Ortada bu kadar cevapsız soru varken o koltukta oturamazsınız

Televizyon sektörü, son zamanların en fırtınalı günlerini yaşıyor. Bir yanda kanalların yöneticileri RTÜK tarafından çağırılarak kendilerine “olumlu haberler” yapmaları tavsiyesinde bulunuluyor

Haberin Devamı

Televizyon sektörü, son zamanların en fırtınalı günlerini yaşıyor. Bir yanda kanalların yöneticileri RTÜK tarafından çağırılarak kendilerine “olumlu haberler” yapmaları tavsiyesinde bulunuluyor. Diğer yanda Kurtlar Vadisi: Terör meselesi, bütün soru işaretleriyle birlikte tam olarak ne olduğu belli olmayan devasa bir sorun olarak ortada duruyor. Bütün bunların muhatabı, RTÜK Başkanı Zahit Akman’dır. Ve Akman, bu soruların yanıtlarının en berrak şekilde ortaya çıkartılması için, bir an önce oturduğu koltuğu bırakmalıdır. Bu yazı, Zahit Akman’a bir istifa çağrısıdır.

OLUMLU HABER NE?
Gelin en başa dönelim. Yaşanan gelişmeleri birer birer değerlendirelim. Geçtiğimiz hafta içinde bir toplantı yaptı Radyo Televizyon Üst Kurulu yani RTÜK. Televizyon kanallarının yöneticilerini topladı. Masaya, haberlerdeki “cıvık magazin” meselesi yatırıldı. Ve kanal yöneticileri, “daha olumlu haberler” yapmaları için uyarıldı. Ama bu uyarının, tam da Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimlerin öncesinde yapılmış olması, kafaları bulandırdı. Televizyonlara ve özellikle de haberlere pek müdahele etmeyen RTÜK, böylece bir anda başrole tırmandı. Haber bültenlerinin magazinleşmesi, elbette tartışmamız gereken bir meseledir. Durum, herkesi rahatsız etmektedir. Seyirci, haberlerde, gerçekten de haber seyretmek istemektedir. Ama bir devlet kurumunun müdahalesi, işi bambaşka boyutlara çekmektedir.

Neyin “cıvık magazin” olup olmadığı tartışması inanın bitmez, yıllarca sürecektir. RTÜK’ün bu toplantıdaki tavrıysa, hepimizin aklına sansürü getirmektedir. Çünkü eğer söylenilen yapılmazsa, RTÜK’ün elinde istediği kanalı, istediği kadar kapamak gibi ürkütücü bir koz vardır. Ve o toplantıda konuşulanlar, kapalı kapılar ardında kalmıştır. Bunun, bir sansür uygulaması olup olmadığı sorusu da havada kalmıştır. İşte bu yüzünden o koltukta oturmamalıdır Zahit Akman. Bir an önce durumun gereğini yapmalıdır.

İkinci mesele, Kurtlar Vadisi: Terör meselesidir. RTÜK Başkanı, gerçekten de Vadi ekibiyle yaptığı toplantıda “14 bin şuursuz insan olabilir” demiş midir, dememiş midir? Bu soruya bir an önce cevap verilmelidir. Show TV yöneticilerine, önce bir ay kapatılma cezası verilebileceği, ardından da kanalın yayın izninin iptal edilebileceği söylenmiş midir, söylenmemiş midir? Bu soru da cevap beklemektedir.

MESELE ÇOK CİDDİ
Türkiye’de, bir dizi üzerinden devletin medyaya müdahalesi tartışılmaktadır. Bu sisli ortamda, birileri çıkıp “Kurtlar Vadisi: Terör, milliyetçi oylara, yani Genç Parti’ye ve MHP’ye oy sağlar. Dizi, bu yüzden yasaklandı” diyebilir. Birilerinin aklına, “büyük abi ABD”den bir müdahale gelip gelmediği sorusu gelebilir. “Belki de Amerikalılar diziyi istememiştir” denilebilir. RTÜK, bir an önce bütün bu sorulara cevap vermelidir. RTÜK başkanı Zahit Akman, bu sorulara susarak cevap veremeyeceğini bilmelidir. Bu artık bir dizinin yasaklanması olayı falan değil, önümüzdeki en ciddi memleket meselelesidir. Ve tekrar altını çizerek söylüyorum, orta yerde duran bir sürü soru, bir an önce cevap beklemektedir...

DİĞER YENİ YAZILAR