Gazete Vatan Logo

Memurlar televizyondaki bir yarışmaya katılabilir mi? Memurlar hediye kazanırsa soruşturma geçirir mi?

Memurlar, iş dışındaki yaşamlarında çalışma yaşamlarını etkileyecek herhangi bir durum var olup olmadığını merak ediyor. Memurların sıklıkla karşı karşıya kaldıkları durum ise yarışmalara katılıp katılamadıkları sorusu… Peki memurlar televizyondaki bir yarışmaya katılabilir mi? Memurlar hediye kazanırsa soruşturma geçirir mi? Memur yarışmayı kazanırsa ödül alabilir mi? İşte detaylar...

Memurlar televizyondaki bir yarışmaya katılabilir mi? Memurlar hediye kazanırsa soruşturma geçirir mi?

Memurların çalışma yaşamları dışında da dikkat etmesi gereken belli başlı durumlar olabiliyor. Bu tür durumlarda memurlar tarafından net bir şekilde bilinmek isteniyor. Memurların televizyondaki bir yarışmaya katılıp katılamayacağı ise sıklıkla karşı karşıya kalınan bir soru. Peki memurlar televizyondaki bir yarışmaya katılabilir mi? Memurlar hediye kazanırsa soruşturma geçirir mi? Memur yarışmayı kazanırsa ödül alabilir mi? İşte detaylar...İşte konuyla ilgili merak edilenler…

MEMUR YARIŞMAYA DA KATILABİLİR HEDİYE DE KAZANABİLİR

Memurlar 657 sayılı kanuna göre, doğrudan veya aracı kullanarak hediye alamazlar ve menfaat sağlayamazlar. Bu konu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 29. Maddesinde net olarak açıklığa kavuşturulmuştur. Hediye alma, menfaat sağlama yasağı başlıklı ilgili madde şu şekildedir:

Hediye alma, menfaat sağlama yasağı:

Madde 29

Devlet memurlarının doğrudan doğruya veya aracı eliyle hediye istemeleri ve görevleri sırasında olmasa dahi menfaat sağlama amacı ile hediye kabul etmeleri veya iş sahiplerinden borç para istemeleri ve almaları yasaktır. Kamu Görevlileri Etik Kurulu, hediye alma yasağının kapsamını belirlemeye ve en az genel müdür veya eşiti seviyedeki üst düzey kamu görevlilerince alınan hediyelerin listesini gerektiğinde her takvim yılı sonunda bu görevlilerden istemeye yetkilidir.

Haberin Devamı

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU İÇİN TIKLAYINIZ…

Yukarı maddede belirtilen konu aslında memurun görevini, bilgisini veya başka türlü mesleğini kullanarak elde ettiği kazanımları anlatmaktadır. Memurlar yarışmaya katılabilir ve burada hediye kazanabilir. Yarışmadan kazanılan hediye, kanunun bu maddesi kapsamına girmemektedir.

Konunun aslında tam cevabı, Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri İle Başvuru Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 15. maddesinde tam olarak verilmiştir. İlgili maddede hediye almanın tanımı yapılmıştır.

Hediye Alma:

Kamu görevlisinin tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini yapmasını etkileyen veya etkileme ihtimali bulunan, ekonomik değeri olan ya da olmayan, doğrudan ya da dolaylı olarak kabul edilen her türlü eşya ve menfaat hediye kapsamındadır. Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri İle Başvuru Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 15/C maddesinde ise, Halka açık yarışmalarda, kampanyalarda veya etkinliklerde kazanılan ödül veya hediyeler, hediye alma yasağının kapsamı alnı dışında tutulmuştur.

Haberin Devamı

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ İLE BAŞVURU USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİĞİ İÇİN TIKLAYINIZ…