Dizi satrancını kim kazanacak?

Haberin Devamı

Bugün 1 Eylül. Ekranlarda yaz sezonunun kapanıp, bütün ihtişamıyla kış sezonunun başladığı gün. Kanallar arasındaki reyting rekabetinin iyice kızıştığı, özellikle de diziler liginde bütün kanalların fena kapıştığı vakit geldi çattı. Geçen haftanın başından beri sizlere ekranın yeni yapımlarını tanıtmaya çalıştım. Yer bulabildiğimce eylül ayının başlamasıyla birlikte gösterime girecek dizileri anlattım. İsmini anamadıklarım, yazmaya fırsat bulamadıklarım kusura bakmasın. Yeri geldikçe elbette hepsinin kulağını çınlatacağım, kimse meraklanmasın.

Bugün dört büyük kanalın elindeki dizilere toplu bir bakış atalım istiyorum. Sezonun açıldığı şu günlerde, diziler liginde kanallar sahaya hangi takımlarla çıkıyor, şöyle yukarıdan aşağıya bir sıralayalım diyorum. Bir dizinin maliyeti ortalama 200 bin YTL. yani 200 milyar lira tutuyor. Dört büyük kanal, kış sezonuna ellerindeki elliye yakın diziyle giriş yapıyor. Yani izlediğiniz dizilerin, üstelik de sadece dört büyük kanaldakilerin bir haftalık toplam maliyeti 10 milyon YTL’yi buluyor. İşi aylık hesaba vurunca, karşımıza 40 milyon YTL. gibi dudak uçuklatan bir rakam çıkıyor. Üstelik bu paranın içinde FOX, Kanal 7 ve STV’nin dizileri de yer almıyor. İşte bu yüzden şu sıralar ekranlarda müthiş bir telaş var. Çünkü bütün kanallar, reyting pastasının en büyük dilimini almak için girdikleri o kıran kırana yarışın en keskin virajındalar.

KANAL D

Kanal D’nin elinde Binbir Gece, Yaprak Dökümü ve Arka Sokaklar gibi gösterildikleri gecelerde, reytinglerde ilk sırada çıkan üç dizi var. Geçen sezonun tutulan işlerinden Elveda Derken de sürecek. Bunların yanına yazdan devam eden Kavak Yelleri, Genco ve Zoraki Koca eklenecek. Bıçak Sırtı, Annem, Menekşe ile Halil, Oyun Bitti, Sessiz Fırtına ve Asi’nin de peş peşe gösterime girmesiyle, Kanal D’nin ekrandaki dizi sayısı 13’e yükselecek. Sezona altı yeni diziyle birden giren Kanal D, bu güçlü kadroyla belli ki diziler ligindeki iddiasını bu sezonda da sürdürmeye devam edecek.

ATV

Atv’nin en güçlü üç silahı Sıla, Hatırla Sevgili ve Avrupa Yakası. Bu üç dizi de artık tartışılmaz birer ekran markası. Geçen sezonun işlerinden Selena ve Yersiz Yurtsuz bu sezonda da gösterimde olacak. Yaz başında ekrana getirdikleri Senden Başka da, kış sezonunda ligde kalabilmek için fırsat kollayacak. Atv sezona aynı Kanal D gibi altı yeni diziyle giriyor.

Atv’nin yeni sezon dizileri Komiser Nevzat, Fesuphanallah, Elveda Rumeli, Kara Yılan, Ertelenmiş Aşklar ve Sessiz Gemiler olarak şekilleniyor. Kanalın elindeki toplam dizi sayısı ise bu hesaba göre on ikiye yükseliyor.

Atv, yeni ve iddialı yapımlarıyla, geçen sezon rakiplerinin gerisinde kaldığı diziler liginde tekrar üst sıralara yükselme mücadelesi veriyor.

SHOW

Show’un elindeki en önemli üç koz Kurtlar Vadisi Pusu, Ezo Gelin ve Doktorlar. Pazar geceleri yayınladıkları Hepsi 1’le de oldukça yüksek reyting alıyorlar. Onlar da yeni sezona tıpkı diğer iki rakibi gibi altı tane yeni diziyle giriyorlar.

Hemen sayalım... Fikrimin İnce Gülü, Eşref Saati, Kuzey Rüzgarı, Dudaktan Kalbe, Oğlum İçin ve Pusat. Kanalın elinde şimdiye kadar ismi açıklanan toplam on yapım var. Show, şu günlerde yaz sezonunda diziler liginde yaşadığı hezimeti toparlamaya çalışıyor. Kanal, yeni dizileriyle tekrar o eski şaşalı günlerini yakalamaya uğraşıyor.

STAR

İki Aile, Köprü ve Acemi Cadı, Star’ın geçen sezondan devem eden yapımları. Yazın gösterime soktukları ve gayet güzel reytingler buldukları Aşk Kapıyı Çalınca, Zeliha’nın Gözleri, Benden Baba Olmaz ve Yalan Dünya, kış sezonunda güçlü rakiplerinin arasında var olma mücadelesi verecek.

Star yeni sezona, Tatlı İntikam, Fedai, Sır Gibi ve Leylan olmak üzere dört yeni diziyle birden girecek. Böylece de kanalın elindeki dizi sayısı 11’e yükselecek. Star’ın en büyük eksiği, elinde gündeme damgasını vuracak bir dizisi olmamasıydı.

Seda Sayan ve Tamer Karadağlı’nın rol aldıkları Fedai, bana sorarsanız işte bu boşluğu doldurmak için tasarlandı.

*****

GÜNÜN SÖZÜ

GÜRCAN BİLGİÇ: Fenerbahçe takımı her sistemi oynayacak futbolcu kalitesine sahip.

AHMET ÇAKAR: Ret, usul hakkında ret! (6 Pas’tan.)

BUNU DA DUYDUK

Erman’ı ben de çok yetenekli buluyorum. Yakışıklı da çocuk. John Travolta’nın yandan yemişi. Çakma John Travolta... (Evrim Akın, Güldür Bakalım’da söyledi.)

DİĞER YENİ YAZILAR