Gazete Vatan Logo

Merkel’den tehdit

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye’yi Gümrük Birliği ile tehdit etti. Merkel, “Bu noktada Türkiye ile AB arasındaki mevcut ‘gümrük anlaşmasını’ sürdürmek için çaba göstermeyeceğiz” dedi.

Merkel’den tehdit

Türkiye ile Almanya arasındaki gerilim tırmanıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, güncellenme sürecinde olan Gümrük Birliği anlaşmasıyla ilgili, “Bu noktada Türkiye ile AB arasındaki mevcut ‘gümrük anlaşmasını’ sürdürmek için ek çaba göstermeyeceğiz” açıklamasını yaptı. Almanya’nın en ünlü ‘Youtuber’larıyla bir araya geldiği röportajda soruları yanıtlayan Merkel, Türkiye’yle ilişkilerin zor bir dönemden geçtiğini, bu nedenle bazı tedbirler almak zorunda kaldıklarını belirtti. “Türkiye ile Gümrük Birliği’ni genişletme çalışmalarını şu an için takip etmeyi düşünmüyoruz” diyen Merkel, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için yeni başlıkların açılmayacağını ve üyelik hazırlık yardımlarının da en düşük seviyeye indirildiğini de belirtti.

Zor sularda yüzüyoruz

“İlişkilerimizin zor sularda yüzdüğünü bu yüzden bazı konularda geri adım atmamız gerektiğini açıkça ifade ettik” diyen Merkel, ‘Almanların uyarılarını gören Türkiye’nin ekonomik ilişkileri düzeltmek için ilk sinyalleri verdiğini’ dile getirdi. Merkel’in Türkiye ile ilgili diğer açıklamaları şöyle:

Haberin Devamı

“Artık ilişkilerimizi böyle sürdüremeyiz’ dedik. Bizim işverenlerimizin kısmen zor duruma sokulduğunu gördük. İlişkilerimiz zor bir dönemden geçiyor. Bazı yerlerde sınırlamalara gitmek zorunda kaldık. Diyaloğa da devam etmeliyiz. Alman işverenler konusunda Türkiye’den sinyal geldi. Turistlere uyarıları da yapmak zorundaydık. Bunlar Türkiye’yi biraz düşündürdü ama elbette yeterli değil. Şimdi üyelik müzakerelerinde yeni bir fasıl açmıyoruz. Üyelik hazırlık yardımlarını da en düşük seviyeye çektik.”

Almanya, geçtiğimiz ay Avrupa Komisyonu’ndan, Türkiye ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi çalışmalarını askıya almasını istemişti.

Güncellemeyle ticaret 2 kat artacak

GÜMRÜK Birliği anlaşmasının mevcut haliyle yıllardır Türkiye’yi zarara soktuğu savunuluyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ile 150 milyar dolar olan dış ticaret hacminin 1.5 yıl içinde 200 milyar dolar, 5 yıl içinde de 300 milyar dolara çıkacağını söylemişti. Taraflar arasındaki mutabakat Mayıs’ta imzalandı.

Haberin Devamı