Allah’ın 99 isminden dizi olur mu?

Haberin Devamı

Araf Suresi 180. ayette der ki: “En güzel isimler Allah’ındır. O halde O’na, o güzel isimlerle dua edin. Onun isimleri hakkında eğri yola gidenleri bırakın. Onlar yapmakta olduklarının cezasına çarptırılacaklardır.”

Hz. Muhammed buyuruyor: “Allah’ın doksan dokuz ismi vardır. Kim bunları ezberlerse, cennete girer.” Kanal 7 ekranında, önümüzdeki günlerde başlayacak bir dizinin tanıtımları dönüyor. İsmi Doksandokuz. Tanıtımda belirtilene göre, dizide Allah’ın isimleri konu ediliyor. “Siz O’nun hangi ismine bakıyorsunuz” deniliyor. Şimdi burada duralım. Bütün samimiyetimizle, kutsal metinlerden nasıl dizi yapılabilir diye soralım.

Peşinden ne gelecek?

Bu bir belgesel yapım olsa, ya da dini içerikli bir program olarak sunulsa sesimi çıkarmazdım. Ama bu bir dizi. O zaman elbette soracağım. Mesela, Kuran’da yazıldığı gibi bu diziyi izleyip Allah’ın isimlerini zikredenler, sevap mı işleyecek? İzlemeyenleri, acaba nasıl bir akibet bekleyecek? Ak sakallı dedelerin nasihatlar verdiği, İslam düşünürlerinin yaşam öykülerinin sergilendiği belgesellere, filmlere alışmıştık. Ama bu doğrudan kutsal metinlere göre çekilen bir dizi. Merak ediyorum, acaba daha neler, neler bekliyor bizi?

*****

GÜNÜN FİLMİ: Elveda Lenin ve seni seviyorum anneciğim

24’ün birbirinden kaliteli yapımları ekrana getirdiği Tematik Film Kuşağı’nda bu akşam Elveda Lenin var. Annesini sağlığına kavuşturmak için mucizeler yaratan bir oğulun dokunaklı öyküsü Elveda Lenin. Wolfgang Becker’ın yazıp, yönettiği ilham verici bir sevgi filmi. Dünya, siyasi çalkantıların en büyüğüyle yüzyüzeyken sosyalizme hayatını adamış bir kadın ve trajikomik bir şekilde içine düştüğü koca bir yalan... 1989 yılının Doğu Almanyası’nda geçen film, Berlin Duvarı’nın yıkılması ile hayatı iyice karışık hale gelen Alex isimli bir genci ve annesini konu ediyor. Alex’in Doğu Almanya’nın önde gelen ‘inançlı’ vatandaşlarından biri olan annesi, geçirdiği kalp krizi sonucu girdiği komadan uyanmıştır. Komada kaldığı sekiz aylık zaman zarfında, kalbi zayıf düşen annesinin, yaşayabileceği en ufak bir şok onu ölümle burun buruna getirecektir. Tek düşüncesi annesini yaşatmak olan Alex, bu durum karşısında, Duvar’ın yıkıldığını ve annesinin bir zamanlar kendisini bütünüyle adadığı sosyalist ülkesinde, kapitalizmin kazandığı zaferi, annesinden gizlemeye karar verir. Eğer başka bir programınız yoksa, saat 21.15’ta başlayacak olan bu nefis film, tarafımdan herkese tavsiye edilir.

*****

GÜNÜN BELGESELİ: Avrupa bozkırlarında
bir savaşçı: ATİLLA


BBC’nin tarihin büyük komutanları hakkındaki belgesel serisi Savaşçılar, bu akşam saat 20.30’da ekrana gelecek Hun Hükümdarı Attila: Tanrı’nın Gazabı başlıklı bölümle devam ediyor. 5. yüzyılın başlarında Avrupa ve Asya’nın kaderi tek bir adamın avuçlarındaydı. Tüm zamanların en korkulan savaşçılarından birisi olan Attila’nın ismi, insanlar için hırs ve vahşetle eş anlamlıydı. Düşmanlarını kazığa geçirip, öz erkek kardeşini bile gözünü kırpmadan öldürecek kadar gaddar olan Attila, Roma İmparatorluğu’nun son zamanlarına denk gelen bir dönemde beş yıl boyunca şehirleri yağmalayıp yerle bir etti. Ancak başarısının temelinde, kaba kuvvetten daha fazlası vardı.

Attila’nın üstün liderlik özellikleri, birbirinden tamamen farklı olan Hun kabilelerinin biraraya gelmesini sağladı. Atlılardan oluşan hareketli ordusuyla uzak mesafelere şimşek hızıyla saldırıda bulunabilmesi, onu dünyanın en güçlü adamı yaptı. Romalılar’ın savaş taktiklerini, onlara karşı kullanarak pek çok zafere imza attı. Fransa’nın yüzlerce kilometre içlerine saldırarak tarihin tanık olduğu en cüretkar baskını yaptı. Ancak Roma Generali Flavius Aetius’un ordusuyla karşı karşıya gelen Attila, bu savaşta yenildi. Yenilmez olduğuna dair inancını da kaybetti. Üç yıl sonra da, evlendiği gece hayata veda etti. Bu büyük savaşçının yaşam öyküsünü kaçırmayın derim.

*****

GÜNÜN DİYALOGU

RIDVAN DİLMEN: Penaltıcıları çalışayım mı ben yavaş yavaş?

MELİH ŞENDİL: Hocam çalış vallahi ben de şimdi onu düşünüyordum.

RIDVAN DİLMEN: Hamit’i yazalım, Hakan Balta, Gökdeniz... (Türkiye-Hırvatistan maçından.)

ÖMER GÜVENÇ: Hocam özellikle Rüştü’yle bir şey konuştunuz mu? Ölümü görün söyleyin...

FATİH TERİM: Bırak oralar da bize kalsın. Merak etme ben güzel konuşurum... (Türkiye- Hırvatistan maçından.)

DİĞER YENİ YAZILAR