Gazete Vatan Logo
Magazin Menopozda kuruluk sorunu can sıkıyor

Menopozda kuruluk sorunu can sıkıyor

Beklenen yaşam süresi 60’lı yaşlarda olunca menopozda geçirilen zaman da azdı. Şimdi ömür beklentisi 80’li yaşlara kadar uzadı. Bu demek oluyor ki menopozda geçireceğiniz neredeyse 30-40 seneniz var. Bu süreyi cinsel olarak aktif geçirmek mümkün. Ancak pek çok kadın menopozda karşılaşacağı cinsel değişimler konusunda bilgili değil.

Menopozda kuruluk sorunu can sıkıyor

Vajinal atrofi ve ağrılı cinsellik

Menopozda yaşanan hormon değişimleri sıcak basması, terleme, kilo artışı, uykusuzluk, huzursuzluk, kemik erimesi gibi sorunlara yol açıyor. Bu şikayetler cinsellikten soğuma yaratabiliyor. Ancak menopozda yaşanan en belirgin sıkıntılardan biri kuruluk şikayeti. Kadın cinsel bölgesi kadınlık hormonu östrojenle besleniyor. Vücuttaki östrojen azaldığında cinsel bölgedeki cilt dokusu inceliyor, kuruyor ve tahriş-enfeksiyonlara açık hale geliyor. Vajinal atrofi olarak da bilinen bu durum ağrılı cinsel ilişkiye yol açıyor. Menopozdaki kadınların %45’e varan oranlarda cinsellik sırasında ağrı yaşadığı pek çok çalışmayla gösterildi. Vajinal atrofi vajinanın doğal dokusunu ve PH dengesini değiştirdiğinden vajinal enfeksiyonlar da sıklaşıyor.

Sadece yüzde 7 tedavi oluyor

Geçtiğimiz günlerde Kuzey Amerika Menopoz Birliği toplantısında açıklanan yeni bir çalışmaya göre birçok kadın vajinal atrofi ve ağrılı cinsel ilişkiyi yaşlanmanın doğal bir sonucu gibi algılıyor. Cinsel bölgedeki hormon kaybına bağlı gelişen değişimler şiddetli ağrı, hassasiyet, tahriş, kanama yaratsa ve bu sorunlar bazen günler boyu devam etse bile konuyu hekimlerine açmayı düşünmüyorlar. Sonuçta tüm bu sıkıntıları yaşayan kadınların sadece %7’si konuyla ilgili tedavi görüyor. Kadınların büyük bölümü cinsel bölgeyle ilgili yaşadıkları sıkıntıları kimseye danışmıyor ve cinsellikten giderek uzaklaşıyor. Menopoz sonrası cinsellikten bu nedenle emekli olan birçok kadın var.

Haberin Devamı

Tedavi seçenekleri var

Menopoz sonrası oluşan vajinal atrofi için pek çok tedavi seçeneği var. Sistemik hormon tedavisi bunlardan bir tanesi. Ancak sistemik hormon almak istemeyen veya buna uygun olmayan hastalarda vücuda geçişi düşük olan ve sadece vajinaya uygulanan lokal hormon tedavileri de var.

Lokal hormon destekleri hem vajinal atrofi sorununa hem de yine aynı dokuları beslediği için idrar kaçırma gibi sıkıntılara öneriliyor.

Hiç hormon kullanamayan hastalarda özel vajinal nemlendiriciler, Ph dengeleyiciler, kayganlaştırıcı kremler/jeller de kullanılabiliyor. Bitkisel östrojen kaynakları da vücudu desteklemek ve sıcak basması- terleme gibi şikayetler için önerilebiliyor. Sonuçta yaşadığınız şikayetleri hekiminizle paylaştığınızda sizin için uygun bir tedavi seçeneğine birlikte karar verebilirsiniz.

Haberin Devamı

Biraz cesaret

Cinsellik günümüzde daha rahat konuşulsa da orta yaş ve üzerindeki kişiler için hala çok tabu bir konu. Hem yetiştirilme tarzı hem de cinselliğin “ayıp” bulunması nedeniyle ileri yaşlarda pek çok çift sorunlarını doktora danışmıyor. Oysa tek ihtiyacınız olan şey biraz cesaret.

Eşinizle yapıcı bir iletişim kurmalı ve cinsel bir probleminiz varsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalısınız. Doktorunuz sorununuzun fiziksel mi, yoksa psikolojik bir neden mi kaynaklandığını araştıracak ve size en uygun tedavi planını oluşturacaktır.

Cinsel rutim değişimi gerekebilir

Menopoz sonrası cinsel uyarılma süresi uzayabiliyor, cinsel moda girmeniz gecikebiliyor, cinsel bölgedeki damar, kas ve sinirlerde zayıflama meydana gelebiliyor. Bu nedenle cinsel bölgedeki cildi ve dokuyu desteklerken, aşk kasları olarak bilinen pelvik kasların eğitimi, cinsel bölgeye kan akışını sağlayacak destekleri almanız da cinsel hayatınıza çok olumlu yansıyacaktır. Önsevişme süresi ve kalitesine önem vermeniz, eşinizle iletişim kurmanız, birbirinizin vücudunda oluşan fizyolojik değişimleri konuşabilmeniz-anlamanız ve şu anki cinsel potansiyelinize uygun bir cinsel rutin yaratmanızı öneriyoruz.

Haberin Devamı