Gazete Vatan Logo

Menbiç resti

Türk Silahlı Kuvvetleri ile Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) ‘Fırat Kalkanı’ harekâtı sürerken, YPG güçlerinin Menbiç’e yığınak yaptığı öne sürüldü. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan yanıt gecikmedi: YPG Fırat’ın doğusuna geçmeli, yoksa hedef olacaklar

Menbiç resti

Reuters haber ajansının bölgedeki güvenlik kaynaklarına dayandırdığı habere göre Nusaybin-Mürşitpınar arasında kalan Suriye sınır bölgesinde çok sayıda silah, araç, malzeme ve personel yüklü TIR’ların ve minibüslerin doğudan batıya doğru intikal halinde olduğu belirlendi. Cerablus bölgesindeki gelişmeler dikkate alındığında YPG/PYD’nin Menbiç’i takviye amacına yönelik olarak sevkiyatın yapıldığı belirtildi.

Rojava’da medya sözcüsü İbrahim İbrahim ise Menbic ve Cerablus’ta yerel askeri meclislere takviye yapıldığını ancak takviyenin YPG tarafından yapılmadığını söyledi.

YPG inkar etti

Reuters’a konuşan Rojava Medya Bürosu Başkanı İbrahim, “Takviyeler var ama YPG tarafından değil. Çünkü YPG Fırat’ın doğusunda” dedi. TSK’nın desteğiyle Cerablus’u IŞİD’den alan Özgür Suriye Ordusu’na bağlı Sultan Murat Tugayı lideri Ahmed Osman bir sonraki hedeflerinin Menbic olduğunu söylemişti. Pazar günü Reuters’a konuşan Osman, YPG’nin ana gövdesini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) geçen ay IŞİD’den aldığı Menbic’in kontrolünü ele geçirmeyi umduklarını ifade etti.

Haberin Devamı

ÇAVUŞOĞLU’NDAN YPG’YE:

‘Fırat’ın doğusuna geçmezse hedef olur’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise haberlerin ardından Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile ortak basın toplantısında “Her şeyden önce gerek Cerablus, gerek Afrin’den başlatılan operasyonun amacı DAİŞ terör örgütünü temizlemektir. Küçük bir kuvvetle bile DAİŞ terör örgütü kontrol ettiği şehirleri terk ediyor, kaçıyor. Sadece hava operasyonları ile DAİŞ’i yenmek mümkün değil, kara operasyonlarıyla DAİŞ’i temizleyebiliriz. Koalisyon içerisindeki 65 ülkeyi bırakın 5-6 ülke işbirliği yapsaydı, bugün DAİŞ diye bir örgüt kalmazdı” dedi. Çavuşoğlu, YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekilmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu: Türkiye’nin desteklediği operasyona katılanlar bu bölgenin insanları. Bu bölgeye, bu bölgeyi terk etmek zorunda kalan insanlar yerleştirilmeli. Ama YPG’nin amacı bu değil, göçe zorluyor, etnik temizlik yapıyor. Bu operasyondan YPG, PKK’nın rahatsız olmasının sebebi budur. DAİŞ’le mücadele ettiğini söyleyen bir örgüt neden bundan rahatsız olsun? Burada YPG’nin, hem ABD’nin söz verdiği, hem kendilerinin açıkladığı gibi öncelikle Fırat’ın doğusuna geçmeli, yoksa hedef olacaklar. Minbiç ve diğer bölgelerdeki Araplar hedef değildir. Amacımız DAİŞ’i bu bölgeden temizlemek.

Haberin Devamı