Gazete Vatan Logo

Memurlar ücretsiz izinde çalışabilir mi? istisnası var mı?

Doğum ya da herhangi bir sebepten ücretsiz için kullanan memurlar ücretsiz izinde çalışabilir mi? Devlet memurları, ücretsiz ayrıldıkları izinlerde ki bazen bu izinler 2 yıl sürebiliyor, başka bir işte çalışıp çalışamadıklarını merak ediyor. İşte detaylar…

Memurlar ücretsiz izinde çalışabilir mi? istisnası var mı?

Devlet memurları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak çalışırlar. Bu kanun gereğince özellikle de doğum yapan kadınlara, eşi yurtdışında olanlara, öğrenim görenlere bazı ayrıcalıklar tanınmıştır. Doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta doğum iznine ayrılabilen devlet memuru kadın, aynı zamanda 24 ay ücretsiz izin kullanma hakkına da sahiptir. Ya da 5 yıl hizmet süresi dolan 1 yıl ücretsiz izne ayrılabilir. Bu ayrılma şekillerinde memuriyet, yeniden görevine dönene kadar kurum tarafından korunur, ayrıca sigorta primleri de ödenir. Geçim sıkıntısının yükselmesi, ücretsiz izinde olan memurun yarım gün ya da haftanın belirli günlerinde çalışmak istemesine neden olabiliyor. Peki, memurlar ücretsiz izinde çalışabilir mi? Ücretsiz izinde çalışan memurun SSK’sı olur mu?

MEMURLAR ÜCRETSİZ İZİNDE ÇALIŞABİLİR Mİ?

Ücretsiz izinde olan memur, devlet memuru sıfatının gerektirdiği yükümlülükler nedeniyle başka bir işte çalışamaz. Eğer çalışırsa kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilir.

Haberin Devamı

Sigortalı olarak çalıştırılırsa ne olur?

Ancak bazen tersi durumlar da söz konusu olabiliyor. Böyle durumların geliştiği zamanlarda, yani memur çalıştığı süre boyunca sigortalı olarak çalışsa da bu emeklinin hizmet süresini etkilemez, zaten SGK kaydı yapılsa da geçerli sayılmaz. Sadece çalıştığı süredeki işinin karşılığı olan maaşı alır.

Ancak çalışabilse de memur ilişkisi devam eden bir kişinin gelir getirici bir işte çalışması sakıncalı olabilmektedir. Çalışması ancak yasal olmayan yollarla gerçekleşebilir. 667 sayılı Devlet Kanunu’nun 28. Hükmü de bu sakıncalı durma dikkat çekmiştir.

''TİCARET VE DİĞER KAZANÇ GETİRİCİ FAALİYETLERDE BULUNMA YASAĞI''

Konuyla ilgili "Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı’’ olarak yer alan hüküm şu şekildedir:

Madde 28- (Değişik: 30/5/1974 - KHK - 12; Değiştirilerek kabul: 15/5/1975 - 1897/1 md.)
Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kolektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç).

Haberin Devamı

Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.

Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.

Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler"

Haberin Devamı

Kısacası, 657 sayılı kanunun 180’inci maddesi gereğince ücretsiz izne ayrılan memur, ödev, sorumlukları gereğiözel bir şirkette sigortalı olarak çalışamamaktadır.