Gazete Vatan Logo

Menzili Patriot’tan uzun ama...

Uzmanlar o füze sistemini değerlendirdi

Uzmanlar Türkiye’nin Çin’le ortak üretmeye karar verdiği FD-2000 balistik füze sistemi için “En önemli nokta Türkiye’nin füze üretecek olması” diyor.

4 milyar Dolarlık T-LORAMIDS (Türk Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunma Sistemleri) projesi çerçevesinde yıllardır süren görüşme ve pazarlıklarla önceki gün nokta kondu ve Türkiye uzun menzilli hava savunma sistemini Çin’den satın almaya karar verdi. Savunma uzmanlarI Çin’in öne geçme nedenini ortak üretim ve dolayısıyla Türk savunma sanayinin gelişmesi olduğunu belirtiyor. Çin’in dikine fırlatma kabiliyetli uzun menzilli hava savunma füzesi FD-2000 (Fang Dun-Savunma Kalkanı) füze sistemi ikili ve altılı bataryalar halinde konuşlandırılıyor. Füze, 20 bin metre irtifa ve 125 kilometre menzile sahip.

“Komple füze sistemi”

Elektronik harp ve savunma uzmanı Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğretim görevlisi Doç. Dr. Aşkın Demirkol, FD-2000’i VATAN’a değerlendirdi: “FD-2000 Suriye’ye karşı konuşlandırılan Patriot sistemiyle benzer özelliklere sahip. Orijinali Çin yapımı HQ-9 füze sisteminin varyantı olan FD-2000 sistemi Rus teknoloji desteğiyle geliştirildi. FD-2000 özünde nükleer saldırılara karşı korumasıyla savunma, nükleer başlık taşımasıyla da saldırı özelliği olan komple bir füze sistemidir. Her iki sistem de hayalet hedefleri algılama özelliklerine sahip. Hatta algılama mesafesi açısından FD-2000, Patriotlar’a göre daha uzun menzilli. Patriotlarda algılama menzili 100 km. civarındayken FD-2000’de bu değer 120 km.. Öte taraftan FD-2000 füze sistemi 200 km. menziliyle de 170 km.’lik Patriot’a göre önde. Bunlar artıları ancak radar seti açısıdan Patriot’lar daha gelişmiş. Patriotlar, on bine yakın anten elemanından oluşurken, FD-2000 en fazla dört bin adetten oluşuyor.”

“Türkiye’nin üretmesi önemli”

FD-2000 ve Patriotlar bir çok açıdan Rus yapımı S-400 ve S-500 füze sistemlerinin gerisinde olduğunu belirten Doç Dr. Aşkın Demirkol’a göre Türkiye savunma alanında tecrübe kazanacağı ve mühendislerini yetiştireceği için maliyeti başlangıçta yüksek görünse de Çin’le ortak füze üretecek olması çok önemli bir adım. Demirkol, “Rusya, Amerika ya da Avrupa ülkeleri kendi sistemlerini şu an için ortak üretim yoluyla vermeyeceklerinden Çinli füze sisteminin seçilmesi en makul olandır” diye konuşuyor.

Haberin Devamı