Gazete Vatan Logo

Memur hastalık izinleri sözleşmeli personele uygulanır mı?

Kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar, olası hastalık durumlarında memurlara uygulanan prosedürün kendileri için de geçerli olup olmadığını merak ediyor. Sözleşmeli personelin hastalık izinleri konusundaki belirsizliğe Devlet Personel Başkanlığı tarafından nokta konuldu. Başkanlık, memur hastalık izinlerinin sözleşmeli personele uygulanır mı sorusuna cevap verdi. İşte detaylar...

Memur hastalık izinleri sözleşmeli personele uygulanır mı?

Kamu kuruluşlarında sözleşmeli personel olarak çalışan vatandaşların hastalık izinlerinin nasıl düzenleneceği kurum çalışanları tarafından merak edilirken, konuyla ilgili tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

YÖNETMELİK NE DİYOR?

Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in "Hastalık raporu ve izin süreleri" başlıklı 6 ncı maddesinde memur hastalık izinleri ile ilgili olarak; "Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar izin verilir. Azamî izin sürelerinin hesabında, aynı hastalığa bağlı olarak fasılalarla kullanılan hastalık izinleri de iki izin arasında geçen sürenin bir yıldan az olması kaydıyla dikkate alınır." hükmü, ikinci fıkrasında "İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmî sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, birinci fıkrada belirtilen süreler kadar uzatılır, bu sürenin sonunda da iyileşemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır" ifadesi yer almaktadır.

Haberin Devamı

HASTALIK İZİN SÜRELERİ

Açıklamada; "Kurumunuz personeline verilen hastalık izinlerinin yukarıda yer verilen açıklama çerçevesinde hesaplanması neticesinde ilgilinin hastalığının uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalık olması halinde en fazla 36 ay, diğer hastalık hallerinde ise en fazla 24 ay hastalık izni verilmesi gerektiği, bu sürenin sonunda da iyileşememesi halinde ilgili hakkında emeklilik hükümlerinin uygulanması gerektiği" ifadesi yer alarak uzunsüreli tedaviye gerek olması halinde memurların en fazla 36, diğer hallerde en fazla 24 ay hastalık izni alabildikleri ifade edilmiştir.

MALULEN EMEKLİLİK MÜMKÜN MÜ?

-Tabi olduğu sosyal güvenlik mevzuatı hükümlerine göre malulen emekli olma şartlarına sahip olmaması sebebiyle emeklilik hakkını elde edemeyecek olmasının söz konusu memur hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 105 inci maddesinin uygulanmasını engellemeyeceği; diğer bir ifade ile, "..emeklilik hükümleri uygulanır." ifadesinin "emeklilik hakkını elde edeceği" veya "emekli aylığı bağlanacağı" şeklinde anlaşılmaması gerektiği; söz konusu husus mezkur Kanunun 105 inci maddesinin beşinci fıkrasında yer alan "Bunlardan gerekli sağlık şartlarını yeniden kazandıkları resmî sağlık kurullarınca tespit edilen ve emeklilik hakkını elde etmemiş olanlar,…" ifadesinden de anlaşılmakta olup, emeklilik hakkını elde edememesi sebebiyle bahsi geçen personele 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinde belirtilen azami sürelerden daha fazla (24 ay veya 36 ay) hastalık izni verilerek görevde bulunmasının ve ücret ödenmesinin mümkün bulunmadığı, mütalaa edilmektedir.

Haberin Devamı