Gazete Vatan Logo

Memurları ilgilendiriyor! Ortada dava açarak elde edilecek bir hak bulunmuyor

SSK'lı olarak işe başlayıp daha sonra memuriyete geçen herkesi ilgilendiriyor. SSK'da geçen sürenin derece ve kademe ilerlemesinin memuriyetle ilgisi yok.

Memurları ilgilendiriyor! Ortada dava açarak elde edilecek bir hak bulunmuyor

Bütün çalışanlar emeklilik ile ilgili sorulara yanıt arıyor. Posta gazetesi Ekrem Sarısu merak edilenleri yanıtladı.İşte sizden gelen sorular...

Soru: 7 Şubat 1971 doğumluyum. SSK’lı işe giriş tarihim 1988 olup 23 yıl SSK hizmetim, 6 yıl da memuriyet hizmetim var. Halen memurum. SSK’lı çalışırken sigortalı iş kolu büro elamanıydım. Memuriyette de büro işinde çalışıyorum. Derece kademe ve emekliliğe esas derece ve kademeye etkisi olması gerekmez mi? SGK’ya tespit davası açmak gerekir mi? Ayrıca ne zaman emekli olabilirim? Metin ÖZDEMİR

Cevap: Genel İdare Hizmetleri sınıfında memur olduğunuzdan, geçmişteki SSK’lı çalışma süreniz, kazanılmış hak aylığınızın tespitinde değerlendirilmez. Ayrıca memuriyete 1 Ekim 2008’den sonra başladığınızdan emekli aylığınız, aynı sigortalı çalışanlar gibi ortalama prime esas kazanç tutarınıza göre belirleneceğinden, derece ve kademe yönünden faydası olmaz.

Ancak aylık bağlama oranınızı artıracağınızdan emekli aylığınıza olumlu katkısı olur. Bu konuda ortada dava açarak elde edilecek bir hak da bulunmuyor. 1988’deki başlangıcınızı tarih olarak vereceğiniz yerde sadece yıl olarak vermişsiniz. Askerlik tarihinizi, askerlik sürenizi, askerliğinizi borçlanıp borçlanmadığınızı ve 23 Mayıs 2002 itibarıyla prim ödeme gün sayınızı bildirmediğinizden, emekli olacağınız tarihi net olarak hesaplayamıyoruz.

Haberin Devamı

Ancak priminiz yeterli olduğundan 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olacağınızı tahmin ediyoruz. Belirttiğimiz bilgileri göndermeniz halinde sorunuza daha net cevap verebiliriz.

53 YAŞI DOLDURACAĞINIZ TARİHTE EMEKLİSİNİZ

Soru: 30 Mayıs 1989’da askere gittim ve 550 gün askerlik yaptım. 27 Kasım 1993’te SSK’lı olarak 56 ay (4.5 yıl) prim ödedim. 14 Mart 1998’de memur oldum. Askerliği ödedim. 22 yıllık memuriyetim var. Ne zaman emekli olurum? Halil PAŞALI

Cevap: Emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Hizmet süresi şartını sağladığınızdan, 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

BİR GÜN BİLE EMEKLİLİK ŞARTLARINI DEĞİŞTİRİR

Soru: 17 Eylül 1978 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1994’te olup 7000 günden fazla primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Serkan ÇAYLAK

Cevap: Sigorta başlangıcınızı tarih (gün, ay, yıl) olarak bildireceğiniz yerde sadece yıl olarak bildirmişsiniz. Oysa başlangıçta bir gün bile emekli olma şartlarını değiştirebiliyor. Priminiz yeterli olduğundan, sigorta başlangıcınız 23 Mayıs’tan önceyse 54, sonraysa 55 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

ASKERLİK BORÇLANMASI SİGORTA BAŞLANGICINI GERİ ÇEKER Mİ?

Soru: Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihimi öne çeker mi? Askerden sonra SSK’lı oldum. Coşkun KARABAY

Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önce yapılan askerliğin borçlanılması halinde, sigorta başlangıç tarihi borçlanılan gün sayısı kadar geri gelir. Örneğin, sigorta başlangıç tarihi 14 Eylül 1998 olan ve bu tarihten önce 18 ay askerlik yapan bir sigortalının, askerlik süresini borçlanması halinde, sigorta başlangıç tarihi 18 ay geri gider ve 14 Mart 1997 olur.

Haberin Devamı

OCAK 2024’TE EMEKLİSİNİZ

Soru: 5 Ocak 1973 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 19 Nisan 1989’dur. Ne zaman emekli olabilirim? Mustafa ÖZDEMİR

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 5450 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 51 yaşınızda emekli olabilirsiniz.