Gazete Vatan Logo

Merkez Bankası harekete geçti! Döviz talebi düşebilir...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son dönemde dövize olan yüksek talep nedeni ile piyasaları rahatlatma çabasında. Döviz mevduatlarının artmaya devam etmesi yeni aktif hareketleri getirebilir.

Merkez Bankası harekete geçti! Döviz talebi düşebilir...

Milliyet gazetesinden Zeynep Aktaş bugünkü köşesinde 'Merkez’in aktif etkisi sürebilir' başlıklı yazısında döviz talebinin düşebileceğini yazdı. İşte o yazı...

Piyasalarda faiz etkisinin yarattığı olumlu rüzgâr sürerken gözler Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yapacağı konuşmadaydı. Son dönemde yumuşamaya başlayan ABD - Türkiye ilişkilerinin de etkisi ile piyasalarda hava olumluya döndü. Borsa 101.925 seviyesini görürken, dolar kuru 5.68 TL seviyesinde bulunuyor. Gösterge faiz ise 14.21 civarında.

MERKEZ’İN AKTİF ETKİSİ SÜREBİLİR

Uysal’ın verdiği mesaj

Merkez Bankası’nın (TCMB) son iki toplantısında politika faizini 750 baz puan indirmesiyle yaşanan faiz etkisinin getirildiği rahatlama sürüyor. Tüm faiz oranlarında yön aşağıya döndü. Konut kredi faiz oranları 13 Eylül ile biten haftada yüzde 12.95 seviyesine geriledi.

Faizdeki düşüşün ardından, TÜİK verilerine göre, ipotekli konut satışlarında da önemli yükselişler oldu.

İpotekli konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 168 arttı. Konut fiyat endeksi de reel anlamda diplerden toparlanmaya başladı.

Haberin Devamı

TCMB Başkanı Murat Uysal dün Ankara Sanayi Odası’nda yaptığı açıklamada para politikasında oluşan hareket alanının önemli kısmını temmuz ve eylülde önden yüklemeli şekilde kullanmayı tercih ettiklerini söyledi. Uysal’ın yaptığı bu açıklama dış ilişkilerde de bir yumuşama olması nedeni ile olumu karşılandı.

Ekim ayında enflasyonda baz etkisi nedeni ile düşüş eğiliminin sürmesi bekleniyor. Piyasa aktörleri buna bağlı olarak olası bir faiz indirimi gerçekleşebileceğine kilitlenmişti.

Ancak Uysal’ın konuşmaları biraz rahatlama sağlandığını gösteriyor. Yatırımcılar faiz indirimlerinin devam etme endişesi ile dövize yöneliyordu.

Döviz tevdiat hesaplarına (DTH) bakıldığında, 13 Eylül ile biten haftada, yurtiçi yerleşiklerin DTH’ları 191.4 milyar dolar ile tüm zamanların yeni zirvesine ulaştığı görülüyor. DTH’ın detaylarına bakıldığında, gerçek kişilerin döviz mevduatları 118.3 milyar ile zirvesine yükselirken tüzel kişilere ait döviz stoku da 73.1 milyar dolar ile rekor düzeyde bulunuyor.

Haberin Devamı

Döviz talebi düşebilir

Doların seyrine bakıldığında ağırlıklı olarak 200 günlük ortalamasının üzerinde hareket ettiğini görüyoruz. Bu 5.61 TL seviyesine denk geliyor. Kurun 200 günlük ortalamanın altında kalıcı olarak hareketi aşağı doğru sarkmaların alım fırsatı olarak değerlendirilmesine neden olacaktır. 5.74 seviyesindeki direncin aşılması ise 5.85’e doğru hareketi getirecektir.

TCMB son dönemde dövize olan yüksek talep nedeni ile piyasaları rahatlatma çabasında. Zorunlu karşılık adımı, repo ihalesi ile piyasaya para vermesi gibi... Döviz mevduatlarının artmaya devam etmesi yeni aktif hareketleri getirebilir.