Gazete Vatan Logo

Menderes’in yasak aşkı sırlarıyla öldü

Ayhan Aydan 85 yaşında hayata gözlerini yumdu

Ünlü bir opera sanatçısı olmasına rağmen adı hep Adnan Menderes ile yaşadığı yasak aşkla gündeme gelen Ayhan Aydan, İzmir’in Çeşme ilçesinde 85 yaşında öldü.

1924’te doğan, Ankara Devlet Konservatuvarı Opera Bölümü’nden mezun olan Ayhan Aydan, Figaro’nun Düğünü operasındaki rolüyle adını duyurdu. 19 yaşında orkestra şefi Hasan Ferit Alnar’la evlendi ve bu evlilikten bir oğlu oldu. Ancak Ayhan Aydan’ın hayatı 1949’da bir davette dönemin Başbakanı Adnan Menderes ile tanışmasıyla değişti. Bu tarihten itibaren Menderes’le tutkulu ve fırtınalı bir aşk yaşadı.

‘Ben o adamı sevdim’ dedi

27 Mayıs 1960 darbesiyle Merderes hükümeti devreldikten sonra hükümet üyelerinin yargılandığı Yassıada’daki duruşmalarına çağırılan Aydan mahkemede Adnan Menderes’ten sahip olduğu bebeği öldürmekle suçlandı. Menderes’in asılmasıyla sonuçlanan duruşmalardaki cesur duruşuyla takdir toplayan Ayhan Aydan, bebeği doğum sırasında kaybettiğini belirterek şunları söyledi: “Adnan Menderes’i 1949’da tanıdım. Evli olmasına rağmen büyük bir aşkla sevdim. Bütün emelim ondan bir çocuk sahibi olmaktı. Bunu başaramadım. Ancak hangi vicdansız ana, üzerine titrediği bebeğinin öldürülmesine razı olabilir?”

Solunum yetmezliği

Menderes’in asılmasından sonra zor yıllar geçiren Ayhan Aydan uzun süredir Çeşme Alaçatı’daki evinde dostlarının yardımıyla hayatını sürdürüyordu. Aydan’ın doktoru Tuncay Yılmazer, kronik akciğer rahatsızlığına bağlı solunum yetmezliğinden dün saat 17.10’da öldüğünü açıkladı. Aydan’ın ölüm haberiyle yakınları evine akın ettiği kaydedildi. Aydan’ın, 3.5 yıldır bakıcılığını yapan aynı zamanda manevi evlatları olan Metin ve Sabiha Ulutaş ile birlikte kaldığı öğrenildi. Aydan’ın cenazesinin bugün Alaçatı’da defnedileceği bildirildi.

Çubuk Barajı’nda bir davette tanıştılar

ADNAN Menderes, başbakan olduktan kısa bir süre sonra tanıştı Ayhan Aydan’la... Ankara’nın sayfiye yeri Çubuk Barajı’nda Aydan’ın akrabası olan Ziraat Bankası Genel Müdürü Mithat Dülge bir davet veriyordu. Ayhan Aydan da operadan arkadaşlarıyla oradaydı. Genel Müdür, Başbakan’ı karşılarken Aydan’ın “Mithat amca!” seslenişiyle operacıların masasına yöneldiler. Başbakan masaya davet edildi. Menderes daveti kabul etti, gözüne ilişen güzel sopranonun sandalyesine talip oldu. Aydan “Koltuğumda gözünüz var galiba” diye espri yaptı. Bir süre sonra Aydan’ın ev telefonu çaldı. Hayranlık cümlelerinden sonra Menderes, bir süre şehir dışında olacağını, dönüşte aramak istediğini söyledi. Menderes 50, Aydan 25 yaşındaydı. Başbakan 20 yıldır evliydi; Aydan 6... Menderes’in 3 oğlu vardı, Aydan’ın 1...

Aydan’ın kocasına yardım

Öte yandan Yassıada davasının tutanakları arasında Adnan Menderes’in Ayhan Aydan’la ilişkileri başladıktan sonra boşandığı kocası Ferit Alnar’a örtülü ödenekten yardımlarda bulunduğu iddiaları da yer aldı.

Haberin Devamı