Gazete Vatan Logo

Memurun zammı Haziran’a belki...

5 milyon kişinin beklediği toplu sözleşme yasası 17 aydır gündeme gelemedi...

5 milyon memur, memur emeklisi, şehit yakını, terör mağdurunun beklediği toplu sözleşme yasası 17 aydır gündeme gelemedi. İlk defa maaş zammı almadan yeni yıla giren memurun toplu sözleşme zammını en erken yaza alabileceği tahminleri yapılıyor.

ANKARA - İlk defa maaş zammı almadan yeni yıla giren memurlar için “toplu sözleşme” zammında belirsizlik sürüyor. 2.5 milyon çalışan memur, 1 milyon 800 bin emekli memur, 60 bin köy korucusu, 300 bin dul ve yetim aylığı alanr, 280 bin muhtar, 50 bine yakın şehit ve terör mağduru aylığı alan toplam 4 milyon 990 bin kişinin beklediği toplu sözleşme zammında çözüm bulunamayan 17 ay geçti. 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan Anayasa Referandumu’nda memura toplu sözleşme hakkı verilmesinin üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen yasa tasarısı hala alt komisyonda. 1 ay önce alt komisyona sevkedilen yasa tasarısı için alt komisyon bir türlü toplanmadı. Alt komisyonun önümüzdeki hafta için henüz üyelerine bir toplantı çağrısı yapmadığı belirtiliyor. Bu çağrı için Bakanlığın yasayla ilgili alt komisyona bilgi vereceğini ancak bununla ilgili bakanlıktan henüz bir yanıt verilmediği belirtiliyor. Bakanlığın yasa için pek de acele etmediği yorumları yapılıyor.

Alt komisyonun toplanıp yasayla ilgili görüşmelerini tamamlamasının ardından raporunu hazırlaması, bunun ardından da raporun Üst Komisyona sunulması gerek. Burada kabul edilen yasa tasarısı, Meclis Genel Kurulu’na gelecek. Genel Kurul’da görüşülmesinin ardından kabul edilmesi halinde yasa Köşk’ün onayına sunulacak.

Yasa Resmi Gazete’de de yayınlandıktan sonra 1 aylık “toplu sözleşme” süreci başlayacak. Bu sürecin sonunda uzlaşmazlık olması halinde zamla ilgili, Hakem Heyeti’ne başvurulacak. Heyetin kararını vermesinin ardından zam yürürlüğe girecek. Memur sendikaları, önümüzdeki haftadan itibaren sürecin hiç bir aksama olmadan işlemesi halinde bile, memur zammının yaz aylarına kalabileceği endişesini taşıyor.

Alt Komisyon üyelerinden alınan bilgilere göre, komisyon başkanlığından hala bir toplantı çağrısı yapılmadı. Toplantı için alt komisyonun Bakanlık yetkili bürokratlarından düzenleme ile ilgili bilgi istedi. Ayrıca sendikalar ile bürokratların yeniden çalışması kararlaştırıldı. Ancak bu çalışma hala yapılmadı. Bakanlık bürokratlarından da komisyona bir bilgi gelmedi.

Biz de devletten gecikme farkı talep edeceğiz

Memur sendikaları, memura toplu sözleşme hakkı getiren referandumun ardından geçen 17 ayda şike yasasının 2 kez, milletvekillerine zam yasasının 2 kez, MİT Başkanının koruma yasası gibi bir çok yasa tasarısının Meclis’ten 1 günde geçtiğini ve Köşk’ten anında onay aldığını belirterek, bu yasanın halen alt komisyonda beklediğini vurguluyorlar. Bu kapsamda sürece tepki gösteren bazı memur sendikaları, “gecikme zammı” talebini gündeme getirdiler. Türkiye Kamu-Sen, “Devlet, başta yemek ücretleri olmak üzere kreş ve lojman kiralarına Ocak yından itibaren geçerli olmak üzere yüzde 10’lara varan artışlar yaptı. Aynı zamanda vergisini zamanında ödeyemeyen vatandaşa her ay yüzde 1.4, telefon faturasını 1 ay geciktirene yüzde 4, elektrik, su,vb. faturaların ödenmesindeki gecikme farkı alıyor. Bizler de devletten, zamsız geçen her ay için gecikme farkı istiyoruz” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı