Gazete Vatan Logo

Merkez ‘Ani duruş’ sinyali mi aldı?

Daha düne kadar ekonominin aşırı ısındığı, büyümenin frenlenmesi gerektiği belirtiliyordu. Ancak dün Merkez Bankası, küresel ekonomide artan sorunların yurt içi iktisadi faaliyetler üzerinde durgunluk riski olduğunu öngörerek faizde ölçülü indirime gitti. Döviz likiditesi sağlayacağını da belirterek kura çok yüklenenin zararlı çıkacağını ima etti.



Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Avrupa’daki gelişmeleri değerlendirmek üzere gerçekleştirdiği ara toplantıda, politika faizinin düşürülmesi ve faiz koridorunun daraltılmasına yönelik kararlar alarak piyasayı şaşırttı. Herkes faiz koridorunun gecelik borçlanma faizinin artırılması ile daraltılacağını beklerken gösterge faiz olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını da yüzde 6.25’ten 5.75’e çekti.



Toplantıya ilişkin açıklamada, bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununa ve küresel büyümeye ilişkin endişelerin giderek güçlendiği ve Temmuz ayı Kurul toplantısında işaret edilen risklerin belirginleştiği kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:



“Bu çerçevede Kurul, kısa vadeli faizlerde oluşabilecek aşağı yönlü oynaklığı azaltmak amacıyla gecelik borçlanma faizini önemli ölçüde artırarak faiz koridorunu daraltmaya karar vermiştir. Ayrıca, Türk Lirası piyasalarındaki likidite yönetiminin etkinliğini artırmak ve Merkez Bankası’nca sağlanan likiditenin sistem içinde daha dengeli dağılmasına katkıda bulunmak amacıyla teknik bir düzenleme yapılmasını uygun görmüştür. Bunun yanı sıra Kurul, küresel ekonomiye dair giderek artan sorunların yurt içi iktisadi faaliyet üzerinde durgunluğa yol açma riskini azaltmak amacıyla politika faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir. Piyasaya gerekirse döviz likiditesi sağlanması konusunda mutabık kalmıştır.”

Haberin Devamı