Gazete Vatan Logo

Memur emekli maaşına haciz konur mu?

Zamanında ödenmeyen borçlar memur emeklileri için birer kabusa dönüşebiliyor. Memur emekli maaşına haciz konur mu? sorusu ise burada devreye giriyor. Bu sorunun cevabı ise 2008 yılında Sosyal Güvenlik Reformu'nda saklıdır...

Memur emekli maaşına haciz konur mu?

Emekli maaşına haciz uygulaması, kredi çekip ödeme zorluğu çekenlerin tedirgin olduğu konuların başında gelmektedir. Emekli maaşına haciz, emeklinin bağlı olduğu hizmet statüsüne göre değişmektedir. İşçi statüsünde olan emeklinin maaşına haciz konulamazken, durum memur emeklileri için değişmektedir. Peki, emekli maaşına haciz konur mu?

Memur emekli maaşına haciz konur mu?

Bu sorunun cevabı, 2008 yılında yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Reformu’nda saklıdır. Memur emekli maaşına haciz konusu memurun bulunduğu statüye göre değişiklik taşır.

Sosyal Güvenlik Reformu öncesi yani 2008 yılından önce göreve başlayan 5434 Sayılı Kanun’a bağlı olan iştirakçi memurlar, güvenlik reformundan sonra göreve başlayan 5510 Sayılı Kanun’a bağlanmıştır. Haciz uygulaması bakımından mağdur olan kesim ise, iştirakçi memur kesimi, yani 5434 Sayılı Kanun’a göre maaş alanlardır.

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nda memur emekli, dul ve yetimleri için haciz yasağı hükmü bulunmuyor. Aylık ve gelirlere haciz konmasını engelleyen yasa hükmü 5510 Sayılı Kanun’da yer alıyor.

Haberin Devamı

Uygulama SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşlarına haciz yolunu kapatırken, 5334 Sayılı Kanun’a tabi olan, memur emeklilerinin maaşlarına haciz konulmasının yolunu açtı. Memurun kendisine sorulmadan banka, doğrudan emeklinin maaşından haciz kesintisi yapabiliyor. SSK ve Bağkur emeklisinde ise emeklinin izni ve rızası alınır.