Gazete Vatan Logo

Merkez faiz silahını çekti!

Dolardaki artışa karşı fazi kozunu kullanacak

Döviz satım ihalelerine rağmen doların ateşini bir türlü düşüremeyen Merkez Bankası, faiz kozunu kullanacak. Merkez, 23 Temmuz’daki toplantıda faiz koridorunun üst bandında artış sinyali verdi. Beklenti 50-100 baz puan.

Doların Mayıs başından bu yana yüzde 9 yükselmesi ve faizlerin çift haneli seviyelere yaklaşmasının ardından Merkez Bankası, faiz koridorunun üst bandında artırım sinyali verdi.

Merkez Bankası’nın Haziran ayında yeniden başladığı döviz satım ihaleleri ile 6.3 milyar dolarlık döviz satışı kurdaki tansiyonu düşürmeye yetmezken, son dönemde piyasada faiz artışının gerekliliği yönündeki değerlendirmeler artmış ve döviz rezervlerindeki erime de tedirginlik unsuru olmaya başlamıştı.

Merkez Bankası’nın açıklaması Başbakanlık’tan piyasalardaki gelişmeler doğrultusunda Merkez Bankası dahil olmak üzere ilgili kurumların gereken adımları zamanında, eşgüdüm içinde ve kararlılıkla attığı yönünde yapılan açıklamanın ardından geldi.

Merkez Bankası’nın “koridorda ölçülü adım açıklaması”, koridorun üst bandını oluşturan gecelik borç verme faizinde 50-100 baz puan civarında bir artış yapacağı şeklinde yorumlandı.

Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı 23 Temmuz Salı günü gerçekleştirilecek. Merkez Bankası’nın borç alma faizi yüzde 3.50, politika faizi yüzde 4.5, borç verme faizi yüzde 6.5 seviyesinde bulunuyor.

Merkez Bankası’nın açıklamasının ardından dolar 1.9385 TL’ye indi. Dolar Cuma günü 1.9540 TL’den kapanmıştı. Gösterge tahvilin faizi yüzde 8.80’e düşerken, Borsa İstanbul da dün yüzde 3.12 yükseldi.

Beklenti 50-100 baz puan

JP Morgan Ekonomisti Yarkın Cebeci, Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamanın nedeninin PPK toplantısı öncesi piyasada daha fazla volatilitenin önüne geçmek olduğunu belirterek, “Eğer dalgalanma devam etseydi, Merkez Bankası bir ara toplantıda faiz artırmaya mecbur kalabilirdi” dedi.

Cebeci, açıklamada sadece koridordan bahsedilmesi nedeniyle koridorun üst bandında artışın gündemde olacağını, politika faizine dokunulmayacağını ve artışın 50-100 baz puan civarında kalacağını belirtti.

Citi: Ek faiz artışı olabilir

Citi tarafından yayımlanan notta ise “Normal şartlar altında ‘ölçülü sıkılaştırma’yı Merkez Bankası’nın borç verme faizinde 50 baz puanlık artış şeklinde yorumlardı. Ancak mevcut şartlar altında ‘ölçülü sıkılaştırma’nın 75-100 baz puan, hatta PPK toplantısı sırasında TL’nin performansına bağlı olarak daha da fazla olabileceğini düşünüyoruz. TL baskı altında kalmaya devam ederse Temmuz PPK toplantısı ardından ek faiz artışları gelebilir” denildi.

Finansal istikrarı bozdurmayız

Merkez Bankası, küresel düzeyde para politikalarına ilişkin belirsizlikler ve bunların yol açtığı oynaklığın yakın dönemde artış gösterdiğini bildirerek,”Merkez Bankası Türkiye’de fiyat ve finansal istikrarın bozulmasına izin vermeyecek” açıklamasını yaptı.

Kurdaki oynaklığa Eximbank formülü

Merkez Bankası, Eximbank kredilerinin limitini artıracağını belirterek, kurdaki yükselişe karşı döviz satım ihalelerinin temel araç olarak kullanılacağını kaydetti. Merkez, Eximbank kredilerini ihracatçıya TL cinsi veriyor, geri ödemesini döviz cinsi alıyor.

Haberin Devamı