Gazete Vatan Logo

Merkez’e yeni mesaj

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Merkez Bankası’nın faizlerin yanı sıra zorunlu karşılık oranını da düşürmesi gerektiğini belirterek, “Adım atılmalı ki kredi faizleri de gerilesin” dedi

Merkez’e yeni mesaj

Faiz koridorunun üst bandını üst üste 7 kez indiren Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na (TCMB) hükümet kanadından bu kez ‘Karşılıkları düşür, kredi faizleri gerilesin’ mesajı geldi. TCMB’nin zorunlu karşılıkları indirmesiyle bankaların da kredi faizlerini aşağıya çekmesi hedefleniyor. Bu sayede şirketler ve tüketiciler daha rahat nefes almış olacak.

Faiz indirimlerinin sürdürelebilir olduğunu savunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Merkez Bankası’nın koridoru daraltması ile ilgili bir mesafesi var. Atılması gereken asıl adım piyasadaki ticari faizlerin, kredilerin genişletilmesidir. Merkez Bankası’nın adımları, karşılık oranlarının düşürülmesi gibi adımlar ile desteklenmeli ki piyasa faizi etkilensin” diye konuştu.

Dolar/TL’deki gelişmelerle de ilgili konuşan Zeybekci, “Dolar/TL’nin olduğu yer spekülatif. 15 Temmuz’dan sonra TCMB piyasaya müdahale etmedi. Kurla oynayanların kendi eli yanacak. TCMB piyasaya müdahale etmemeli” dedi.

Bankaların elini rahatlatıyor

Merkez Bankası, banka maliyetlerini az da olsa düşürebilmek için TL zorunlu karşılıklarda kademeli indirime gidiyor. TCMB, Ağustos ve Eylül aylarında zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti. TL zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 100 baz puan düştü ve oran yüzde 10.5’e indi.

Haberin Devamı

Faiz indirimlerinin başladığı Mart-Nisan döneminden bu yana mevduat faizi 110 baz puan geriledi. Farklı segmentlerdeki kredi faizlerinde de 100 baz puanlık düşüşler görüldü. Hükümet, TCMB’nin

20 Ekim’de gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında koridorun üst bandının yanı sıra zorunluk karşılıklarda da indirime giderek, bankaların elini rahatlatmasını bekliyor.

20 bin TL kredi alan 1.700 TL az ödeyecek

Konut kredisi faizlerini Ağustos’tan itibaren çeşitli vadelerde yüzde 1’in altına çeken bankalar, ‘ihtiyaç’ kredisi tarafında da 15-35 baz puanlık indirime gitti.

TCMB’nin Mart’tan bu yana faiz koridorunun üst bandında yaptığı 250 baz puanlık indirim ve zorunlu karşılık oranlarındaki düzenlenmeleri bankaların kredi faiz oranlarına az da olsa yansıdı. Darbe girişimi sonrası ekonomide çarkların dönmesi ve inşaat sektörünü canlandırmak amacıyla başlatılan seferberlik kapsamında bankalar, konut kredisi faiz oranlarını en düşük yüzde 0.80 olmak üzere çeşitli vadelerde yüzde 1’in altına çekmişti.

Haberin Devamı

Bankalar bu ayın başından itibaren ihtiyaç kredisinde de aylık bazda yüzde 1.50 olan faizi yüzde 1.18’e kadar çekti. Yapılan indirim sonucu faiz oranları yüzde 1.18 ila yüzde 1.35 arasında değişiyor.

İhtiyaç kredisi faizlerindeki indirimlerle tüketici, 36 ay vadede 20 bin liralık kredi kullanımında 1.300-1.700 lira arasında, ortalamada da 1.500 lira daha az ödeme yapacak.

Bankalardan kampanya

Ziraat Bankası, VakıfBank, İş Bankası, Akbank ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) tüketici kredilerini düşüren bankalar arasında yer aldı.

Akbank ihtiyaç kredilerinde yüzde 1.19’dan başlayan faizlerle kredi kullanma fırsatı sağlıyor. Kampanyada ödemeler 2017’ye erteleniyor. 48 aya kadar vade uygulayan Akbank’ın bu fırsatı 31 Ekim’e kadar devam edecek

Haberin Devamı

TEB, artan ihtiyaçlara özel yeni bir kampanya başlattı. TEB, yeni ihtiyaç kredisi kampanyasında 50 bin TL’ye kadar 36 ay vadede yüzde 1.32 faiz oranının yanı sıra tahsis ücretini de sıfırlayarak 3 aya kadar erteleme imkanı sunuyor.

İş Bankası, müşterilerinin her türlü nakit ihtiyacı için uygun koşullarda kredi imkanı sunuyor. 14 Ekim’e kadar geçerli olacak ihtiyaç kredisi kampanyası kapsamında, tüm bireysel ihtiyaçlar için yüzde 1.22’den başlayan faiz oranlarıyla 50 bin TL tutar ve 48 ay vadeye kadar kredi kullanılabiliyor. Kampanya kapsamında 3 bin-14 bin 999 TL kredi tutarı için yüzde 1.32, 15 bin-24 bin 999 TL kredi tutarı için yüzde 1.25, 25 bin TL ve üzeri kredi tutarı için de yüzde 1.22 aylık faiz oranı uygulanıyor.