Gazete Vatan Logo

Memur yasası sil baştan!

Kamuda transfer memur dönemi...İşte yeni düzenlemeler...

39 YIL önce yürürlüğe giren Devlet Memurları Yasası, silbaştan değişiyor. Devlet Bakanı Yazıcı’nın açıkladığı 23 maddelik yasa tasarısına göre, sendika üyesi kamu görevlilerine 4 dönem toplu görüşme ödeneği ikramiyesi verilecek

ÖZEL sektörden kamuya transfer dönemi başlıyor. Hamile çalışanların doğum izinleri artırılıyor, çocuk yardımındaki sınır kalkıyor, eşi doğum yapan babaya izin 10 güne çıkıyor, emeklilik ve ölüm izni alanı genişletiliyor

ANKARA- 1965’te kanunlaşan ancak 1971’de yürürlüğe giren 657 sayılı Devlet Memurları Yasası değişiyor. Hükümetin hazırladığı 23 maddelik yasa tasarısının ana başlıklarını dün Devlet Bakanı Hayati Yazıcı açıkladı. Yeni düzenlemeler içerisinde memurlara yılda 4 defa verilecek olan toplu görüşme ikramiyesi dikkat çekiyor. Buna göre tasarıda, sendika üyesi kamu görevlilerine Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda 4 defa ödenen toplu görüşme ödeneği ikramiyesi tasarıya konuldu. Sendika üyesi memurlara verilen sendika üyeliği ikramiyesinin yıllık tutarı yaklaşık 122 lira olarak belirtiliyor.
Bakan Yazıcı, tasarıda yer alan düzenlemeleri şöyle sıraladı:

ÖZELDEN KAMUYA TRANSFER: Memurların sicil sistemi kalkıyor, özelden kamuya transfer dönemi başlıyor. Kamuda müsteşar, başkan, genel müdür gibi bazı üst yönetici kadrolarında, özel sektörde çalışmış nitelikli personelin de istihdam edilmesinin önü açılıyor.

ÖZÜR İZNİ: Doğum esnasında veya doğumdan sonra annenin ölümü halinde, çocuğun bakımı ile ilgilenmesi amacıyla memur olan babaya da anne için öngörülen süreler kadar ücretli ve ücretsiz izin geliyor.

HAMİLE MEMURA İZİN: Kadın memurlara, hamileliklerinin 24’üncü haftasından itibaren ve doğumdan ya da tabip raporuna dayalı olarak daha önceki süreler ve doğumdan sonraki 1 yıl süreyle, gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmemesi öngörülüyor.

ÇOCUK YARDIMINA SINIR YOK: Daha önce 2 çocukla sınırlandırılmış olan ve 2010 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile 2’nin üstündeki çocuklar için de verilmesine başlanan çocuk yardımı, tasarı ile kalıcı hale getiriliyor. Halen 700 bin çalışana aile yardımı, 2 milyon 400 bin çocuğa da çocuk yardımı ödeniyor.

BABALIK İZNİ: Kadın memurların çocukların bakımı için en kritik dönemi teşkil eden 0-2 yaş döneminde, 24 aya kadar aylıksız izin alabilmeleri hükme bağlanıyor. Ayrıca çeşitli sebeplerle annenin bu izni kullanamadığı durumlarda, çocuğu dünyaya gelen erkek memura da, doğum sonrası 24 aya kadar izin verilmesi imkanı sağlanıyor. Mevcut uygulamada, erkek memura eşinin doğum yapması nedeniyle verilen 3 günlük mazeret izni 10 güne çıkarılıyor.

REFAKAT İZNİ: Devlet memurlarının bakmakla mükellef olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek yakınlarının ağır bir kaza geçirmesi ya da önemli bir hastalığa yakalanmış olmaları hallerinde 3 aya kadar aylıklı refakat iznine imkan tanınıyor. Gerektiğinde bu sürenin 1 katına kadar uzatılabileceği belirtiliyor.

EMEKLİLERİN HARCIRAH ARTIŞI: Toplu görüşmelerde, 500 lira olan harcırahın 750 liraya çıkarılması kararlaştırılmıştı. Tasarı ile bunun yasal dayanağı oluşturuldu. Bu çerçevede emekli olan memura yüzde 50 fazlasıyla harcırah ödenecek.

ÖLÜM İZNİ ALANI BÜYÜYOR: Toplu görüşmelerde mutabakat sağlanan bu konudaki düzenleme uyarınca da, aile yapısındaki değişim ve memurların memleketleri dışında Türkiye’nin değişik bölgelerinde görev yapmalarından dolayı ve memurlara evlilik ya da ölüm hallerinde verilen 5 günlük izin, memurun eşinin 1. derece akrabalarını da kapsayacak şekilde yeniden düzenleniyor ve izin süresi 7 güne çıkarılıyor.

SÖZLEŞMELİYE SENDİKA: Sözleşmeli KİT Personeline de sendika hakkı getiriliyor.


‘Memurların iş güvencesinin kaldırılması tasarıda yok’

BAKAN Hayati Yazıcı, tasarıda, memurların iş güvencesinin kalktığı, memuriyetten çıkarma işlemlerinin kolaylaştıracağı iddiaları üzerine, “Kesinlikle bu tasarıda böyle bir amaç yok, onu sağlayacak bir düzenleme de yok” dedi.

Gazetecilerin özel sektörden kamuya yönetici transferine ilişkin sorusu üzerine Yazıcı, özel sektörde çalışanların kamunun müsteşar, müsteşar yardımcılığı, genel müdürlük ve başkanlık düzeyinde istihdam edileceğini, sosyal haklar, emeklilik durumu bakımından özel sektörde çalıştıkları sürenin tamamının kamuda çalışmış gibi sayılacağını söyledi. Yazıcı, söz konusu görevlerde, kişinin atandığı yerde verilen ücret neyse onu alacağını, ücret bakımından farklılık olmayacağını, “özel sektörden gelene farklı ücret verilecek, maaşı yüksek olacak” diye birşey olmadığını söyledi.

Haberin Devamı