Gazete Vatan Logo

Merkez’in açık beklentisi 72.5 milyar $

Merkez Bankasının eylül ayı ikinci dönem beklenti anketine göre, 2011 yıl sonu cari açık beklentisi, 72 milyar 506 milyon dolara yükseldi. Eylül ayının ilk anketinde, beklenti 71 milyar 912 milyon dolar düzeyindeydi. Erdem Başçı başkanlığındaki Merkez Bankası’nın anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 7.27’ye çıktı. Eylül ayının birinci dönem anketinde bu oran yüzde 7.24 düzeyindeydi. Eylülün ilk anketinde yüzde 5.9 olan yıl sonu yıllık GSYH büyüme beklentisi de yüzde 6.4’e çıktı. Dolar kurunda da beklenti yükseldi. Eylül ayının birinci anketinde 1.7600 lira olan cari ay sonu dolar kuru beklentisi 1.7800 liraya çıktı. Yıl sonu dolar kuru beklentisi 1.7400 liradan 1.7600 liraya, gelecek 12 ay sonundaki dolar kuru beklentisi de 1.7200 liradan 1.7300 liraya çıktı.

Havada 16.4 milyar dolarlık dev satınalma

ABD’li United Technologies, hava aracı ekipmanları üreticisi Goodrich’i nakit 16.4 milyar dolara satın alıyor. Jet motoru üreticisi Pratt & Whitney’ın yanı sıra klima üreticisi Carrier ve asansör üreticisi Otis gibi şirketleri bünyesinde bulunduran endüstriyel şirketler topluluğu United Technologies, Goodrich’i hisse başına 127.50 dolar olmak üzere nakit 16.4 milyar dolara satın alacağını açıkladı. United Technologies, satın alma anlaşmasıyla dün hisse başına kapanış fiyatı 109.49 dolar olan Goodrich’e bu hisse fiyatının yüzde 16 üzerinde öneride bulunmuş oldu. United Technologies, Goodrich’in 1.9 milyar dolarlık borcunu da üstlenecek. İki şirket arasındaki anlaşmaya göre, United Technologies, merkezi Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte kentinde olacak bir havacılık şirketi kuracak.

United Technologies ve Goodrich’in yıllık satışlarının 66 milyar dolar olması bekleniyor. Merkezi Charlotte’da bulunan Goodrich şirketi 27 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Bankalar Rekabet Kurulu’na cezaları ödedi

Rekabet Kurulu’nun ceza kestiği 7 bankadan üçü ödeme yaptığını açıkladı. Rekabet Kurulu, maaş promosyonları konusunda rekabeti ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla 8 banka hakkında 19 Ağustos 2009 tarihinde bir soruşturma başlatmıştı. Soruşturma sonucunda ise bankaların maaş promosyonları konusunda aralarında centilmenlik anlaşması yaparak rekabeti ihlal ettikleri kararını vermişti. Bu kapsamda 7 bankaya, toplam 72 milyon 337 bin lira idari para cezası verilmişti.

Finansbank, para cezasının indirimden faydalanılarak hesaplanan kısmı olan 5 milyon 897 bin liranın ödendiğini belirtti. İş Bankası da 9 milyon 740 bin liranın Büyük Mükellefler Vergi Dairesi’ne ödendiği açıkladı. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na açıklama yapan Garanti Bankası 8 milyon 731 bin TL’nin ödendiğini aktardı. Üç banka da ödemenin karara karşı dava açma hakkı saklı kalmak kaydıyla yapıldığını bildirdi.

BNP CEO’su: Katarlılarla kesinlikle görüşmüyoruz

Fransa’nın halka açık en büyük bankası BNP Paribas’nın CEO’su Baudouin Prot, Katar ile bankaya yatırım yapması konusunda görüştükleri haberlerini yalanlayarak, bankanın yeterli sermayeye sahip olduğunu söyledi.

Prot, BFM Radio’da yayımlanan söyleşide bankanın yatırım için Katar ile görüştüğü yönündeki haberlerin sorulması üzerine “Bunu resmen yalanlıyorum... Görüşme gerçekleştirmedik çünkü sermaye artırma ihtiyacımız yok” dedi. Prot, Katar ulusal varlık fonu ile yapılan görüşmelerin rutin görüşmeler olduğunu ifade etti.

Fransız bankalarının değeri, borç kriziyle baş etmek için yeterli sermayeye sahip olmadıkları kaygılarıyla yarı yarıya azaldı.

Akbank Fish ile hayallere 6 ay taksit yaptıracak

Akbank’ın her ay 250’den fazla ödül kazandıran kredi kartı Fish, yeni bir kampanya başlattı. Türkiye’nin en büyük çekiliş programlarından birine sahip olan ve her ay 254 ayrı ödül veren Fish, şimdi de sanal dünyada hayalleri gerçekleştiriyor. 6 Eylül itibariyle açılan ‘www.hayaldukkani.com’ web sitesi, hayal gücünü zorlayan hediyeleriyle dikkati çekiyor. Titanik’e dalıştan, kişiye özel parfüm üretimine, savaş uçağıyla ses duvarını aşmaktan, gazete manşetlerine çıkmaya kadar onlarca yaratıcı hediye hayal kuranları bekliyor. Hayatına sıradışı anlar katmak isteyenler için tasarlanan ‘www.hayaldukkani.com’da Fish sahiplerine özel hayallerin yanı sıra Fish kullanıcılarına 6 taksit ayrıcalığı ve yüzde 20’ye varan indirim fırsatı sunuluyor.

Haberin Devamı