Gazete Vatan Logo

Merkel: Tam bir felaket

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye'deki durumun tam bir felaket olduğunu söyledi.

Merkel: Tam bir felaket

Brüksel'de düzenlenecek Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nden önce başkent Berlin'de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya gelen Merkel, görüşme öncesi düzenlenen basın toplantısında, burada Suriye'deki durumu da ele alacaklarını ifade etti.

Suriye'deki insanların durumunun iyileşmesi, sivillerin korunması ve insani yardımın sağlanması için Fransa ile ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Merkel, "Durum tam bir felaket. Yüreğimizi yakıyor. Bunu gerçekten söylemek lazım." dedi.

Merkel, insani yardım konusunda Suriye rejimiyle Rusya ve İran'ın da anlayış göstermesi için bütün yolları deneyeceklerini kaydetti.

“AB-Türkiye anlaşmasını destekliyoruz"

Avrupa'daki sığınmacı krizini de görüşeceklerini belirten Merkel, zirvede, özellikle Akdeniz'deki kırılgan durumdan dolayı AB'nin Türkiye ile yaptığı anlaşmanın benzerinin Afrika ülkeleriyle de hızlı bir şeklide gerçekleşmesi için baskı yapacaklarını ifade etti.

“AB-Türkiye anlaşmasını destekliyoruz" diyen Merkel, bu anlaşma kapsamında Yunanistan'a daha fazla yardımcı olacaklarını söyledi.

Rusya'ya yaptırımların uzatılması

Haberin Devamı

Merkel, Ukrayna'ya ilişkin yavaş ilerleyen bir Minsk sürecinin bulunduğuna işaret ederek "Bundan dolayı Rusya'ya uygulanan yaptırımların bir kez uzatılması gerekli olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande da Suriye'de insani durumun kabul edilemez olduğunu belirterek "Halep'te 120 bin rehine var. Başka bir kelime bulamayız. Bombalanıyorlar, acı çekiyorlar ve Halep'ten çıkmak istediklerinde hayatlarını riske ediyorlar." diye konuştu.

Rusya veto ediyor

Halkın Halep'ten tahliye edilmesi gerektiğini belirten ve insani yardım girişi için koridorların açılmasını isteyen Hollande, bu konuda Rusya’ya ve Suriye rejimine baskıyı arttıracaklarını kaydetti.

Hollande, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyinde Suriye'ye ilişkin her ilerlemeyi veto ettiğini söyleyerek "Rusya olmadan, operasyon yapma imkanı bulan Suriye rejimi olmaz." dedi.

Halep'in içinde hastane kalmadığını, hastanelerin kentin dışında olduğunu belirten Hollande, sağlık altyapısının korunması gerektiğini vurguladı.

Hollande, "Burada insani bir ültimatom beyan etmemiz lazım. Çünkü söz konusu olan insan hayatıdır. On binlerce insan tutsak. Bundan dolayı harekete geçmemiz lazım." ifadesini kullandı.

Ukrayna’daki gelişmelerle ilgili olarak da Hollande, Minsk anlaşması uygulanmadığı sürece Rusya'ya yaptırım yolunun izlenmesi gerektiğini ancak yaptırımların sürekli devam edemeyeceğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı