Gazete Vatan Logo

Memlekete borcunu ödedi

Türk iş dünyası, duayen sanayiciyi kaybetti

Borusan Holding’in Kurucusu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık, 88 yaşında İstanbul’da yaşamını yitirdi. “Bu memlekete gönül borcum var. Hayatım boyunca onu ödemek için çalıştım” sözü hayat felsefesi olan Kocabıyık, Türk sanayisinin ve eğitimin gelişmesi için çalışırken Borusan Grubu’nu da 6 bin kişinin çalıştığı bir dünya devi haline getirdi.

Borusan Holding Kurucusu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık, tedavi gördüğü İstanbul’da 88 yaşında yaşamını yitirdi. Hayatını Türkiye’nin sanayileşmesine ve eğitimle toplumun gelişimine adayan Asım Kocabıyık, Borusan Grubu’nu da 6 bin kişinin çalıştığı, çelik, lojistik, otomotiv ve enerji alanlarında bir dünya devi haline getirdi. “Bu memlekete gönül borcum var. Hayatım boyunca onu ödemek için çalıştım” sözünü hayat felsefesi edinen iş dünyasının duayeni Asım Kocabıyık, özellikle eğitim, kültür ve sanat alanlarında yürüttüğü sosyal sorumluluk çalışmaları ve hayırseverliğiyle memlekete olan borcunu fazlasıyla ödedi.

Çivi satarak başladı

1924 yılında Afyon’un Tazlar Köyü’nde doğan Asım Kocabıyık’ın ismi Türkiye’nin sanayileşme serüveniyle birlikte anıldı. Kocabıyık, henüz 6 yaşındayken köyünde çivi ve pekmez satıyordu. Babası Ahmet Kocabıyık’ın kurduğu İstikbal Ticaret isimli şirkette yönetim kurulu üyesi olarak görev aldığında ise henüz 20’li yaşlarındaydı. 1940’lı yıllarda demir-çelik ithalatı ve tarım ürünleri ihracatı yapan şirketle Borusan’ın da temeli atılmış oldu.

Borusan Grubu olarak büyüyecek sürecin başında 1958’de kurulan Borusan Boru vardı. İlk fabrika İstanbul’da kurulmuştu. 1985 yılında ise bu tesisler Bursa Gemlik’e taşındı.

Kocabıyık, 1972’de Borusan Holding’i kurarak bugünkü topluluğun ilk adımını attı. 1980’li yıllara kadar sanayi alanında yoğunlaşan Borusan, 1984’te Borusan Oto aracılığı ile BMW, Rolls Royce, Land Rover gibi dünyanın en lüks otomobil markalarının da ithalatını yapmaya başladı. 1992’de Asım Kocabıyık Borusan Kocabıyık Vakfı’nı kurarak bu vakıf çatısı altında eğitim, kültür ve sanat alanlarında topluma katkı sağlayan projeleri hayata geçirdi. Özellikle eğitim alanında yoğunlaşan sosyal sorumluluk faaliyetleri ile ilgili kendisine soru yöneltenlere, “Memlekete bir hizmet borcum var. Onu yerine getirmeye çalışıyorum” cevabını veriyordu. Kocabıyık, 2001 yılında Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı oğlu Ahmet Kocabıyık’a devretti.

Köyünü hiç unutmadı

Asım Kocabıyık dünyaya geldiği Afyonkara- hisar’ın Tazlar Köyü’nü asla unutmadı ve yaşamı boyunca köyüyle bağlarını koparmadı. Her zaman köyü geliştirecek, doğal kaynaklarını koruyacak ve istihdam sağlayacak projeleri hayata geçirdi. Borusan bünyesinde, çelik, enerji, lojistik ve otomotiv distribütörlük alanlarında faaliyet gösteren 14 şirket bulunuyor. Grup Kocabıyık’ın emekleriyle 6 bin kişinin çalıştığı bir dünya devi haline geldi.

BUGÜN FATİH CAMİİ’NDEN UĞURLANACAK

Borusan Holding, Asım Kocabıyık’ın cenazesinin bugün öğle namazının ardından Fatih Camii’nden kaldırılacağını açıkladı. Kocabıyık, öğle namazını müteakip Edirnekapı Şehitliği’nde toprağa verilecek.

İş dünyası için rol modeldi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Hisarcıklıoğlu:

Asım Kocabıyık, iş dünyası için duayen, genç girişimciler için bir rol modeldi. Ülkemize katkıları hiç unutulmayacak.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş:

Asım Kocabıyık her zaman sosyal sorumluluk anlayışının örnek ismi ve sivil toplum kuruluşlarındaki sağduyunun sesiydi.

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı C.Tanıl Küçük:

Borusan’ı ekonomik başarılarının yanına, eğitime, sanata ve kültüre destek veren çağdaş bir anlayışı da ekleyerek, Türkiye’nin en büyük ve en saygın gruplarından biri haline getirmeyi başardı.

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı:

Sanayimize, eğitime, kültür ve sanat dünyamıza çok sayıda başarılı kurumlar armağan etmiş, iş dünyamızın liderleri arasında yerini aldı.

Hayatını eğitime ve kalkınmaya adadı

1987 Gemlik’te Borusan İlköğretim Okulu inşa edildi.

1992 Asım Kocabıyık Kültür Eğitim Vakfı’nı kurdu.

1996 Afyon’da Asım Kocabıyık Anaokulu inşa edildi.

1997 Borusan Asım Kocabıyık Anadolu Teknik Lisesi ve Borusan Otomotiv Zehra Nurhan Kocabıyık İlköğretim Okulu hizmete açıldı. Afyon’un Tazlar Köyü’nde örnek bir kalkınma projesi için çalışmalar başladı.

1999 Depremden en çok etkilenen Kocaeli’de Kocaeli Üniversitesi Hereke Borusan Yerleşkesi’nde iki öğrenci yurdu ve bir meslek yüksekokulu inşa edildi.

2005 Asım ve Nurhan Kocabıyık Öğretmenevi, 25 Kasım’da hizmete girdi.

2007 Borusan’ın tüm sosyal sorumluluk çalışmaları Borusan Kocabıyık Vakfı (BKV) çatısı altında toplandı.

2008 Uludağ Üniversitesi Gemlik Suğnipek Yerleşkesi Hukuk Fakültesi eğitim birimleri ve dekanlık binaları teslim edildi.

2010 Afyon Kocatepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi inşaatı başladı. Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı projesi kapsamında 300 öğrencinin eğitim masrafları üstlenildi.

Kocabıyık’a Erzurum Atatürk Üniversitesi tarafından Fahri Doktor unvanı verildi.

2011 Afyon Kocatepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi inşaatı tamamlandı ve bina üniversiteye teslim edildi.

2012 Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin “Baba Beni Okula Gönder” kampanyası kapsamında ilköğretim çağındaki 100 kız çocuğuna 3 yıl boyunca burs verildi. Kocabıyık ayrıca, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı, TEMA Vakfı, Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Türk Musikisi Vakfı ve Afyon Eğitim Vakfı’nın da kurucuları arasında yer aldı. 24 yıl İstanbul Sanayi Odası, 15 yıl TÜSİAD yönetiminde yer aldı, 4 yıl da İktisadi Kalkınma Vakfı’nda Başkanlık yaptı.

Haberin Devamı