Dünya Kupası'ndan Kanal 1'e ne kaldı?

Dünya Kupası 9 Temmuz günü yapılan final maçıyla ekranlara veda etti. Aynı gün Bizim Ekran'da, "Kanalın tanıtım atağının son mermisi olan final maçının ardından ne kadar seyirciyi kendisinde tutabileceğini, Dünya Kupası sonrası reytinglerine bakarak yazacağız" demiştik. İşte şimdi, o güne geldik

Haberin Devamı

Dünya Kupası 9 Temmuz günü yapılan final maçıyla ekranlara veda etti. Aynı gün Bizim Ekran'da, "Kanalın tanıtım atağının son mermisi olan final maçının ardından ne kadar seyirciyi kendisinde tutabileceğini, Dünya Kupası sonrası reytinglerine bakarak yazacağız" demiştik. İşte şimdi, o güne geldik. Türkiye, bir ay boyunca en az maçların kendisi kadar Kanal 1'in yayıncılığını tartıştı. Kimileri maçları izleyemediğinden, kimileri seçilen yorumculardan, kimileri de maç sunumlarından şikâyet etti. Bu tartışmalar, kupa boyunca devam etti. Kanal 1'in amacı, maçlarla birlikte kendi tanıtımını yapmak ve uzaktan kumandalarda, öteki büyük kanalların arasında kendisine yer açmaktı.

Kupadan önce, maçların atv'de mi, Kanal 1'de mi verilmesinin doğru olacağı da tartışılmıştı. Maçların Kanal 1'den verilmesi, milyonlarca dolarlık bu fırsatın böyle değerlendirilmesi, açık söyleyelim bizim de aklımıza yatmıştı.

Peki proje amacına ulaştı mı? Kanal 1, kupayla birlikte beklediği çıkışı yaptı mı? Bunun için kupadan sonraki bir haftanın reytinglerine bakmalıyız. Kanal 1'in hamlesinin başarılı olup olmadığını, rakamlarla açıklamalıyız. Bakalım kupasız geçen bir haftada hangi Kanal 1 yapımı ne reyting almış? Kupanın sona erdiği günün ertesinde, yani 10 Temmuz Pazartesi gecesinde, Kanal 1'in tüm kişilerde ilk yüze giren yedi programı var. En tepede, gecenin 36'ncısı çıkan Aşmalı Konak yer alıyor. Diğer altı Kanal 1 programı, ilk ellinin dışında kalıyor. AB grubunda ise ilk elli yapım arasında hiçbir Kanal 1 programı bulunmuyor. 11 Temmuz Salı günü tüm kişilerde iki yapım, ilk elli arasında yer alıyor. Geleceğe Dönüş adlı film 41. sırada, Asmalı Konak ise hemen onun arkasında 42. çıkıyor. Aynı film AB grubunda 41. olurken, ilk ellinin içindeki ikinci Kanal 1 programı, 48. sıradaki Passaparola. 12 Temmuz gününün tüm kişilerde ilk elliye girebilen tek programı 29. çıkan Asmalı Konak. AB grubunun ilk elli yapımı arasında ise 44. sırada çıkan Passaparola var. 13 Temmuz Perşembe günü de durum pek değişmiyor; Passaparola, Asmalı Konak ve Beethoven adlı filmin dışında hiçbir yapım ilk elliye giremiyor. Geçen cumanın reyting listesinde ise durum şöyle şekilleniyor: Tüm kişilerde Asmalı Konak 54. gelirken, AB grubunda efsane dizi 37'nci, Passaparola ise 45. çıkıyor.

Gelelim hafta sonunun Kanal 1 reytinglerine. 15 Temmuz Cumartesi günü reytinglerde ilk elli program arasında her iki izleyici kategorisinde de hiçbir Kanal 1 programı yok. Pazar günü de tüm kişilerde ilk elli, yine Kanal 1'siz kapanıyor. AB grubunda ise 43. sırada ihanet Avcıları var. Rakamlar yalan söylemiyor; Kanal 1, kupadan sonra kupanın onda biri kadar bile izlenmiyor. Dünya Kupası'yla kanalı tanıtma projesinin başarılı olup olmadığının kararını vermek ise, siz okuyucularımıza kalıyor.

Sevda Çiçeği ile İki Aile reyting yarışında zirvede
Show'un ve Star'ın iki yeni dizisi Sevda Çiçeği ile İki Aile, yaz ekranına damgalarını vurdu. Sıcacık öyküleri, başarılı oyunculuklarıyla iki dizi, pazartesi gecelerinin favori programları oldu. Hem tüm kişilerde hem AB grubunda Sevda Çiçeği geceyi birinci kapatırken. İki Aile her iki kategoride de üçüncü geldi. Bu iki dizinin arasına ise, Star'ın magazin programı Paparazzi girdi, atv'nin tekrar ekrana getirdiği Bir İstanbul Masalı ise, onları ancak reytinglerde yirmili sıralarda takip etti.

Karadeniz şivesi öz be öz Türkçe'dir
Bir haftadır çeşitli kanallarda ekrana gelen Zekeriya Beyaz ile İsmail Türüt arasındaki Türkçe tartışmasına şahit olmuşsunuzdur. Beyaz Hoca Türkçe'yi savunuyor. İsmal Türüt'e verip veriştiriyor. Ama ne Türüt, ne de aksanlı, şiveli, yöresel ağızla konuşan Karadenizliler başka bir dil konuşuyor. Gel yerine "cel" deyince, bu Türkçe'den başka bir lisan mı oluyor, Beyaz Hocam?

DİĞER YENİ YAZILAR