Gazete Vatan Logo

Merih Demiral sezonu kapattı! Ön çapraz bağ kopması nedir, nasıl tedavi edilir?

Serie A'nın 19. haftasında Roma ile dün akşam oynanan maçın 16. dakikasında sakatlanan Merih'in bu sabah kulübün "J Medical" kliniğinde testlerden geçtiği ifade edilerek, diz ön çapraz bağlarında zedelenme ve menisküs yaralanması tespit edildiği ve ilerleyen günlerde operasyon geçireceği bildirildi. Sezonu kapatan 21 yaşındaki Merih Demiral, Milli Takım'la EURO 2020'de de yer alamayacak. Merih Demiral’in sakatlığından sonra diz ön çapraz zedelenmesi nedir? Merih Demiral ne zaman iyileşir? sorularının sorulmasına neden odu. İşte detaylar…

Merih Demiral sezonu kapattı! Ön çapraz bağ kopması nedir, nasıl tedavi edilir?

Merih Demiral dün akşam oynanan Roma maçının 16. dakikasında Aleksandar Kolarov ile kafa topuna çıktı ve yere dengesiz düşünce ayak bileğinden sakatlandı. Bu sabah MR'ı çekilen milli yıldızın sol diz ön çapraz bağlarının koptuğu öğrenildi. Sakatlığın ardından, Demiral’in EURO 2020'de forma giymesi beklenmiyor. İşte detaylar…

ÇAPRAZ BAĞLARI SAKATLIĞI NEDİR?

Sıklıkla spor yaralanmalarına bağlı genç bireylerin sorunu olarak karşımıza çıkan ÖÇB yırtıkları tam ya da kısmi yaralanmalar olarak gelebilir. Kadın sporcularda yaralanma oranları erkeklere göre daha fazla olsa da cerrahi oranları erkeklerde daha fazladır. Lateral menisküs yırtıklarında daha yüksek oranda ÖÇB yırtığı birliktelik gösterir. Kronik olgularda kondral hasarlar vardır ve kompleks menisküs yırtıkları oluşabilir. İnterkondiler mesafenin dar olması da kopma için risktir.

ÖN ÇAPRAZ BAĞ YIRTIKLARI NEDEN OLUR?

Ön Çapraz Bağ bacak kemiğinin (tibia) uyluk) kemiğine (femur) göre öne kaymasını önler. Şu durumlarda yırtılabilir:

* Hızlı bir şekilde yön değiştirme
* Hızlı koşarken aniden yavaşlama
* Yüksekten atlama
* Futbol oynarken olduğu gibi direkt çarpmalar

Haberin Devamı

ÖN ÇAPRAZ BAĞ TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Spor yapan veya aktif yaşam stiline sahip bireylerde ön çapraz bağ yaralanmalarının tedavisi cerrahidir. İleri yaşta olup yüksek aktivite seviyesinde olmayan, spor yapmayan ve günlük yaşamda dizinde boşluk ve emniyetsizlik gibi yakınmaları olmayan bireylerde cerrahi tedavi yapılmayabilir.

Büyümesinin tamamlamamış çocuklarda önceleri büyüme tamamlanana kadar bekleyip daha sonra cerrahi tedavi yapılması önerilmekteydi. Ancak günümüzde, cerrahi tedavi yapılmayan çocuklarda dizde geri dönülmez menisküs ve kıkırdak yaralanmalarının oluştuğu görüldükten sonra, ibre cerrahiyi daha erken yaşlarda yapma yönüne kaymıştır.

Cerrahi olmayan tedavi seçilmişse, dizde oluşabilecek emniyetsizlik ve boşluk hissini azaltmak için kas güçlendirme programları önerilir ve dizi zorlayıcı sporlarda koruyucu dizlikler kullanılabilir. Ancak şiddetli bir zorlanma olduğunda her ikisi de dizin yerinden çıkmasını engelleyemez ve dizde ilave yaralanmalar ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

ÇAPRAZ BAĞLARI KOPAN MERİH DEMİRAL NE ZAMAN İYİLEŞİR?

Juventus’tan yapılan açıklamaya göre; Milli savunma oyuncumuz Merih Demiral’ın sol diz ön çapraz bağlarının koptuğu belirtildi. 21 yaşındaki yıldız futbolcu sezonu kapattı.