Gazete Vatan Logo

Memurlar Maliye'yi terletecek

Referandum öncesi memur esaslı zam alma peşinde

Memur sendikaları bu yıl toplu görüşmelere çok sıkı hazırlanıyor ve Maliye’yi terletecek taleplerle geliyor. Referandum öncesi hükümetin kendilerine mavi boncuk vereceğinden emin görünen memur sendikaları, Pazar günü başlayacak görüşmelere 6 temel konuyu taşıyacak ve tamamını tavizsiz koparmaya çalışacak.

Memurlar toplu görüşme öncesi taleplerini ortaya koyarken bu taleplerin büyük bölümünü referandum öncesi kabul ettirmenin hesaplarını yapmaya başladı. Memur sendikalarından gelen ilk sinyaller memurun bu yıl referandumu koz olarak kullanarak en iyi şartlarda bir toplu görüşme yapmak istediğini ortaya koyuyor.

Memurların temel konusu bu yıl yine şüphesiz maaş zammı olacak. Memurlar en düşük maaşa asgari 310 TL zam yapılmasını isteyerek masaya oturacaklar. Ancak bu yıl sadece masada zam pazarlığı yaşanmayacak. Başta 4C olmak üzere farklı statüde çalıştırılan ve iş güvencesi olmayan memurların daimi kadroya alınmasına çalışılacak.

Sahici zam istiyoruz

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu görüşmelerde sahici enflasyonla belirlenmiş bir zam oranı ve refah payı talep edeceklerini, ortaya çıkacak yüzdelik zamma ilave olarak da ek ödeme isteyeceklerini bildirdi.

Gündoğdu, bugüne kadar sendikalar dinlenmediği için hedeflenen enflasyon oranında zam yapıldığını, gerçek enflasyonun bunun üzerinde çıkması nedeniyle her yıl enflasyon farkı ödenmesi gerektiğini kaydetti. Gündoğdu, bu konunun artık masada pazarlık yapılarak çözülmesini istedi.

TBMM’de bekleyen yasal düzenlemeyle, toplu görüşme priminin 3 ayda bir 30 lira olarak ödenmesinin öngörüldüğünü anımsatan Gündoğdu, bunun referanduma giden değişiklik de dikkate alınarak ‘toplu sözleşme ikramiyesine’ dönüştürülmesini talep edeceklerini ifade etti. Gündoğdu, toplu sözleşme priminin de işçilerde olduğu gibi yükseltilerek ikramiye düzeyine çekilmesi beklentisinde olduklarını kaydetti.

Eş, çocuk, yiyecek yardımının günün şartlarına göre uyarlanması konusunda istekte bulunacaklarını belirten Gündoğdu, sosyal konularda özlük haklarına önem verdiklerini, masada bununla ilgili düzenlemeleri de gündeme getireceklerini dile getirdi.

4B’den vazgeçilsin

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise, 4B ve 4C statüsünde eleman çalıştırma uygulamasından bir an önce vazgeçilmesini isteyerek, “Kamu çalışanlarının iş güvencesinin korunmadığı hiçbir değişiklik çalışmasını kabul etmeyeceğiz” dedi. Akyıldız, 9. dönem toplu görüşmeler öncesinde, sunacakları tekliflere ilişkin şu ipuçlarını verdi:

“Toplu görüşme sürecinde yalnızca ücretlere yönelik değil, sosyal ve hukuki konularla, milli kimliğin korunması için önerilerde bulunacağız. 2005 ve 2008 yıllarında imzalanan 2 mutabakat, kanunlara aykırı bir şekilde savsaklandı. Hükümleri tam olarak hayata geçirilemedi. 6 kez başvurulan Uzlaştırma Kurulu ise etkisiz hale getirildi. Kamuda istihdam yapısını değiştiren, iş güvencesini yok eden 4B ve 4C statüsünde eleman çalıştırma uygulamasından bir an önce vazgeçilmeli. Bu statülerdekiler kadrolu statüye geçirilmeli. Mevcut statüde yaşanan tayin, nakil, kadro gibi problemlerin çözümünde bir an önce adım atılmalı. Bu bağlamda kamu çalışanlarının iş güvencesinin korunmadığı hiçbir değişiklik çalışmasını kabul etmeyeceğiz. Görev tanımı yapılmamış kamu görevlilerinin görev tanımları bir an önce yapılmalı, çalışanlarımızın görevleri dışında işlerde çalıştırılmalarının önüne geçilmeli, atamaları bir kurala bağlanmalı. Bayramlarda ve hafta sonlarında tatil yapamayan kamu çalışanlarının da çalışma şartları yeniden gözden geçirilmeli. Bu nedenle geçtiğimiz günlerde sendikalardan adeta kaçırılarak Meclis gündemine taşınan 657 sayılı Kanunda Değişiklik İçeren Tasarı’nın bazı maddelerinin tasarıdan çıkarılmasını ve çekincelerimizin giderilmesini de talep edeceğiz.”

En düşük memur maaşına 310 TL zam istiyorla

Sahici enflasyon zammı istiyoruz. En düşük memur maaşına asgari 310 TL zam yapılsın.

Sözleşmeli personel sayısındaki artış endişe verici. Kamu çalışanlarına iş güvencesi verilsin.

İş güvencesini yok eden 4B ve 4C statüsünde eleman çalıştırma uygulaması bitirilsin.

4B ve 4C statüsünde çalışanlar derhal kadrolu statüye geçirilsin.

Çalışanların görev tanımları yapılsın ve bunun dışında çalıştırılması önlensin.

Ek ödemeler de emekli keseneğine dahil edilsin, emekli maaş hesaplaması öyle yapılsın.

Haberin Devamı