Gazete Vatan Logo

Memur ne kadar zam alacak?

En düşük maaşdaki artış, aile yardımı dahil yüzde 5,2, aile yardımı hariç yüzde 5,7 olarak hesaplandı

Memur konfederasyonlarıyla toplu sözleşme sürecindeki yazılı taahhüde göre memurlar, Ocak-Haziran dönemi tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) enflasyonunun yüzde 5,2'nin üzerindeki bölümünü, enflasyon zammı olarak alacaklar.

Maliye Bakanlığı, şimdi Ocak-Mayıs döneminde yüzde 6,38 olarak belirlenen enflasyonda, haziran rakamlarını bekliyor. Maliye Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye, Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile bu yılın ilk yarısında memur ve sözleşmeli maaşlarına ortalama yüzde 2 zam yapılırken, katsayılar, düşük maaşlı memura yüksek, yüksek maaşlı memura ise düşük zam olacak şekilde belirlendi.

Bu şekilde en düşük memur maaşındaki artış, aile yardımı dahil yüzde 5,2, aile yardımı hariç yüzde 5,7 olarak hesaplandı.

Memur Konfederasyonları ile toplu sözleşme sürecinde de masaya bu rakamlar getirildi ve enflasyon farkında aile yardımı dahil en düşük memur maaşındaki artış olan yüzde 5,2'lik rakamın baz alınacağı telaffuz edildi. Devletin yazılı maaş önerilerinde de yüzde 5,2'nin üzerisi için enflasyon zammı taahhüdü yer aldı.

HAZİRAN ENFLASYONU BEKLENİYOR

Maliye Bakanlığı yetkilileri, Bütçe Kanunu uyarınca devlet memurlarına yılın ikinci yarısında da yüzde 2'lik enflasyon zammı öngörüldüğüne işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:'Memura enflasyon zammında geçen yıl da, bu yıl da, en düşük dereceli devlet memuru maaşındaki artışı dikkate aldık. Bu çerçevede geçen yılın ilk yarısında enflasyon, yüzde 4'lük zammın altında kaldığı için enflasyon farkı gerekmedi. İkinci yarıda ise enflasyon, yüzde 4'ü aştı ve 2008'i girerken, maaşlara yüzde 0,35'lik enflasyon farkı zammı yansıtıldı.

Bu yıl ise 6 aylık dönemler itibariyle maaşlara yüzde 2'şer genel zam öngörüldü. Buna göre yeni katsayılar belirlendi. Katsayılar, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da düşük dereceli memura daha yüksek zamma göre hazırlandı ve en düşük dereceli devlet memuru maaşındaki artış yüzde 5,2'yi buldu. Toplu görüşme sürecinde de enflasyon farkı için bu rakam telaffuz edildi, yazılı taahhütte de bu rakam yer aldı.'

Maliye Bakanlığı, şimdi 3 Temmuz'da ilan edilecek haziran ayı enflasyon rakamlarını bekliyor. Haziran enflasyonun belirlenmesinin ardından,
tüketici fiyatlarında 6 ayda kaydedilen artış, memur, sözleşmeli ve memur emeklilerinin enflasyon farkının hesaplanmasında belirleyici
olacak. Böylece 6 aylık enflasyona göre memur ve memur emeklilerinin yüzde 2'lik temmuz zammına ilave edilecek enflasyon farkı belirlenecek.Aile yardımı dahil en düşük memur maaşındaki artış olan yüzde 5,2'nin üzeri, maaşlara enflasyon farkı olarak yansıtılacak. Bunun üzerine de, yüzde 2'lik Temmuz zammı ilave edilecek. Memur maaş katsayıları, yeni artış oranlarına göre yeniden düzenlenecek ve 15 Temmuz'da memur ve sözleşmeliler zamlı maaşlarını alacak. Aynı şekilde memur ve sözleşmelilere 14 günlük zam farkları da ödenecek.Memur emekli maaşları da yeni katsayılara göre hesaplanacak ve zam farklarıyla birlikte yeni maaşlar hesaplara yatacak.TÜİK verilerine göre, tüketici fiyatları endeksinde mayıs sonu itibariyle yüzde 6,38'lik artış olmuştu.

KİM, NE ALACAK?

Bu arada, memurlar, sözleşmeliler ve memur emeklileri, 3 Temmuz'daki enflasyon rakamını beklerken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yılın ikinci yarısında ayda ortalama 15 bin 247 YTL maaş alacak.

Maaşı, Cumhurbaşkanlığı Bütçesine göre hesaplanan Gül'e, yılın ilk yarısında 16 bin 146 YTL aylık ortalama maaş ödendi. Cumhurbaşkanının maaşında meydana gelen düşüş, vergi dilimlerinden kaynaklandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da, enflasyon farkı hariç, 2. yarıda ayda ortalama 8 bin 926 YTL maaş verilecek. Temmuz-Aralık döneminde bakanların ortalama maaşı 8 bin 876 YTL, milletvekillerinin ise 8 bin 624 YTL olacak.

3 Temmuz'daki enflasyon rakamı, memurlara ek zam gerektirirse, Başbakan, bakan ve milletvekilleri de enflasyon farkından yararlanacak.
Öte yandan maaşları Cumhurbaşkanı maaşına göre hesaplanan eski cumhurbaşkanları Kenan Evren, Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer'e ise yılın ilk yarısında olduğu gibi temmuz-aralık döneminde de 10'ar bin YTL emekli aylığı ödenecek.Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Necmettin Erbakan ve Yıldırım Akbulut gibi eski başbakanlar ise 7 bin 500'er YTL emekli aylığı alacak.

Haberin Devamı