Gazete Vatan Logo

Merkez dolara dur diyecek mi?

Seçimler öncesi, siyasilerin büyümeyi hızlandırma baskısının arttığı bir dönemde TCMB'nin kısa vadeli faizleri artıramayacağı öngörülürken, ekonomistler merkez bankası'nın likidite adımları ile sıkılaştırma yaparak TL'deki değer kaybını sınırlamayı tercih etmesini bekliyorlar.

Reuters anketine göre, PPK'nın Nisan ayında kısa vadeli faizleri sabit bırakması bekleniyor.

Siyasilerden gelen baskı nedeniyle TCMB'nin faiz artırımına gitme olasılığı çok düşük görülürken, piyasa oyuncuları 35 milyar dolara gerileyen net rezervleri eritmeden TL'deki negatif ayrışmayı engelleyecek ve kurdaki yükselişin enflasyona geçişkenliğini sınırlayacak adımların ancak "örtülü faiz artışı" olarak görülen likidite politikaları ile atılabileceğini belirtiyorlar.

TCMB'nin TL'deki değer kaybının devam etmesine göz yummak gibi bir seçeneğinin olmadığına dikkat çekilen Citibank raporunda, Merkez Bankası'nın politik nedenlerle faiz artıramayacağı ve nispeten düşük rezervler nedeniyle agresif döviz satışının da bir seçenek olmadığına vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

Raporda, "TCMB, en azından kısa vadede, doğrudan faiz artıracak bir pozisyonda olamaz ve agresif şekilde döviz satamazsa bu durumda liradaki değer kaybının önüne geçmek için ne yapabilir? TCMB bundan önce alışılagelmişin dışında politikalara başvurmuştu. Bu nedenle TCMB'nin, para politikasını sıkılaştırmak için istediği an kullanıma sokabileceği yeni bir yaklaşımı ortaya koyması bizi şaşırmayacaktır. Örneğin, TCMB daha önceki istisnai gün yaklaşımına benzer şekilde, PY'ler dahil tüm piyasa oyuncularına önceden belirlenmiş bir faizle likidite vermek suretiyle karmaşık bir sıkılaştırmaya gidebilir" denildi.

TL, yılbaşından beri dolar karşısında yüzde 13'e yakın değer kaybı ile yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'nın para birimi realin ardından en çok değer kaybeden ikinci para birimi konumunda. TL ile en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randı ise aynı dönemde sadece yüzde 5 civarında değer kaybetti. Hafta içinde 2.7305'e kadar yükselerek tarihi zirveyi test eden dolar/TL TSİ 14.58'de 2.6850/2.6860 seviyesinde işlem gördü.(Reuters)

Haberin Devamı