Gazete Vatan Logo

Memurlara yoğurt diyeti

Hükümet açıkladı, memur isyanda

Hükümet memur maaş zam görüşmelerinde teklifini bu yıl için yüzde 3+3 olarak yaptı. Gelecek yıl için ise yüzde 2+3 önerdi. Bu zam teklifine ek olarak ‘yoğurt ve süt dağıtalım, akbil verelim’ önerisi geldi.

Hükümet, memurlarla ilk kez oturduğu toplu sözleşme masasında, 4.5 milyon memur ve emekliyi ilgilendiren teklifini dün yaptı. 7 sayfalık teklif metnini masaya koyan hükümet, 2012 yılı için altı aylık dönemlerde yüzde 3+3, 2013 yılı için ise yüzde 2+3 zam teklif etti. Memurun talep ettiği oranların yarısına bile ulaşamayan zam teklifi masada büyük bir şaşkınlık yaratırken, hükümetin buna ek olarak, memurlara ‘Yoğurt, süt gibi koruyucu gıdalar dağıtalım’ teklifi getirmesi esprilere neden oldu.

Memurlar arasında hükümetin teklifi “Zam yapamıyoruz, süt, yoğurt dağıtalım” şeklinde algılandı. Edinilen bilgilere göre Kamu Sen Başkanı İsmail Koncuk, masadan “Bu sözleşme yoğurt toplu sözleşmesi oldu” diyerek ayrıldı.

‘Cenazem var’ dedi çıktı

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, dün toplanan masada Hükümetin zam teklifini içeren dosyayı tek tek taraflara dağıttı. Bakan Çelik tarafından teklifin taraflara sunumunun yapılması gerekirken, Bakan Çelik, sunum yapmadı. Dosyaları dağıtmakla yetinen Çelik, hemen ardından bir cenaze törenine katılmak için erken çıkmak zorunda olduğunu belirterek, salondan hızla ayrıldı. Bu sırada taraflar hükümetin teklif dosyasını incelemeye ve zam teklifini anlamaya çalıştı.

Sütle tehdit ediyorlar

Edinilen bilgilere göre, hükümetin yüzde 3+3 zam önerdiğini gören memur konfederasyonları önce büyük şaşkınlık yaşadı. Ardından teklif metninin ileri sayfalarında memurlara “süt ve yoğurt dağıtılması” önerisini görünce ise sinirler bozuldu.

Bazı memur temsilcilerinin ise metindeki bu teklifi gördüğünde, “Maazallah..!” şeklinde tepki gösterdiği öğrenildi. Gülüşmelere yolaçan bu tepki, hükümetin kısa süre önce okullarda dağıtmaya başladığı süt nedeniyle çocukların rahatsızlanmasına işaret ettiği vurgulandı. Bu kapsamda bazı sendika temsilcilerinin, “Hükümet memura zam konusunda ısrar etmeyin, yoksa süt dağıtırım, diye sanki tehdit ediyor” esprileri konfederasyon koridorlarında günün konusu oldu.

BU TEKLİFTEN ANCAK CACIK OLUR

Halen 1.423 TL* maaş alan memur yüzde 3 zammı kapar. Böylece maaşı 42 lira 69 kuruş artar ve 1.465 TL’ye çıkar. Artırılan 42 lira 69 kuruş ile en düşük memur maaşı 1.465 liraya fırlar!. Memur bu artışla kilogramı 2 TL civarı olan hıyarlardan her gün yaklaşık 700 gram satın alabilir. Bu hıyarlar rendelenir ve hükümetin bedava vereceği yoğurda eklenir bir güzel cacık yapılır.

*Halen en düşük memur maaşı 1.630 TL gibi gösterilmektedir. Ancak bu maaşı evli ve iki çocuklu bir memur alabilir. Eşi olmayan 141.24 liralık eş yardımını, çocuğu olmayan da 66.19 TL’lik çocuk yardımını alamadığında gerçekte en düşük memur maaşı 1.423 TL’dir.

MEMUR TEKLİFE ÖFKELİ, BUGÜN EYLEMlere başlıyor

Madem Türkiye büyüyor biz de payımızı istiyoruz


Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu: “Bu teklif yok hükmündedir, çarşamba günü büyüyen Türkiye’nin büyüklüğüne ve gelişmelere paralel yeni bir teklifle gelmelerini bekliyorum. 4 aylık enflasyon yüzde 3.5, yıllık enflasyon 11’lerde iken, büyüme oranı yüzde 8.5 iken bu zam teklifi neyin nesi? Bize gelen teklife baktığımız zaman ’dağ fare doğurdu demek’ doğru olmaz, dağ fare bile doğurmadı. Seyyanen zam, tavan aylığa zam, ek ödemeler boyutuyla hiçbirine bir teklif yok. Türkiye, dünyanın her çeyrekte büyüyen ikinci-üçüncü ülkesi, krizleri en iyi yöneten ülke ama teklif Afrika ülkesiymişiz gibi ya da krizle boğuşan Yunanistan’ın verebileceği teklif gibi 3+3, 2+3. En azından bunların 2 katı masaya gelseydi, anayasa değişikliği, toplu sözleşme hakkı, büyüyen Türkiye doğrultu- sunda çalışanları mutlu eden bir yaklaşım olurdu.”

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: “Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi yüzde 6.5, üst noktası 7.3. Bugüne kadar 9 toplu görüşme yaptık. İlk defa hedeflenen enflasyonun altında bir teklifle kamu çalışanları karşı karşıya. Bu teklif 2 milyon 600 bin kamu çalışanını, 1 milyon 800 bin emekliyi yok sayan bir tekliftir. Milyonlarca insanı ekonomik sefalete terk eden bir tekliftir, bunları görmezden gelen bir tekliftir. 2012 yılının ilk 3 ayında enflasyon yüzde 3.9. Bize yüzde 3 zam teklif ediyorlar birinci altı ayda. Bunu hiçbir akıl sahibi, izan sahibi açıklayamaz. Sadece yoğurt talepleri karşılanıyor hizmet kollarının. Böyle bir anlayış olabilir mi. Dolayısıyla bu teklif muzır bir tekliftir. Hükümetin adil gelir paylaşımı iddiasıyla asla örtüşmeyen bir tekliftir, bu teklifi reddediyoruz, her kelimesini reddediyoruz.”

KESK Genel Başkanı Lami Özgen: “Bu önerilen sefalet ücret teklifidir. Bu bir toplu sözleşme teklifi değildir. Geçen 10 yıl zarfında süregelen ve birbirini tekrar eden tekliflerin sadece bir tanesidir, yeni bir değişiklik yok. Nasıl ki hükümet sermaye kesimine hak etmedikleri halde gereğinden fazla bizim hakkımızı peşkeş çekiyorsa, biz de aynı oranda hakkımız için mücadele edeceğimizi ve bu hakkımızı talep ettiğimizi ifade etmek istiyorum. Bu teklifle beraber hükümet tarafı genel toplu sözleşme düzeni ve esaslarını ortadan kaldırdığı gibi aynı zamanda iş kollarının da bütün taleplerini yok saymıştır. Hükümet bizimle dalga geçiyorsa bizim belli oranda etkisiz ve duyarsız duruşlarımızdan dolayıdır. Sendikalar, konfederasyonlar ve örgütsüz olan bütün çalışanlar bunu görmek suretiyle adım atmak zorundadır. Aksi takdirde daha fazla kaybetmek zorunda kalırız.”

Sanatçının 1 saatlik mesaisine 4.05 TL

Hükümetin zam teklifinde başka ilginç unsurlar da bulunuyor. Teklif dosyasında hükümet uzun bir giriş bölümüyle bütçe kısıtlarını, orta vadeli ekonomik hedeflerini anlatıyor. Ardından teklifin 5. sayfasında tüm memur ve emeklileri ilgilendiren mali teklifini açıklıyor. ardından ise sosyal haklar bölümü başlıyor.

Bu bölümde hükümet yoğurt ve süt dağıtma teklifini şöyle anlatıyor:

- Haberleşme, kağıt, basın, yayın hizmet kollarında; TRT’De verici istasyonu, stüdyo ve haber müdürlüklerinde çalışan personele koruyucu gıda yardımı yapılması... Enerji, sanayi, maden hizmet kollarında; tüm kurumlarda zehirli, gazlı, radyasyonlu artamlarda çalışan personele süt, yoğurt gibi koruyucu gıda yardımı yapılması.

- Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında görev yapan personelden denetim, tahsilat, yoklama ve icra işlerinde sürekli çalıştığı halde, toplu taşıma kartı verilmeyen diğer porsenele de toplu taşıma kartı verilmesi.

- Sanat kurumlarında saat 24.00’ten sonra yaptırılan her 1 saatlik fazla çalışma süresi için 2012 ve 2013 yıllarında bütçede belirtilen memur fazla mesai saat ücretinin 3 katı tutarında fazla mesai ödenmesi.” (Halen 2012 yılı için memur fazla mesai ücreti 1.35 lira. Bunun üç katı kadar ödenecek fazla mesai ücreti 4 lira 5 kuruşa karşılık geliyor)

- Yataklı tedavi kurumları ile yatılı sosyal hizmet kuruluşlarında görev yapan sözleşmeli personelin de yemek servislerinden ücret ödemeden yararlanması.

- İmam- hatip ve müezzin-kayyımlara dini bayramlarda çalıştıkları her gün için 8 saat üzerinden fazla mesai ücreti ödenmesi.

Memura verilecek zammı viyadükleri tünelleri paralı yapıp geri alacaklar

Köprü ve otoyollar paralıyken Karayolları, çevre yolları, bağlantı yolları, köprü, tünel ve viyadüklerin de ayrı ayrı ücretlendirilmesini talep etti. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bu teklifini değerlendirecek olan Ulaştırma Bakanlığı her bölge için ayrı ücret belirleyecek.

Otoyol veya erişme kontrolünün uygulandığı karayollarında güzergahın tamamının yanı sıra çevre yolu, bağlantı yolu, köprü, tünel ve viyadüklerde ayrı ayrı geçiş ücreti uygulanabilecek.

Karayolları Genel Müdürlüğünün, Karayolları Genel Müdürlüğünün Sorumluluğu Altında Bulunan Otoyollar ile Erişme Kontrolünün Uygulandığı Karayollarında Geçiş Ücretlerinin Belirlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayollarının geçişi ücretli olacak kesimleri Karayolları Genel Müdürünün teklifi üzerine, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı tarafından belirlenecek. Karayollarının geçiş ücretleri ile bu ücretlerin yeniden belirlenmesi; ücretlendirilen karayolunun mesafesi, trafik yoğunluğu, aracın cinsi, sosyal ve ekonomik faktörler dikkate alınarak hesaplanacak ve yine genel müdürün teklifi üzerine Bakan onayı ile yürürlüğe girecek. Belirlenen ücret tarifesi ve uygulama tarihi idarenin internet sitesinde ilan edilecek. Ücretlerin belirlenmesinde, otoyol veya erişme kontrolünün uygulandığı karayollarında güzergahın tamamı olabileceği gibi; çevre yolu, bağlantı yolu, köprü, tünel ve viyadükler ayrı ayrı ücretlendirilebilecek.

Geçiş ücretleri uygulamasında işletmecilik gereği kullanımı teşvik etmek amacıyla Bakan onayı ile indirim yapılabilecek. Araç sınıflarının tespitinde çeken ve çekilen araçların yere değen aksları esas alınacak. Geçiş ücreti uygulaması yapılırken bu araçların dolu veya boş olması dikkate alınmayacak. Geçiş ücretlerine Her yıl başında yıllık ÜFE değerleri ile fiyat artışı yapılacak.

Yönetmelik kapsamında geçişi ücretli olduğu halde ücret ödemeden geçiş yaptığı tespit edilen araç sahiplerine Karayolları Kanunu’nun ilgili maddesine göre o güzergahın en uzun mesafesine ait geçiş ücretinin 10 katı idari para cezası verilecek.

Haberin Devamı