Gazete Vatan Logo

Merkez Bankasını kararını açıkladı

Merkez Bankası faiz puanlarını yarım puan indirdi.

Merkez Bankasını kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) haziran ayı toplantısını yaptı.

PPK, beklentilere paralel olarak marjinal faiz oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 9,50'den yüzde 9'a düşürdü.

Banka, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi) ve borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) sabit bıraktı.

TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan düşürerek yüzde 9,5'e çekerken, politika faizini yüzde 7,50 ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te bırakmıştı.

TCMB böylece üst üste 4'üncü toplantıda da faiz koridorunun üst bandında indirime giderek, bu süreçte toplam 175 baz puanlık indirim gerçekleştirmiş oldu.

4 AYDA 1,75 PUAN FAİZ İNDİRİMİ

Merkez Bankası Mart ayından bu yana art arda yaptığı 4 indirimle faiz koridorunun üst bandını 175 baz puan aşağı çekti.

Merkez Bankası'nın faiz oranlarına ilişkin duyurusunda şu başlıklar öne çıktı: "Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmekte. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir.

İç talep büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumaktadır. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

SADELEŞME YÖNÜNDE ÖLÇÜLÜ BİR ADIM

Haberin Devamı

Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşanmıştır. Kurul, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makroihtiyati politika çerçevesinin ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını değerlendirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir.

LİKİDİTE POLİTİKASINDAKİ SIKI DURUŞ KORUNMALI

Haberin Devamı

Son aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyri ve çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak enflasyonda belirgin bir düşüş gözlenmiştir. Bununla birlikte, hizmet enflasyonundaki ve birim işgücü maliyetlerindeki gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.

PARA POLİTİKASINDAKİ SIKI DURUŞ SÜRECEK

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir"