Gazete Vatan Logo

Meme kanserine yakalanma riski yüzde 13

Yenimahalle Belediyesi, 50. Yıl Dört Mevsim Tiyatro Salonu'nda 'Meme sağlığı farkındalığı' semineri düzenleyerek Yenimahalleli kadınları kansere karşı uyardı. Prof. Dr. Ercüment Tekin, bir kadının ömrü boyunca meme kanserine yakalanma riskinin yüzde 13 civarında olduğuna dikkat çekti.

Meme kanserine yakalanma riski yüzde 13

Prof. Dr. Ercüment Tekin ve Radyoloji Uzmanı Dr. Işıl Tunçbilek seminerde yaptığı sunumlarla; hayat boyunca her 8 kadından birinin meme kanserine yakalandığına vurgu yaparak, "Meme sağlığınızı korumaya bugün başlayın. Yılda bir gün, bir saat kendinize zaman ayırın. Meme kanserini yenmek farkındalıkla başlarö mesajlarını verdi. Seminerde; meme kanseri nedir, kalıtsal mıdır, belirtileri nelerdir, muayene ve tedavi yöntemleri nelerdir? Meme kanserinde yaş ve cinsiyet faktörüne göre hastalığın seyir şekli gibi konular masaya yatırıldı.

MEME KANSERİNE YAKALANMA RİSKİ YÜZDE 13

Meme kanseri hakkında doğru bilinen yanlışlar ve erken teşhisin önemi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ercüment Tekin, meme kanserinin kadınlar için en önemli hastalık olduğunu kaydetti. Dünyada her 8 kadından birinin meme kanseri olduğuna dikkat çeken Tekin, Türkiye'de ise bu durumun her 10 kadından 4'üne kadar çıktığına dair vurgu yaptı. Oluşturulacak farkındalık sayesinde kadınların kendi kendisine yapacağı küçük muayeneler sayesinde hayatlarının kurtulabileceğini belirten Tekin, bir kadının ömrü boyunca meme kanserine yakalanma riskinin yüzde 13 civarında olduğuna değindi. Tekin; "Erken tanı hayat kurtarır sözü bütün kanser türleri için geçerlidir ancak tam anlamıyla hakkını verdiği tür meme kanseridir. Meme kanserinin bu kadar yaygın olmasına rağmen dünyada en erken tanısı konulabilen kanser türlerinden biri olduğunun altını çizmek istiyorum. Birçok insanı boş yere kaybediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

FARKINDALIK HAYAT KURTARIR

Meme kanseri yolunda temel amaçlarının hiçbir şikayet görmeden kanseri erken teşhis etmek olduğunu belirten Tekin, düzenli olarak kontrollerini yaptırmayan kadınların mutlaka kendi kendilerini muayene edebiliyor olması gerektiğine dikkat çekerek kadınların 20 yaşından itibaren düzenli bir şekilde kontrollerini yapmaya başlamaları gerektiğinin önemle altını çizdi. 40 yaşına gelmiş bir kadının her sene düzenli olarak doktora görünmesi gerektiğini belirten Tekin, konuşmasını meme kanserinin belirtileriyle sürdürdü; "Memedeki ağrı kanserin belirtisi olabilir. Ayrıca meme başında akıntı, memede büyüme, meme derisinde değişiklik gibi durumlar karşısında kadınlarımız vakit kaybetmeden hekimlere başvurmalı. Kendilerini ne kadar korumaya çalışsalar da meme kanseri olma riski bütün kadınlarda var. Bu yüzden diyoruz ki farkındalık hayat kurtarırö diyerek konuşmasını noktaladı.

Haberin Devamı

Radyoloji Uzmanı Dr. Işıl Tunçbilek ise meme kanseri tedavisinde uygulanan yöntem ve yapılan tetkikler hakkında katılımcılara bilgiler verdi.