çin’in Arap ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri’ne açılan kapısı olabilir” diye konuştu.

ABD pazarında düşüş yüzde 40’a dayandı

SEKTÖR ihracatının bu yılın Ocak-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.8 azalarak 875 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Ali Kahyaoğlu, aynı dönemde Çin’e yapılan ihracatın ise yüzde 6.3 arttığını belirtti. Aynı dönemde ABD’ye yapılan ihracatta ise yüzde 38’lik bir düşüş yaşandı. Libya’ya yapılan ihracatta da yüzde 160 artış gerçekleşti. Kahyaoğlu, son dönemlerde Libya’nın yanı sıra Güney Afrika ve Irak’ın da iyi pazarlar haline geldiğini belirtti.



Haberin Devamı