Gazete Vatan Logo

Menopoza gıdalarla dur deyin

Menopoza gıdalarla dur deyin

Kadınların korkulu rüyası... Ama yapacak bir şey yok. Her kadın menopozla bir gün tanışacak. Peki, hayat tarzınızı değiştirerek bunları engellemek mümkün desem? Buyurun vücudunuzda değişen dengeleri nasıl ayarlayacağınızı uzmanlar anlatıyor

Pazı yaprağıyla sıcak basmalarından kurtulun

Menopoz sırasında yaşanan sıcak basmalarını sadece yediklerinizle engellemek mümkün. Bunun için özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketin. Pazı yaprağı bunların başında geliyor. Özellikle A ve K vitamini açısından da zengin pazı yaprağı. Sadece yarım tabak pişmiş pazı 2 mg E vitamini içeriyor. Günde ihtiyacımız olan E vitamini miktarı zaten 15 mg. Pazı kalsiyum ve magnezyum açısından da zengin. Menopoz sonrası yaşanabilecek kemik erimesi için de önem taşıyor.

Kuruyan gözlere somonlu terapi

Menopozun bir diğer sorunu ise kızaran, kuruyan ve yorulan gözler. Siz de bunlardan şikayetçiyseniz çare somon balığında. Göz sağlığınız için omega 3 ağırlıklı bir diyet uygulamanız gerek. Bu da en çok yağlı balıklarda var. Somon, uskumru ya da alabalık tercih edebilirsiniz. Haftada en az 2 kez yaklaşık 80-85 gram balık yiyin. Balıkları sonbahar sebzeleriyle pişirmeyi deneyin.

Haberin Devamı

Lifler için elma yiyin

İngilizce'de ünlü bir deyiş vardır: Günde bir elma insanı doktordan uzak tutar diye. Orta boylarda bir elma yemeye bakın her gün. Çünkü kabuğuyla yenecek o bir elmada 4 gram lif ve bolca potasyum var. Ateş basmalarını da yatıştırma şansı var elmanın. Kandaki trigliseridleri düşürme, kalp ve damar sağlığını artırması da mümkün.

Yağ ve karbonhidrata veda edin

Menopozun en önemli özelliği östrojenin azalması. Bu nedenle de tartıda rakamların yükselmesine şaşırmamak gerek. Ancak fazla şekerli ve doymuş yağlı yiyeceklerin hormonel dengeyi bozduğunu unutmamak gerek. İnsülin, kortizol ve östrojeni artırdıkları için kilo alımına ve ateş basmasına neden olabilirler. Bu yüzden de menopoz döneminde düşük kalorili yiyecekler tüketmeye çalışın. Çok acıkırsanız çiğ sebze ve humus gibi proteinli ya da sebzeli atıştırmalıklar tercih edin.

Haberin Devamı

Libidonuzu artırmak için hindi tüketin

Menopozda libidosu düşenler için de çare var. Libido düşüklüğünün tek nedeni hormonel. Bu yüzden de çözmek düşündüğünüz kadar zor değil. Libidoyu yükseltecek şey ise arjinin isimli amino asit. O da yağsız proteinli besinlerde var. Mesela hindilerin göğüs eti gibi... Yanında avokadoyla birlikte yemek doktorlara göre çok sağlıklı.