Batsın bu dünya bitsin bu rüya

Haberin Devamı

İçinizde hayatının en azından bir döneminde hiç arabesk dinlememiş olan var mı? Arabesk dedim diye Orhan Baba şimdi kızacak bana ama bütün yazıda da “serbest çalışma” ifadesini kullanazdım, kusuruma bakmasın. Ben de çoğunuz gibi müziği asla etiketine, türüne göre ayırmayanlardanım. Kimi zaman Vivaldi’nin Dört Mevsimi’yle hayallere dalarım, kimi zaman bir Müslüm Gürses şarkısıyla gençliğimi anarım. Sanatta benim için tek kriter o eseri sevip sevmememdir. Yoksa arabesk olmuş, arya olmuş, saz olmuş, gitar olmuş hiç farketmez. Ama bu tartışma da yıllardır durup durup yeniden alevlenir, nedense hiç bitmez.

Anlamsız bir tavır

Dili dönmeyenlerin “arabeks” dediği arabesk müzik, bazı çevrelerce “bir tür duygusal ajitasyon” olarak tarif edilse de, bazen hiç olmadık yere tamamen yanlış yorumlanmış ve haksız yere de aşağılanmıştır. Ancak bu tatsız ve anlamsız tavra rağmen, her zaman geniş kitleler tarafından benimsenmiş ve baştacı yapılmıştır. Çünkü içinde Ortadoğu’nun kokusu, hayatı duygularıyla yaşayan Anadolu insanının buğusu vardır.

Sosyologlara göre “içe dönüklüğün dışa dönük patlaması” olarak yorumlanan arabesk için sadece bir müzik türü demek de akıldaki sorulara tam anlamıyla cevap vermez. Çünkü arabesk bir yaşam biçimidir. Kişinin hayatı algılayış şekliyle derinden ilgilidir.

Bugün konu arabesk

Bir Doğu-Batı sentezi olan arabeskin Arap kökenli bir müzik olduğu söylense de “Ay lav yu ay lav yu duyu lav mi yes ay du...” şeklindeki sözlerle İngilizce’yle bile flört etmiştir.

CNN Türk’ün nefis yapımlarından Beyaz ile Güven Kıraç’ın birlikte sundukları Nası Yani?’de bugün konu arabesk. Saat 20.30’da başlayacak programın konukları ise Ahmet Selçuk İlkan, belgesel fotoğrafçısı Haluk Çobanoğlu, Ferdi Tayfur, Nihat Doğan ve Linet. Yani bu gece Nası Yani? hem fikre, hem de kulaklara ziyafet. Kaçırmayın...

*****


Ekranın en iştah açıcı programı

Bayılıyorum... Mehmet Yaşin’in Anadolu mutfağının bin bir türlü lezzetini ekrana taşıyan programı Yol Üstü Lezzet Durakları’a, o tatlı üslubuyla yemeklerin öyküsünü ballandıra ballandıra anlatışına her seferinde hayran kalıyorum. O kadar keyifli anlatıyor ki, sofradan yeni kalkmış olsam bile vallahi acıkıyorum. Deneyimli gezgin bu gece saat 22.20’de CNN Türk’te ekrana gelecek programında bu defa Ordu’nun yollarına düşüyor. Ve yörenin ünlü kızrmış hamsi böreğinden, patates kayganasına, karalahana çorbasından dolmasına birbirinden lezzetli yemekleri ekrana getiriyor. Malum serde Karadenizlilik var. O yüzden hamsili, karalahanalı yemekler şimdiden iştahımı kabartıyor, midemi harekete geçiriyor. Yol Üstü Lezzet Durakları’nda, yemeklerin nasıl yapıldığının bilgisi de veriliyor. E daha ne olsun...

*****


GÜNÜN DİYALOĞU

CENK EREN: Berdan Mardini rahatsız olduğu için bu akşam bizimle olamamış.

İBRAHİM TATLISES: Bir gece konserim var gelemedim, bir gece rahatsızım gelemedim. O zaman hiç gelme Berdan efendi... (Hayalin İçin Söyle’den.)

*****

BUNU DA DUYDUK!

Şenay Düdek Hanımefendi’nin dediği gibi 60’ıma geldim. Şenay Hanım zaman zaman nüfus memurudur. Nalına da vuruyor, mıhına da. 90’ıma da gelsem, eğer hatalıysa döverim! (İbrahim Tatlıses, Hayalin İçin Söyle’de söyledi.)


DİĞER YENİ YAZILAR