Gazete Vatan Logo

Menünün yarısı kadın üreticiden gelecek

14 kadın üretici ile anlaşıp yıllık alım sözü veren BigChefs, toplam tedarik ettiği ürünlerin yüzde 10’unu bu iş birliğinden sağlayacak. Hedef, 2021 yılına kadar 50 kadın üreticiye ulaşıp, tedariğin yüzde 50’sini yerel kadın üreticilerden almak.

Menünün yarısı kadın üreticiden gelecek

Türkiye’nin önde gelen cafe/brasserie zincir markalarından BigChefs, 14 kadın üreticiyle iş birliği yaptığı ve ürünlerine alım sözü verdiği ‘Toprağın Kadınlarından Sofralara’ projesini başlatarak yeni yaz menüsünü oluşturdu. Zeytinden kiraz bibere, peynirden kuşkonmaza kadar 14 kadın tedarikçiden 14 yerel ürünü alacak olan BigChefs, böylece kadın üreticileri destekleyecek. İlk yıl 10-12 milyon TL’lik alım yapacak olan şirket, toplam tedariğinin yüzde 10’unu anlaştığı kadın üreticilerden sağlayacak. Hedef, 2018 yılı sonuna kadar kadın üretici sayısını 50’ye çıkarmak ve 2021 yılına kadar toplam tedariğin yarısını yerel kadın üreticilerden elde etmek.

Kadın üreticiler, BigChefs ile yaptıkları anlaşmaları göstererek DenizBank’tan 1 yıl geri ödemesiz, uygun koşullu kredi de alabilecek.

BigChefs CEO’su Gamze Cizreli, “İlk günden itibaren Anadolu’nun sıcaklığını, Anadolu yemeklerini Batı ile modernize ederek misafirlerimize sunmaya çalıştık. Bu yaklaşımımız yeni projemizde bize ilham kaynağı oldu. Her yıl 5 milyon misafir ağırlıyoruz. 500-600 ürünümüz var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kooperatifleşme çağrısı: Bizde 20 bin İtalya’da 300 bin

Gamze Cizreli, Türkiye’de kooperatifleşme düzeyinin yetersiz olduğuna dikkat çekerek, yerel üretici kadınları kooperatif çatısı altında buluşmaya çağırdı. Cizreli, “Girişimci kadınlarımız hem tüzel kişilik kazanırlar hem de gelirlerini artırabilirler. Türkiye’de tüm üyeleri kadın olan 168 kooperatif var ve toplam üye sayısı 20 bin. Oysa İtalya’da bu sayı 300 bin” diye konuştu. Cizreli, hükümetin kooperatifçiliğe önemli destekleri olduğunu vurgulayarak, tüm üyeleri kadın olan kooperatiflere de kamu ve yerel yönetimler tarafından vergi ve sigorta muafiyeti, kamu ihalelerinde pozitif ayrımcılık gibi konularda kolaylık sağlanmasını istedi.

İran, Katar ve Romanya’ya gidiyor
Şu anda 6’sı yurt dışında olmak üzere 52 şubeleri bulunduğunu söyleyen Gamze Cizreli, 20 milyon dolar yatırım ile yıl sonuna kadar 5’i yurt dışında olmak üzere 13 yeni şube açacaklarını açıkladı. Romanya, İran ve Katar’a ilk defa gireceklerini belirten Cizreli, hedef pazarları arasında İngiltere, Güney Doğu Asya, Almanya ve ABD olduğunu da ifade etti. 2 bin 360 çalışanları olduğunu da sözlerine ekleyen Cizreli, “Kadın çalışan oranımız yüzde 30. 2018 sonu istihdam hedefimiz 2 bin 800. 2017 ciromuz 276 milyon TL’ydi. Bu yılın sonunda yüzde 30 büyüme ile 360 milyon TL olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı