Gazete Vatan Logo

Merkez’den 20 milyar $’lık reeskont hamlesi

Merkez Bankası, piyasalardaki oynaklığı azaltmak için yaptığı hamlelere yenisini ekledi. TCMB reeskont kredisi limitini 17 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkarttığını duyurdu.

Merkez’den 20 milyar $’lık reeskont hamlesi

Darbe girişi sonrası piyasalardaki dalgalanmayı önlemek için bankalara sınırsız likidite sağlayacağını duyuran Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) bir hamle daha geldi. TCMB’den yapılan açıklamada, reeskont kredisi limitinin 17 milyar dolardan 20 milyar dolara yükseltildiği ve bu tutarın 17 milyar dolarının Türk Eximbank’a, 3 milyar dolarının ticari bankalara tahsis edildiği bildirildi. TCMB’den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bankamız tarafından sağlanan reeskont kredisi imkanının kullanımının yaygınlaştırılması ve döviz rezervlerine bu yolla sağlanacak katkının artırılması amacıyla şu düzenlemeler yapıldı:

*Reeskont kredisi limiti 17 milyar ABD Doları’ndan 20 milyar ABD Doları’na yükseltildi.

*Bu tutarın 17 milyar dolarlık bölümü Türk Eximbank’a, 3 milyar dolarlık bölümü ticari bankalara tahsis edildi.

*Toplam kredi limitindeki artışa bağlı olarak firma bazında kredi limitleri; dış ticaret sermaye şirketleri için 300 milyon dolardan 400 milyon dolara, diğer firmalar için 250 milyon dolardan 350 milyon dolara çıkarıldı.

Haberin Devamı

*Limit artışları çerçevesinde bankamızın reeskont kredisi imkanının daha fazla kullanılacağı ve döviz rezervlerine katkının artış göstereceği öngörülüyor.