Gazete Vatan Logo

Merkel: Papa beni cesaretlendirdi

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, gelecek ay yapılacak G20 Zirvesi bağlamında Papa'nın kendisini yoluna devam etmek ve uluslararası anlaşmalar konusunda mücadele etmek konularında cesaretlendirdiğini söyledi.

Merkel: Papa beni cesaretlendirdi

Daha önce 3'ü ikili olmak üzere, 5 kez bir araya gelmiş olan Papa Francesco ve Angela Merkel, Papalık Sarayı'nda 40 dakika süren özel bir görüşme daha gerçekleştirdi. Vatikan'dan yapılan açıklamada, ikilinin görüşmesinin samimi bir ortamda geçtiği belirtildi.

Buluşmanın başına ve sonundaki hediyeleşme kısmına tanık olan Alman gazeteciler de, Papa Merkel'i, (ABD Başkanı) Donald Trumpı karşıladığından daha sıcak ve samimi bir şekilde karşıladı değerlendirmesinde bulundu.

Vatikan'ın açıklamasında liderlerin konuştuğu konular arasında, 7-8 Temmuz tarihlerinde Hamburg'ta yapılacak olan G20 Zirvesi ile uluslararası toplumun dikkatini, küresel terör tehdidi, iklim değişikliği, açlık ve yoksullukla mücadeledeki sorumluluğa çekmenin öneminin yer aldığı kaydedildi.

Papadan Kohle övgü

Papa'nın ayrıca, dün hayatını kaybeden eski Almanya Başbakanı Helmut Kohl için Şansöyle Merkel'e taziyelerini ilettiği ve Kohlün, Almanya'nın ve Avrupa'nın birliği için usanmadan çalışmış bir lider olduğuna vurgu yapıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Vatikanın ayrıca yaptığı bir açıklamada da, Papa'nın Merkel'e gönderdiği yazılı taziye mesajının içeriği paylaşıldı.

Buna göre Papa, büyük bir devlet adamı ve kendinden emin bir Avrupalı diye nitelediği Kohlün ölümünün kendisini duygulandırdığını ifade etti.

Papa yazılı mesajında ayrıca Kohlü, Almanya ve komşu ülkelerdeki insanların iyiliği için özveri ve ileri görüşlülükle çalıştı sözleriyle övmeyi sürdürdü.

Papa beni destekliyor

Görüşmenin ardından Alman gazetecilere açıklama yapan Angela Merkel, Bu buluşma benim için bir onur ve bir fırsattı dedi.

Papa ile ikili görüşmelerinde, ABDnin Paris İklim Anlaşmasından çekilmesini de konuştuklarını anlatan Merkel, ev sahipliğini yapacakları G20 Zirvesinde Afrika'ya odaklanacaklarına ilişkin açıklamasından dolayı ve iklim değişikliğine dair duruşundan dolayı Papa'nın kendisini desteklediğini söyledi.

Alman basınında yer alan haberlere göre Merkel, duvarlar inşa etmek değil, yıkmak istedikleri bir dünyada yaşadıklarını ve çok taraflı olarak birlikte çalışma arzusu taşıdıklarını ifade ederken, Papa'nın, G20 perspektifinde kendisini yoluna devam etmek ve uluslararası anlaşmalar için mücadele etmek konularında cesaretlendirdiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Papa, barış için çabalarından dolayı Merkel'e zeytin dalını betimleyen bir heykelcik ve geçen yıllarda yayımladığı 3 tamimnamesini hediye etti.

Merkel de Arjantinli Papa'ya, buraya has bazı tatlılar ve Beethove'nın albümleri ağırlıklı olmak üzere klasik müzik CDleri armağan etti.