Gazete Vatan Logo

Merkez'den dolara müdahale

Merkez Bankası, başaşağı giden dolar kuruna müdahale etme kararı aldı. Banka, yarından itibaren yeniden döviz alım ihalelerine başlıyor.

Bankadan yapılan açıklamada, "Güçlü döviz rezervi pozisyonuna sahip olmanın Merkez Bankasının genel stratejisi olduğu, uluslararası piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak likidite koşullarının iyileşmesi durumunda döviz alım ihalelerine önceden duyurularak yeniden başlanabileceği belirtilmiştir" dedi.

Açıklama şöyle devam etti: " Nitekim, son dönemde küresel ekonomiye ilişkin olumlu beklentilerin etkisiyle likidite ve risk iştahının tekrar güçlendiği, bu durumun diğer gelişmekte olan ülkelerle birlikte ülkemize yönelik sermaye akımlarını artırdığı ve döviz piyasasının göreli bir istikrara kavuştuğu gözlenmektedir. İçinde bulunduğumuz bu sürecin Merkez Bankasının döviz rezervlerini kuvvetlendirmesi için uygun bir ortam oluşturduğu değerlendirilerek, Ekim 2008’de ara verilen döviz alım ihalelerine 4 Ağustos 2009 tarihinden itibaren tekrar başlanılmasına karar verilmiştir. İhalelerde alımı yapılacak tutar günlük 30 milyon ABD doları ihale ve 30 milyon ABD doları opsiyon hakkı olmak üzere en fazla 60 milyon ABD doları olarak belirlenmiş olup, ihale ile ilgili diğer koşullarda değişiklik yapılmamıştır.

Diğer taraftan önceki uygulamalarımızda olduğu gibi, önümüzdeki dönemde döviz arzına ilişkin gelişmeler yakından takip edilerek, öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda günlük ihale ve/veya opsiyon tutarlarında önceden duyurularak her iki yönde de değişiklik yapılabileceği gibi, gerek duyulursa ihalelere kısa ya da uzun süreli olarak ara verilebilecektir."

DOLARDA SON DURUM

İstanbul serbest piyasada dolar 1.4750, euro 2,0970 liradan haftaya başladı.

Kapalıçarşı'da 1,4700 liradan alınan dolar 1,4750 liradan satılıyor. 2,0920 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 2,0970 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 1,4780 lira, euronun satış fiyatı ise 2,0870 lira olmuştu.

Haberin Devamı