Gazete Vatan Logo

Merkez hiç olmadığı kadar etkin olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Merkez Bankası’nın hareket alanını genişleteceklerini belirterek, “Bağımsızlığı spekülasyon konusu olamaz. Hiç olmadığı kadar etkinleşecek” dedi.

Merkez hiç olmadığı kadar etkin olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bağımsızlığı konusunda piyasalara güven mesajı verdi. Albayrak, “Politikalarımız, bütçe disiplinini, tek haneli enflasyonu, yapısal reformları önceleyerek, Türkiye ekonomisinin istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme hedefi çerçevesinde şekillenecek” açıklamasını yaptı. Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ardından yeni dönemde uygulanacak ekonomi politikalarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, uluslararası finansal piyasalardaki tüm aktörler ve paydaşlarla beraber, iş birliği içinde çalışarak, Türkiye’ye dış kaynak giriş miktarını ve kaynak çeşitliliğini artıracaklarını söyledi.

Güçlü OVP geliyor

Berat Albayrak, ekonominin tüm kesimlerinin, paydaşlarının kendi katkılarını içinde görecekleri, yapısal dönüşümleri sağlayacak, bütüncül bir yaklaşımı ve güçlü bir makroekonomik perspektifi olan Orta Vadeli Program (OVP) açıklayacaklarını kaydetti.

Enflasyon tek haneye inecek

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘faizlerin seçim sonrasında düşeceğine’ ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine Berat Albayrak, şöyle konuştu:
“Cumhurbaşkanımız, sadece ekonomide değil, ülke meselelerini ilgilendiren her konuda elini taşın altına koyan, sorumluluk alan bir liderdir. Bu millete, büyük ve güçlü Türkiye idealini sunmuş ve bu uğurda gece gündüz demeden çalışıyor. Bizim bu dönemde temel önceliğimiz enflasyonun düşürülmesi olacaktır. Enflasyonun en kısa sürede önce tek haneye, ardından hedefimize gerilemesi için adımlarımızı atacağız.”
Bankacılık sektörü güçlü
Berat Albayrak, reel sektörün ödenmeyen banka borçlarına yönelik bir soru üzerine Türkiye’de bankacılığın performansının ekonominin en güçlü taraflarından biri olduğunu belirtti. Albayrak, sektörün sermaye yeterlilik oranının dünya ortalamalarının çok üzerinde, yüzde 16.4 olduğunu ifade etti. Bazı şirketlerin yeniden yapılandırma taleplerine de değinen Albayrak, “Kredi vadelerinin nakit akışlarına uygun şekilde vade uzatımı işlemlerini kapsıyor, genele yaygın bir durum değil” dedi.
Yatırımcıların ilgisi daha da artacak
Berat Albayrak reel sektör firmalarından finansal kuruluşlara tüm kesimlerin koordinasyon içinde hareket etmesiyle ülkenin sağlam temellere dayalı sürdürülebilir ve istikrarlı bir büyüme ortaya koyacağını söyledi. Albayrak, şunları kaydetti:
“Yeni sistem ve etkin koordinasyon amaçlı yeniden yapılandırılan ekonomi yönetimi ile politikalarımızı kararlılıkla ve tutarlı bir şekilde uygulayarak makroekonomik hedeflere ulaşılacak. Yeni dönemde ekonomi politikalarının uyumu en üst düzeyde olacak, alınan kararlar hızla hayata geçirilecek. Gerek firmalarımızın gerekse finans sektörümüzün koordinasyonuyla bu süreçte yerli ve yabancı yatırımcıların ekonomimize ilgisinin daha da artacağını göreceğiz.”
Hareket alanı genişler
HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Merkez Bankası’nın bağımsız bir kurum olarak, ekonominin gerçekleri ve piyasa koşulları neyi gerektiriyorsa onu yapacağını vurguladı.
Albayrak, “TCMB’nin bağımsızlığının ve karar alma mekanizmalarının spekülasyonlara konu edilmesi kabul edilmez” dedi.
Fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadelede özellikle yapısal kanallardaki tıkanıklıkları açarak ve politika eşgüdümünü güçlendirerek Merkez Bankası’nın hareket alanını genişleteceklerini vurgulayan Albayrak, “Hiç olmadığı kadar etkin bir Merkez Bankası, yeni dönem politikalarımızın temel hedefleri arasında yer alacak” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı