Hayatta kalmak için beş şart

Haberin Devamı

Yani ekranda bir dizinin var olabilmesi, devam edebilmesi için en az beş reyting alması gerekiyor. Reytingi 5’in, izlenme payı 15’in altına düşen diziler her an yayından kaldırılma tehlikesiyle karşı karşıya. Geçen haftanın ilk yirmi dizisinin son basamaklarına baktığınızda, siz de bu sayısal gerçeği görecekseniz. Ve birçok iddialı, fiyakalı yapımın ilk yirmi içine bile giremediğini fark edip, sizler de benim gibi onlar için endişelenecek, üzüleceksiniz.

Kimler için mi çalıyor bu tehlike çanları? Örneğin atv’nin büyük umutlarla gösterime soktuğu, izleyenleri gözyaşlarına boğan Sessiz Gemiler. Eğer birkaç hafta daha düşük reyting almaya devam ederse maalesef yaşama şansı yok. Mesela Fesupanallah. Dev bir kadroyla, büyük bütçeyle çekilen ve acı dolu, gözyaşı dolu onlarca dizinin arasındaki nadir güldüren yapımlardan birisi. Ama reyting hazretlerinin can alıcı kılıcı, onun da ensesinde.

Pusat... Bir Osman Sınav dizisi. Tutması, çok reyting alması için gerekli bütün kurallar yerine getirilmişti. Ama o da ciddi ciddi reyting sıkıntısı yaşıyor. Sezonun başında yıla damgasını vuracağı düşünülen birçok proje, daha ikinci haftasında seyirciyi tutabilmek için haftanın günlerini, gecelerini dolaşıyor. Her kanal, her gün bulduğu her boşlukta bir dizinin tekrarını yayınlıyor. Kanal D Oyun Bitti ile aynı hüsranı yaşadı. Star’ın yeni dizileri Sır Gibi, Leylan ve Vazgeç Gönlüm de kaçınılmaz sona çare arıyor.

Dudaktan Kalbe, Ertelenmiş Hayatlar, Komiser Nevzat, Yemin, Kartallar Yüksek Uçar... Açıkçası ben hepsini beğendim. Ve tekrar aynı şeyi yineleyeyim. Eğer bu anlamsız dizi furyası olmasaydı, şu an reyting korkusu çeken yapımlar kesin zirveye oynardı. Bu acayip dizi sağanağı yaşanmasaydı, onlarca dizi daha sezonun ilk ayından yayından kaldırılma tehlikesi gibi bir tatsızlıkla karşı karşıya kalmazdı.

ZİRVEDE DURUM AYNI

Listenin zirvesinde ise durum değişmiyor. Binbir Gece ile Yaprak Dökümü birincilik yarışında. Sıla, Kavak Yelleri, Kurtlar Vadisi Pusu onlarla arayı kapatmaya uğraşıyor. Ne yazık ki önümüzdeki haftalarda sezonun başında gösterime giren elliden fazla dizinin yarısı çöpe gidecek. Çünkü ekranlarda hala önümüzdeki günlerde gösterime girecek yeni dizilerin tanıtımları dönüyor. Ne diyeyim, yazık ediliyor. Onca emeğe, paraya, umuda, beklentiye, hayallere ve en çok da bir anda ekranda sevdikleri dizilerin yayından kaldırıldığını gören seyirciye yazık oluyor...

GÜNÜN DİYALOĞU

MÜJDAT GEZEN: İlk programınız hayırlı olsun. Bundan evvel biz de Kadir’le birlikte son derece kaliteli, güzel bir iş yapmıştık.

KADİR ÇÖPDEMİR: Biraz kanal kanal dolaştık ama olsun...

(Hiç Bunları Kendine Dert Etmeye Değer mi?’den.)

BUNU DA DUYDUK!

Hiç şaşırmam biliyor musun? Çünkü biz de Müjdat Abi’yle bir yarışmada beraber, yan yana olma şerefine nail olduk. Yedi hafta kadar bir ızdırap çektik yani. Neyse... (Kadir Çöpdemir, Hiç Bunları Kendine Dert Etmeye Değer mi?’de söyledi.)

DİĞER YENİ YAZILAR