Gazete Vatan Logo

Merkez’in freni kısa sürdü!

Merkez Bankası'nın piyasayı yatıştıran açıklamasının etkisi kısa sürdü ve dolar yeniden 2.4480 lira ile rekor düzeye tırmanarak 2.45 liraya dayandı.

Doların öğle saatlerinde 2.4456 lira ile rekor kırmasının ardından Merkez Bankası’ndan yapılan “Para Politikası duruşuna ilişkin basın duyurusu” başlıklı açıklamada, şöyle denildi:

“Yakın dönemde gözlediğimiz piyasa hareketleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) öngördüğü faiz indirim sürecinin temkin düzeyiyle uyumlu değildir. TCMB bütün politika araçlarını enflasyonda bu ay belirginleşecek düşüşün kalıcı olmasını sağlamak amacıyla kullanmaya devam edecektir.”

Merkez Bankası’nın açıklaması doların hızlı çıkışını frenledi ve açıklama öncesi 2.4420 lirada olan dolar biraz geriye çekilerek, 2.42 lira düzeyine kadar indi. Ancak, Merkez’in frenlemesi uzun süreli olmadı ve yeniden tırmanışa geçen dolar 2.4480 liraya kadar çıktı. Dolar daha sonra 2.44 – 2.45 lira aralığında hareket ederken, euro da 2.7590 – 2.7610 düzeyine çıktı; yarı yarıya iki para biriminden oluşan döviz sepetinin değeri de 2.60 düzeylerine kadar çıktı.

Haberin Devamı

Başçı, enflasyon raporunu açıkladığı toplantıda, 3 Şubat’ta açıklanacak olan Ocak ayı enflasyonunda “çok sert” bir düşüş olabileceğini ve düşüşün 1 puanın üzerinde olması halinde, 24 Şubat’taki para politikası kurulu toplantısını beklemeden 4 Şubat’ta da toplanarak parametreleri değiştirebileceklerini söylemişti.

Piyasa analistleri arasında, son gelişmeler üzerine Merkez Bankası’nın 4 Şubat’ta olağanüstü toplantı yapmak yerine, 24 Şubat’taki rutin Para Politikası Kurulu toplantısını beklemeyi yeğleyeceği görüşü ağırlık kazandı.