Seyirciye özür borcunuz var

Haberin Devamı

Hem de kimin özür borcu var size biliyor musunuz? Seyircinin haklarını korumak için kurulmuş, asıl işi özür dilemek değil, birilerine özür diletmek olan RTÜK’ün. Niye mi? Anlatalım... Kurtlar Vadisi efsanesini yaratan Pana Film, bu sezonu başka bir diziyle, Ayrılık’la açtı. Ancak içinde Polat Alemdar karakterinin olmadığı Ayrılık beklenen etkiyi yaratmadı. İyi reytingler alamadı. Ardından tam da terör olaylarının tırmandığı, Güneydoğu’dan gelen şehit haberlerinin arttığı tıpkı bugünlere benzeyen şubat ayının ilk günlerinde, Pana Film, Kurtlar Vadisi serisini, bu kez Terör adıyla yayınlayacağını açıkladı. Dizinin ilk bölümü 8 Şubat günü ekrana geldi. Kurtlar Vadisi Terör’ün yayınlanmasıyla birlikte de ortalık birbirine girdi.
Gelen haberler şaşırtıcıydı. Kurtlar Vadisi Terör’ün ikinci bölümü yayınlanamayacaktı. RTÜK Başkanı Zahid Akman, hemen CNN TÜRK’teki Manşet programına çıkıp konuyla ilgili açıklama yaptı. Akman dizinin yayından kaldırılması için Show TV’ye hiçbir telkinde bulunmadıklarını, baskı yapmadıklarını ve asla sansür uygulamadıklarını söylüyordu. Akman diziyle ilgili RTÜK’e çok sayıda şikayet geldiğinin altını çiziyor ancak yayından kaldırma kararının tamamen yayıncı kanala, yani Show’a ait olduğunun belirtiyordu.
Çok sert bir açıklama
Hemen akabinde Pana Film’den çok sert bir açıklama geldi. Aynen şöyleydi: “RTÜK Başkanı Zahid Akman, CNN TÜRK’te katıldığı canlı yayında Kurtlar Vadisi Terör’ü üst kurulun yasaklamadığını, sansür iddialarının gerçek dışı olduğunu öne sürdü. Zahid Akman, insanların gözünün içine baka baka yalan söyledi. Gerçekler ise şu: RTÜK heyeti, oybirliğiyle dizinin birinci bölümünde yasalara aykırı bir durum olmamasına rağmen, dizinin devamının yayınlanması halinde sözlü ve yazılı uyarı olmaksızın kanala bir ay kapatma cezası verileceğini ve akabinde kanalın yayın iznini iptal edeceklerini ifade etmişlerdir. RTÜK Başkanı, bu toplantıda kendisine gelen şikayet mesajlarını delil olarak sunarken, dizinin varlığı ile ilgili olumlu mesajları ”154 bin şuursuz kişi olabilir“ diye değerlendirmiş, canlı yayında ise kendi cümlesini çarpıtarak ”Kanala da şikayet mesajları geliyormuş“ ifadesini kullanmıştır. Gerçeklerin ortaya çıkarılması için toplantı tutanaklarının açıklanmasını talep ediyoruz. Devletimizin bir kurumunun başındaki yetkilinin bu şekilde gerçek dışı beyanat vermesini esefle kınıyoruz. Bunu sansürcü ve şantajcı zihniyetin ruh hali olarak görüyor, gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkacağına inandığımızı ifade ediyoruz.”
RTÜK’ten cevap yok
Pana Film’in bu sözlerine RTÜK’ten cevap gelmedi. Kurtlar Vadisi Terör, öyle ya da böyle sansüre takılmıştı. Ancak kafalarda, yanıtlanmamış sürüyle soru kalmıştı. O toplantının tutanakları hiçbir zaman açıklanmadı. Şimdi gelelim işin sadedine. Bundan sekiz ay önce “sakıncalı” bulunup yayınlanmayan o bölüm, bu gece saat 21.30’da Show ekranında olacak. Dizinin yapımcısı Pana Film, bu bölümü kanaldan hiçbir ücret almadan, ilk ve son kez olmak üzere yani bir kereliğine yayınlayacak. Show TV de, dizinin yayını süresince elde edilen reklam gelirinin tamamını, ki 1 milyon dolarlık bir gelir bekleniyor, terör mağdurlarına bağışlayacak. Kurtlar Vadisi Terör’ün yayını süresince verilecek numaralara SMS gönderen izleyiciler de, yardımlarıyla bu kampanyaya destek çıkacak. Yani Pana Film, Show TV ve Kurtar Vadisi seyircileri, el birliğiyle ortak bir yardım kampanyası gerçekleştirmiş olacak.
Aba altından sopa...
İşte ben de bu yüzden diyorum ki, Sayın RTÜK Başkanı kamuoyuna kocaman bir özür borcunuz var. Bizlere, 2007 yılında hala sansür kabusunu hatırlattığınız için özür borcunuz var. O diziye emek verenlere aba altından sopa gösterip emeklerini çöpe atmak zorunda bıraktığınız için borcunuz var. Haklarını korumakla görevli olduğunuz seyircilere yani o dizinin sevenlerine, izleyenlerine özür borcunuz var. Ve en önemlisi de, ekranlarda bu kadar acayip şey yayınlanırken ve siz sahuru beklerken tesadüfen denk geldiniz diye, bir spor yorumcusuna canlı yayında fırçayı basıp içimizdeki sansür kabusunu bir kez daha hortlattığınız için özür borcunuz var. Sayın Başkan ne dersiniz? Çıkıp hemen bütün Türkiye’den özür diler misiniz? Sayın Başkan, neredesiniz?..

*****


GÜNÜN SÖZÜ

Futbolda benim en çok sevdiğim oyuncu; kaleci. Bizi biz yapan değerler arasında en çok kaleciler var. Niye biliyor musunuz? Çünkü 90 dakika sahada olup da arkadaşlarına sırtını dönmeyen tek adam o. (Sunay Akın, Hiç Bunları Kendine Dert Etmeye Değer mi?’de söyledi.)

GÜNÜN DİALOGU

NUR YERLİTAŞ: Benim anne tarafım Siirtli, Arap kökenli. Bizde her evde kuru fasulye pişerdi. Arap dolması, nohutlu pilav, incik...
KADİR ÇÖPDEMİR: Şiir gibi konuşuyorsunuz vallahi... (Hiç Bunları Kendine Dert Etmeye Değer mi?’den.)

DİĞER YENİ YAZILAR