Banker Faciası, Sefarad Mutfağı

Haberin Devamı

Birbirinin benzeri dizilerden bıkanlar, yarışma furyasından sıkılanlar. Kendilerine seyredecek yeni bir şeyler arayanlar. Bugün size iki harika haberim var. Birincisi, ekranların yeni haber kanalı 24’ten. Kanalın yerli belgesel yapımı Keşke Olmasaydı, bu akşam saat 20.10’da ekrana gelecek bölümünde 25 yıl önce yaşanan Banker Faciası’nı masaya yatıracak.

Can yakıcı bir gerçek

Resmi kayıtlara göre 135 bin, gayrı resmi hesaplara göre 300 binden fazla insanın parasını kaptırdığı, binlerce bankerin türediği ve trilyonlarca liranın buharlaştığı o acayip dönemi yani. Türkiye’nin yaşadığı o tuhaf ve can yakıcı gerçeği, nedenlerini, etkilerini ve sonuçlarını izleyeceğiz bu belgeselde.

Dönemin birinci ağızdan tanıklarının anlatımları ve belgelerle desteklenen bu belgesel dosyada, Banker Kastelli adıyla bilinen dönemin en büyük bankeri Cevher Özden, yine o dönemin bankerlerinden Piyale Ekber Tongur, o yılları kitaplaştıran gazeteci Emin Çölaşan, ekonomistler Arslan Başer Kafaoğlu ile Mustafa Sönmez, bankerzedelerden Azime Koç, Müzeyyen Orbay, Pakize Pekçevik, Banker Tasfiye Kurulu Başkanı ve Banker Alacaklıları Dernek Başkanı anlatacak. Türkiye’nin bir trajik gerçeği daha, Yaşar Taşkın Koç’un hazırlayıp sunduğu Keşke Olmasaydı ile 24 ekranında hatırlanacak ve tartışılacak. Program, kaçıranlar için saat 01.10’da tekrar yayınlanacak.

Olağanüstü bir lezzet

Günün ikinci kaçırılmayacak belgesel yapımı ise saat 14.00’de İZ TV ekranında başlayacak. Konusu Sefarad Mutfağı. Osmanlı Sefarad Mutfağı, 1492 yılında İspanya’dan göç edip Osmanlı İmparatorluğu’na sığınan ve 500 yılı aşkın bir süredir bu topraklarda yaşayan Yahudilerin mutfağıdır. Ve halen Osmanlı-Türk mutfağı ile harmanlanıp bu topraklarda yaşatılmaya devam edilmektedir. Daha çok Akdeniz Mutfağı’nın özelliklerini taşır Sefarad Mutfağı.

Hemen hemen bütün yemekler zeytinyağıyla pişirilir. Sebze yemeklerineyse mutlaka biraz şeker katılır. Ağır soslar kullanılmaz. Yemeklere pek soğan, sarımsak, baharat katılmaz. Otlardan da sadece maydanoz ve dereotu kullanılır. Yemekler olabildiğince doğal ve sağlıklıdır.

Sefarad yemeklerinin lezzetinin altında yatan bir diğer önemli özellik de, yemeğin kısık ateşte yavaş yavaş pişmesi, yani bir anlamda demlenmesidir. Böylece kullanılan zeytinyağı yemeğin içine sızar ve onlara o olağanüstü lezzetini verir. En tanınmış yemekleri arasındaysa Albondigas de Prasa (pırasa köftesi), Kaskarikas (kabak yemeği), Gaya Con Avramile (erik soslu balık), Armiko (domates yahnisi) ve Borekitas (peynirli, patatesli veya patlıcanlı küçük börekler) sayılabilir.

Binlerce yıllık birikim

Sefarad Mutfağı, Akdeniz yemek kültürünün binlerce yıllık birikimini temsil etmektedir. Bu ilginç ve iştah açıcı belgesel, belki biraz da bu muazzam tarihi zenginliği barındırdığı için seyredilmelidir. Kaçıranlar için yapım, bu gece saat 00.28’de tekrar ekrana gelecektir. Televizyonlar, kendisini doğru kullanmasını bilenler için her zaman zengin seçenekler ekrana getirmektedir. Yeter ki doğru seçim yapmasını biliniz. Yeter ki ne izleyeceğinize sadece reytinglere ve popüler işlere bakarak değil, birazcık araştırarak siz karar veriniz. Ne dersiniz? İyi seyirler...

DİĞER YENİ YAZILAR