Sizi bugün rakamlara boğacağım

Haberin Devamı

Dünyanın dilinden, canlı türlerinin acı kaderini anlatacağım sizlere bugün. Yok olan hayvan türlerini sayacağım. İzlediğim belgesellerin bir derlemesi bu aslında. Biliyorum, keyfinizi kaçıracağım. Sizi bugün rakamlara boğacağım. Kendi dünyamızda, kendi sıkıntılarımızla boğuşurken, dışarıdaki kocaman ihtiyar dünyanın nereye doğru gittiğini anlatacağım. Başlayalım. Mesela Afrika fili. 1979 yılında 1.3 milyon olan Afrika fili sayısı, 1995’te 586 bine kadar düşmüş. Bunun başlıca sorumlusu elbette fildişi avcıları. 1976’da fildişi satışı yasaklandığında, fildişinin kilosu 63 dolardan 260 dolara fırlamış. Örneğin arılar. Hızla yok oluyorlar. Artık çam balı kalmadı hiçbir markette. Bal yerine reçelimsi tuhaf şekerlemeler satıyorlar. Kara gergedan olarak bilinen türün 1970’de 65 bin olan nüfusu, bugün yalnızca 2 bin.

Küresel ısınma bir gerçek

Hint gergedanının sayısı da 2 bin. Sayıları 200’e inen Asya aslanları ise varlıklarını ancak özel koruma parklarında sürdürebiliyor. Toplam 700 panda kaldı biliyor musunuz? Bilinen en büyük memeli mavi balinadan ise 500 tane. Penguenler, Kutup ayıları, Akdeniz foku, artık izine hiç rastlanmayan Anadolu leoparı, kelaynaklar, kelebekler, Caretta Caretta’lar nesilleri hızla tükenmekte olan hayvanlar. Bir de telli turnalar var adına türküler yakılan. Yapılan araştırmalar, bu yüzyılın sonuna kadar 16 bin 119 hayvan türünü aynı sonun beklediğini ortaya koyuyor.

Dünyada şu an yaşayan canlıların sayısınınsa, dünyada yaşamış tüm canlıların ancak yüzde beşi kadar olduğu tahmin ediliyor. Bütün türleri aynı acı son bekliyor. Bu, insan nesli için de böyle. Küresel ısınma bir gerçek. Hem de önümüzdeki on yıllarda hayatımızı kökünden değiştirecek ve hepimizi daha nasıl olacağını bile tam tahmin edemediğimiz bir korku tünelinin içinden geçirecek. Tüketim toplumu, böyle giderse kendi kendini yok edecek. Tehlikenin farkında mısınız?

Medyada kadının adı var mı?

Güzel konu, önemli bir tartışma: Medya ve kadın. Türk medyasında kadının yeri ne? Onlar, erkeklerle eşit fırsat ve imkanlarla mı yarışıyorlar? Neden kadın genel yayın yönetmeni yok? Olanlar, başarısız mı oldular? Dünya medyasında kadının yeri ne? Kanaltürk ekranında Doğa Rutkay’ın sunduğu Her Şeyi Söylemek Mümkün adlı programda bu akşam, Kadın ve Medya konusu masaya yatırılacak. Medyadaki kadınları, yazarımız Ruhat Mengi ile Can Ataklı ve Yazgülü Aldoğan tartışacak. Her şeyi Söylemek Mümkün saat 22.15’te başlayacak.

Yukarıdeniz’in Adaları

Tanrıların dağı Nemrut, bereketiyle birçok gölün oluşumuna da vesile oldu. Volkanik Nemrut Dağı’nın patlaması, beraberinde Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nü meydana getirdi. Göz alabildiğince uzanan Van Gölü, büyüklüğüyle yüzlerce metre yükseklikte yatan bir deniz gibi adeta. Balıklarından yelkenlerine, kıyılarından teknelerine kadar bir denizde ne varsa onda da hepsi var. Ve bir de su üstünde bir çiçek gibi açan adaları var Van Gölü’nün. Yukarıdeniz’in Adaları, bu gece saat 21.00’da ekrana gelecek bir belgeselle İZ TV ekranında olacak. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Sinan Kılıç’ın anlatımıyla Van Gölü’nün doğu bölümünde yer alan Ahtamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adaları bu yapımla ekrana taşınacak. Tarihi ve barındırdığı dinsel mimari örneği yapılarıyla bezeli bu adalara keyifli yolculuğa çıkmak için saat 21.00’da İZ TV’de buluşalım.

DİĞER YENİ YAZILAR