Gazete Vatan Logo

Memur annelere yarım gün çalışma izni yasallaştı mı?

Memur anneleri, işçi statüsünde olan annelere tanınan ‘’yarım gün çalışma izni’’ yasasından kendilerinin de yararlanmasını bekliyordu. Müjdeli haber Cumhurbaşkan’ı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Peki, memur annelere yarım gün çalışma izni yasallaştı mı? Memur anneler yarım gün çalışma izninden ne zaman yararlanacak?

Memur annelere yarım gün çalışma izni yasallaştı mı?

Memur annelere yarım gün çalışma izni gündeme girdi. 3 yıldır müjdeli haberi bekleyen memur annelerine müjde, Cumhurbakanı Erdoğan'dan geldi. Memur annelere yarım gün çalışma izni geliyor mu?

8 Kasım 2016 yılında çalışan kadınların hem çocuklarıyla ilgilenmeleri hem de sosyal hayattan kopmamaları için bir yasal değişiklik yapıldı. Yapılan yasal değişiklik çalışan anne veya babadan birine yarım gün çalışma izni getirdi. Yarım gün çalışma izni isteyen anneye, izin kullandırılmaması durumunda ise, işverenin anneye tazminat ödemesi zorunluluğu getirilmişti. Memur annelerinin yararlanamadığı bu yasa, memur anneleri tarafından merakla bekleniyordu. Yarı zamanlı çalışma memurlar için ne zaman yasallaşacak? Detaylar haberimizde…

YARIM GÜN ÇALIŞMA İZNİ NEDİR?

Yarım gün çalışma izni, 8 Kasım 2016 yılında işçi statüsünde olan anneler için getirilen bir yasal düzenlemedir. Bu yasaya göre anneler, doğum öncesinde ve sonrasında 8’er haftalık analık izni kullanıyor. Çoğul gebelik durumunda ise, çalışan anneye doğum öncesi çalıştırılmayacak süreye 2 hafta daha ekleniyor.

Haberin Devamı

Doğum sırasında annenin ölmesi durumunda ise, yasadaki izinlerden baba yararlanabiliyor. Yasa gereği olarak, 3 yaşına kadar evlat edinen eşlerden birine çocuğun aileye teslim edilmesinden sonra 8 haftalık, analık izni de verilmektedir.

MEMUR ANNELERE YARIM GÜN ÇALIŞMA İZNİ YASALLAŞTI MI?

İşçi statüsüne sahip annelerin yararlandığı yasadan yararlanmak için memur anneleri, 3 yıldır memur bekliyordu. Talimat Cumhurbaşkanı’ndan geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu partisinin Kızılcahamam kampında partililerle yaptığı istişare toplantısında soruları yanıtladı. Hürriyet'ten Gizem Karakaş'ın haberine göre de Erdoğan, “Gerekirse kapsamını daraltın. Bu hakkı öncelikli kadınlara verelim. Ama bir an önce hayata geçirelim” ifadesini kullandı. Erdoğan ayrıca, milletvekili, çocuğun ilköğretime başlayıncaya kadar anne ve babasına yarı zamanlı çalışma hakkı tanıyan yasanın 2016 yılında yürürlüğe girdiğini, ancak bu yasadan sadece işçilerin yararlandığını belirterek, memurlara da bu konuda söz verildiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

MEMURLAR NEDEN YASADAN YARARLANAMIYORDU?

Erdoğan’ın, memurların neden yasadan yararlanmadığını sorması üzerine, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Memurların yaklaşık yüzde 49’unun 6 yaşından küçük çocuğu bulunuyor. Bu ailelerin yarı zamanlı çalışması kamuda sıkıntı oluşturabilir” yanıtını verdi.

Selçuk, yönetmelik çıktığında 6 yaş ve altı çocuğu bulunan bütün memurların yarı zamanlı çalışmak için başvuruda bulunmasından kaynaklı bir endişe olduğunu aktardı.