Gazete Vatan Logo

Menemen'de laiklik gösterisi

İzmir'in Menemen İlçesi'nde Asteğmen Hasan Fehmi Kubilay'ın gericilerce şehit edilişinin 75'inci yılı nedeniyle düzenlenen törenlere katılan yaklaşık 5 bin kişi irtica ve yobazlığa olan tepkisi gösterdi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da törenlere katıldı. Törende konuşan Topçu Binbaşı Kıvanç Özkan, günümüzde yobazların gerçek niyetlerini, açık ve bazen de kapalı bir şekilde sergilemeye çalıştığına dikkat çekti, "Bu ülkenin vatandaşı olma ayrıcalığına sahip olup, her türlü imkanlarından yararlanarak ülkede kötü emellerini gerçekleştirmek isteyen yobazlara karşı milletten aldığımız güçle mücadele edeceğiz" dedi.

Garnizon Komutanlığı, Menemen Kaymakamlığı ve Menemen Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen resmi törene CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, eşi Olcay Köksal, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel, Güney Deniz Saha Komutanı Oramiral Alev Gümüşoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Türkegül Kocaoğlu, CHP'li 20 milletvekili, Şişli Belediyesi'nin CHP'li Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, eşi Aylin Sarıgül, Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk, askeri erkan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Geçmiş yıllarda törene katılmayan Milliyetçi Hareket Partisi bu yılki törenlere il başkanı düzeyinde katılım gösterdi. Ülkü Ocakları'ndan da gelenler oldu. Muhalefet partilerinden SHP, ANAVATAN ve DYP il başkanlarının da hazır bulunduğu törende, AKP'den sadece İzmir İl Başkanı Ali Aşlık'ın katılması dikkat çekti. Törene devrim şehidi Kubilay'ın ailesinden; gelinleri Müzeyyen Kubilay, Aysel Kubilay, torunları Mustafa Kubilay ile Kemal Kubilay ve torununun torunu Aktuğ Kubilay katıldı.

BAYKAL KORTEJE SON ANDA YETİŞTİ

Her tören öncesinde geleneksel olarak yapılan Laiklik ve Demokrasi Yürüyüşü için katılımcılar Menemen Tren Garı'nda toplandı. Başbakan Erdoğan'ın İzmir'e yönelik sözlerine tepki vermek isteyen CHP'liler törene her zamankinden daha fazla ilgi gösterdi. İzmir'den Atatürkçü Düşünce Dernekleri başta olmak üzere ücretsiz otobüsler kaldırıldı. Yürüyüş için toplanan yaklaşık 5 bin kişi ellerinde Türk bayakları ve parti bayraklarıyla saat 09.30'da 1.5 kilometrelik askeri bölge olan Yıldıztepe'ye doğru yürüyüşe geçti. Parti otobüsüyle İzmir'den Menemen'e hareket eden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal havaalanındaki basın açıklaması yüzünden gecikince bu yürüyüşe yetişemedi. Kortejdekilerin ellerindeki parti bayrakları askeri kontrol noktasında toplanırken, Baykal kartejin bir bölümü askeri kontrol noktasından içeriye girdikten sonra yetişebildi. Deniz Baykal otobüsten inip kortejin ortasında yürüyüşe katıldı ve anıta kadar yürüdü.

SARIGÜL İLE BAYKAL BİRARAYA GELMEDİ

Ancak geçen yılki yürüyüş sırasında CHP milletvekilleriyle yumruklaşmaya varan kavgaya karışan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve beraberindekiler kortejin önünde yürüdüğünden Baykal ile biraraya gelmedi. Tören alanında da Baykal protokol sıralarının en önünde otururken, Sarıgül de yaklaşık beş metre uzaklığında İlçe Belediye başkanlarıyla oturdu.

SARIGÜL'E SELAM

Yaklaşık 5 bin kişinin bulunduğu törenin sunuculuğunu Menemen Erol Tarakçı İlköğretim Okulu Müdürü Semra Yapıcı yaptı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, çelenk sunumu ile sürdü. Törende konuşma yapan Menemen'in CHP'li Belediye Başkanı Tahir Şahin, konuşmasının başında protokolu selamlarken İzmir'in tüm CHP'li ilçe belediye başkanları bulunmasına rağmen, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ü selamlaması dikkat çekti.

Bu selamın ardından Sarıgülcüler yaklaşık bir dakika boyunca alkışladı. Şahin, Türk Ulusu'nun çimentosunun din değil laiklik, laik Türkiye Cumhuriyeti Devleti içinde önemli olanın da dindaşlık değil, yurttaşlık olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasında, ulusal dilin Türkçe, ulusal kimliğin Türk kimliği olduğunu, ümmetçiliğin asla olmayacağını söyledi. Şahin, "Üst kimlik alt kimlik söylemleri sürüp gidiyor. Kimliğin altına mı yanarsınız, üstüne mi? Din rantçıları insanları dindarlar ve dinsizler diye ikiye ayırıp çatışmalarını ister ki bundan rant sağlasın. Ülkemize bir kez daha dönüp bakmalıyız. Toplumun son birkaç yılda nasıl müslümanlar ve laikler diye ikiye ayrıldığını, nasıl tarafların birbirine düşman gibi bakmaya başladığını görüyoruz. En önemlisi de inançlı ve çağdaş insanların kendi dinlerinden nasıl uzaklaştırıldıklarını göreceğiz. Bunun sorumlusu dini siyasette, ticarette kullanıp dinden rant sağlamaya çalışanlar değilse kimlerdir" dedi.

Başkan Şahin hükümetin icraatlarıyla ilgili eleştirilerini, şu sözlerle sürdürdü:

"Türban konusunda söz hakkının mahkemelere değil de ulemaya ait olduğuna mı yanarsınız? Her konuda ulemaya mı danışılıyor dersiniz? Önce yasal düzenleme yapılıyor, içki ruhsatları verme yetkisi belyediyelere devrediliyor, ondan sonra uygulama için düğmeye basılıyor. Bu bal gibi toplum yaşamında İslami kurulları egemen kılma şekli değildir de nedir? Devletini koruyanları, milletine hizmet edenleri, irticaya yol vermeyip, üniversitesini milli ilkeler ve inançlar düzeyine getiren rektörün üzerinde oynanan oyunlara mı yanarsınız yoksa islami terör eylemcilerinin Atatürkçü aydınlarımızı katletmelerine mi yanarsınız? Dün emellerini gerçekleştirmek için Menemen'i seçenlerin anlaşıyında olanlar, bugün değişik yöntemlerle oyunlarını ülke genelinde sahneye koyma çabası içinde olduklarını Türk ulusu dikkatle izliyor. Bu şer güçler bilsinler ki karşılarında Atatürkçüleri bulacaklar ve amaçlarına hiçbir zaman ulaşamayacaklar."

Şahin'in konuşmasının ardından Kubilay İlköğretim Okulu 8/B öğrencisi Berk Yaşuali "Kubilay' adlı şiiri okudu. Topçu Binbaşı Kıvanç Özkan, törende yaptığı konuşmada günümüzde yobazların gerçek niyetlerini, açık ve bazen de kapalı bir şekilde sergilemeye çalıştığına dikkat çekerek, bu tehlikenin cehalet sona erdirilmeden yok edilemeyeceğini, aksi taktirde kişisel çıkarlarını bilimin, erdemin ve gerçek din anlayışının üstünde tutanların olacağını söyledi.

Binbaşı Özkan, "Atatürk ilke ve inkılaplarının devamı Cumhuriyet'in kudreti için irtica ile mücade sürecektir. Bu bizim vicdani vazifemizdir. Bu ülkenin vatandaşı olma ayrıcalığına sahip olup, her türlü imkanlarından yararlanarak ülkede kötü emellerini gerçekleştirmek isteyen yobazlara karşı milletten aldığımız güçle mücadele edeceğiz. Türkiye'nin bölünmez bütünlüğünün temitanı olarak, Cumhuriyet'in erdemine, milletin birlik ve bütünlüğüne uzanacak fırsatçı hain elleri, girişimleri bertaraf edeceğiz. Kubilay! 75'inci kez tekrar huzurunda söz veriyoruz. Koruduğun bu emanete yönelik her türlü tehlikeyi bertaraf edeceğiz" dedi.

Menemen Kaymakamı Mustafa Ergün de konuşmasında, devrim şehidi Kubilay'ın uğrunda canını verdiği değerlere sonuna kadar sahip çıkılacağını söyledi.

Konuşmaların sona ermesinin ardından İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal ve törene katılanlar üç sütunlu Kubilay anıtı önünde fotoğraf çektirdi. Deniz Baykal da törenin hemen ardından ayrıldı. Törende konuşmalar sırasında ülkü ocaklarına mensup gençler "Türkiye Türktür Türk kalacak' sloganları atarken, CHP'liler de onlara "Türkiye laiktir laik kalacak', sloganıyla karşılık verdi. Tören alanından en son Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ayrıldı, bu sırada Sarıgülcüler "Başbakan Sarıgül ve Türkiye seninle gurur duyuyor' sloganları attı.

CHP'DE SARIGÜL TEPKİSİ

Menemen'de yobazlar tarafından katledilen Hasan Fehmi Kubilay'ın 75'inci yıl anma törenlerine CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile kavgalı olduğu Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün katılması Laiklik Yürüyüşü'nün gecikmesine rağmen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal beklenmeden başlatılması parti içinde sıkıntı yarattı.

Menemen'in Sarıgülcü CHP'li Belediye Başkanı Tahir Şahin'in konuşmasının başında yaptığı selamlamada, Sarıgül'ü özellikle anons etmesi ve ardından gelen alkışlar, tören sonunda Sarıgülcüler'in tezahüratlarıyla sürdü. CHP İzmir İl Başkanı Selçuk Ayhan, Sarıgül'ün Kubilay'ı anma törenlerini siyasi şova dönüştürdüğünü belirterek, "Sarıgül ve Şahin'i kınıyorum. Tüm uyarılarımıza rağmen duyarlı davranmadılar" dedi.

CHP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Gavur İzmir' iması nedeniyle, yobazlar tarafından katledilen Hasan Fehmi Kubilay'ın 75'inci yıl anma törenlerine bu yıl her zamankinden daha yoğun bir katılım gösterdi. CHP İzmir İl Başkanı Selçuk Ayhan, DHA muhabirine yaptığı açıklamada, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ve Sarıgül'ün Kubilay'ın anma törenlerini siyasi şova dönüştürdüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Baykal, yürüyüşe gecikmiş olabilir ancak beklenebilirdi. Ayrıca, törende Niğde ve daha birçok ilden belediye başkanı gelmiş olmasına rağmen Şahin'nin sadece Sarıgül'ü anons etmesi çok ayıp. Sarıgül Şişli'den Menemen'e 40 kişilik 6 otobüs getirdi. Sarıgül için tezahüratta bulunanlar sadece kendisinin getirdiği 240 kişiydi. Şahin ve Sarıgül, törenleri siyasi şova dönüştürdü. İkisini de kınıyorum. Ben Şahin'e bu konudaki hassasiyetimizi dile getirdim o da hak verdi ancak törende tam tersi davrandı. Şahin, bir belediye başkanı olarak tezahüratta bulunanlara müdahale edecek gücü olmasına rağmen bunu yapmadı. Böyle bir siyasi şov kimseye artı getirmez. Üstelik cılız bir şovdu. Baykal bunları dikkat bile almadı."

Haberin Devamı